ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εποχή των ειδικών

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας είναι η πανηγυρική αναγνώριση του προβαδίσματος των επιστημόνων. Αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο και οι πολιτικοί ακολουθούν. Και όπου συνέβηκε το αντίθετο, όπου δηλαδή οι πολιτικοί παρέμειναν αγκιστρωμένοι στο υπερεγώ τους (βλέπε Τραμπ, Τζόνσον, Ερντογάν) τα αποτελέσματα ήταν σαφώς χειρότερα για τη χώρα τους. Συνεπακόλουθο αυτής της διαπίστωσης είναι και το συμπέρασμα πως οι πολιτικοί που κερδίζουν ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου είναι εκείνοι, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της αντιστροφής των ρόλων. Και διαμορφώνουν την πολιτική τους βάσει των συμβουλών των ειδικών προκειμένου να διαχειριστούν κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο την πανδημία. Αυτό συνέβηκε και στη χώρα μας.

Πριν από την πανδημία η κυβέρνηση και δη ο πρόεδρος είχαν χάσει το στοίχημα της εμπιστοσύνης του κόσμου και σ’ αυτό συνέτειναν ένα σωρό πράξεις και παραλείψεις τους, που αποδείκνυαν την ανεπάρκειά τους να παραμερίσουν τις δικές τους ιδεοληψίες και δοσοληψίες, προκειμένου να δράσουν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Κατά τον ίδιο τρόπο απώλεσαν την εμπιστοσύνη μας και οι λοιποί αρχηγοί κομμάτων, οι οποίοι δεν έπειθαν πως μάχονταν για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά για την προάσπιση των μικροκομματικών τους συμφερόντων. Η πανδημία έφερε, ωστόσο, τα πάνω κάτω. Η κυβέρνηση δίνοντας χώρο στους επιστήμονες και προσαρμόζοντας τις πολιτικές της αποφάσεις με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως αυτή υπαγορευόταν από τις οδηγίες των ειδικών, κατάφερε εκείνο που πριν από λίγους μήνες θα θεωρούσαμε σχεδόν αδύνατο: Να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Ακόμα κι αν κάποιος εντοπίζει λάθη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα ή άλλες παραμέτρους των συνεπειών της πανδημίας, αυτά δεν αναιρούν την εν λόγω διαπίστωση. Η πραγματικότητα είναι πως νιώσαμε ότι οι κυβερνώντες έκαναν το μέγιστο που μπορούσαν. Και ο μοναδικός λόγος που το νιώσαμε ήταν ακριβώς γιατί δήλωσαν εξαρχής πως έδωσαν προβάδισμα στους επιστήμονες. Είναι, λοιπόν, ενδιαφέρον να εστιάσουμε σε αυτή την παρατήρηση ώστε να θέσουμε ένα καίριο ερώτημα το οποίο αφορά στην επόμενη μέρα. Ποιο είναι αυτό; Μήπως οφείλουμε να εισέλθουμε στην νέα εποχή που μας περιμένει αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο των ειδικών στους πολιτικούς μας σχεδιασμούς; Σκεφτείτε το εξής: Πόσο βελτιωμένη θα ήταν η ζωή μας αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας έδιναν βαρύτητα στη γνώμη των ειδικών σε όλους τους τομείς (στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στη δημόσια υγεία, στην οικονομία κτλ.) αντί να θεωρούν εαυτούς ειδικούς για θέματα τα οποία η ανεπάρκειά τους είναι προφανής. Πώς θα ήταν η ζωή μας αν υπήρχε π.χ. μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών που να συμβουλεύει πώς να διαχειριστούμε την οικοδομική μας ανάπτυξη, σεβόμενοι το περιβάλλον μας και αναδεικνύοντας τις ομορφιές του. Πώς θα ήταν η ζωή μας, αν η παιδεία μας βασιζόταν στις προτάσεις ανεξάρτητων ειδικών και όχι στην κάθε δημοσιοϋπαλληλιστική νοοτροπία και συνδικαλιστική στενότητα;

Πώς θα ήταν η ζωή μας αν προβλεπόταν η δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας βάσει επιστημονικών εισηγήσεων ώστε να έχουν στον ήλιο μοίρα ευπαθείς ομάδες; Πώς θα ήταν η ζωή μας αν ο πολιτισμός δεν αφηνόταν στα χέρια των απαίδευτων κομματαρχών αλλά σε μια ανεξάρτητη ομάδα ανθρώπων του πολιτισμού; Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Θα μου πείτε και ποιοι είναι αυτοί οι ειδικοί; Αναμφισβήτητα υπάρχουν, αρκεί να τους ψάξουμε όχι με βάση τις κομματικές τους πεποιθήσεις αλλά με βάση το επιστημονικό τους υπόβαθρο. Όπως μέχρι χθες δεν γνωρίζαμε ποιος είναι ο κ. Κωστρίκκης υπάρχουν αντίστοιχοι για κάθε τομέα. Άρα μήπως ο πολιτικός της επόμενης μέρας, εκείνος που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη θα είναι αυτός που θα αναγνωρίσει την αναγκαιότητα του ρόλου των ειδικών στην χάραξη μιας πολιτικής, η οποία πραγματικά να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον; Και μήπως αυτός θα είναι και ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει κάποια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός αξιοκρατικά και όχι μικροκομματικά; Σκεφτείτε το.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση