ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το θέμα δεν θεωρείται λήξαν

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά. Και σ’αυτό συμφώνησαν όλοι. Δεν τίθεται θέμα αναβολής είπαν οι κομματάρχες. Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μια ανησυχία –να υπενθυμίσουμε ότι είναι και γιατρός– σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, δεδομένου ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί αρκετός κόσμος μέχρι να φτάσουμε στο κρίσιμο ποσοστό του 60-70% του πληθυσμού. Όλοι όμως συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ασχέτως αν αυτή τη στιγμή τα κρούσματα ανεβαίνουν στα ύψη, το σύστημα υγείας βρίσκεται και πάλι στα όριά του και ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει. Οι κομματάρχες μας αγρόν ηγόρασαν. Τυρβάζουν ανέμελοι με θέα τις κάλπες. Και αν διερωτάστε από πού αντλούν τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές δεν θα επιδεινώσουν την ήδη επιδεινωμένη εικόνα να είστε σίγουροι ότι δεν είναι από επιστημονικά δεδομένα. Ούτε και γιατί έχουν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Πού οφείλεται αυτή η τόσο εντυπωσιακή τους σύμπνοια που συνηγορεί στη μη αναβολή των εκλογών; Δεδομένης μάλιστα τις μόνιμης αντιπαράθεσης που υπάρχει τον τελευταίο χρόνο και χωρίς να γνοιαστούν ούτε στο ελάχιστο για το γεγονός πως οι συνθήκες πανδημίας εκείνο που επέβαλαν ήταν την ενότητα και όχι τη δημιουργία ενός τόσο τοξικού κλίματος. Άρα; Άρα είναι ηλίου φαεινότερον ότι εκείνο που πρωτίστως τους νοιάζει είναι το δικό τους κομματικό συμφέρον. Και αυτό υπογραμμίζει πανηγυρικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν την ανησυχία του κ. Αδάμου περί εκλογών. Εδώ και έναν χρόνο αντί να αρθούν όλοι τους στο ύψος των περιστάσεων και να σεβαστούν τους ανθρώπους που πάλευαν με τη ζωή τους το μόνο που έκαναν ήταν να μολύνουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα με τοξικότητα.

Ο δικός τους αγώνας δρόμου αυτός ήταν. Το ποιος θα κερδίσει κεφάλι στις επικείμενες εκλογές. Την ίδια ώρα που ο πραγματικός αγώνας δρόμου ήταν να σωθούν ζωές. Και ξαφνικά αυτοί οι ίδιοι ενώθηκαν μόνο για χάρη της κάλπης. Είναι εξοργιστικό με πόση ευκολία αποφάσισαν σύσσωμοι πως δεν τίθεται θέμα αναβολής και πως πρόκειται για ένα «ανύπαρκτο ζήτημα». Τόσο ανύπαρκτο όσο και η πρόθεσή τους να παραμερίσουν για λόγους πανδημίας τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες και να σκεφτούν συλλογικά –έστω και μία φορά–το καλό του τόπου.

Και δεν εννοώ μόνο τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και το γεγονός πως εδώ και καιρό οι θέσεις και οι αντιθέσεις τους σχηματίζονται με μικροπολιτικά κίνητρα, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να χρησιμοποιούν ακόμα και την πανδημία ως προεκλογικό εργαλείο. Αν είναι δυνατόν! Ο κ. Αβέρωφ το είπε μάλιστα ξεκάθαρα: Πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο συντομότερα θα γλυτώσει η κοινωνία από το τοξικό κλίμα. Και δεν ντρέπονται καν να το ομολογούν. Την ίδια ώρα που ξεχειλίζουν τα νοσοκομεία και ο κόσμος εξακολουθεί να πεθαίνει και οι γιατροί προειδοποιούν πως κινδυνεύουμε να χάνουμε καθημερινά συνανθρώπους μας. Το πιο τραγικό όμως είναι η δική μας θέση, αφού φαίνεται πως εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία εξακολουθεί να μας απειλεί.

Και γι’αυτό ακριβώς όφειλαν οι κομματάρχες να σκεφτούν πως αν αυτή η κρίσιμη κατάσταση υπαγορεύει την αναβολή των εκλογών τότε αυτό οφείλουν να πράξουν και εμείς αυτό οφείλουμε να απαιτήσουμε. Και για ένα ακόμα λόγο. Ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν έχουν πλέον κανένα δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις εκπορευόμενες από αλλότρια κίνητρα. Όχι, λοιπόν, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Διότι είναι αδιανόητο να ζούμε αυτή την πανδημία κι αυτοί τον προεκλογικό χαβά τους. Μολύνοντάς μας καθημερινά με την τοξικότητά τους. Χωρίς να γνοιάζονται πραγματικά για το καλό του τόπου. Διότι να ενδιαφέρονταν τότε θα διέθεταν έστω και μερικά λεπτά προβληματισμού για το θέμα της αναβολής των εκλογών.

Αλλά…ψιλά γράμματα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση