ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

28 άνθρωποι

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε τους 28 μετανάστες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, γιατί δεν γίνεται να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας οδού μεταναστών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαυξάνει, υπογραμμίζοντας πως για ακόμη μία φορά «δεν βλέπουμε καμία αναφορά ως προς τη γενεσιουργό αιτία αυτού του προβλήματος, δηλαδή του λόγου που βρίσκονται εκεί οι 28», προσθέτοντας πως «οι ίδιοι αυτοί παράτυποι μετανάστες σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ έχουν μαρτυρήσει ότι πέρασαν από ασφαλείς χώρες, συγκεκριμένα την Τουρκία, πριν βρεθούν στις κατεχόμενες περιοχές και περάσουν στη νεκρή ζώνη».

Από την άλλη, ο κ. Στιούαρτ επιμένει πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επιστροφής τους πίσω στην Τουρκία», λέγοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη «τους παρέχουν τροφή, νερό και καταφύγιο, αλλά αυτό δεν διευκολύνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν». Οι 28 μετανάστες γίνονται σημείο τριβής μεταξύ Προεδρικού και κ. Στιούαρτ, με το Προεδρικό να λέει πως δεν είναι στους όρους εντολής του Καναδού αξιωματούχου το θέμα της μετανάστευσης και πως γι’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία των Η.Ε. Κάποια στιγμή σ’ αυτή την αντιπαράθεση μπαίνει σφήνα και το ΑΚΕΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του λέει πως «η σύγκρουσή μας με τα Η.Ε. όποτε δοκιμάστηκε στο παρελθόν δεν είχε ποτέ καλά αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν πρέπει να συγκρουόμαστε μαζί τους» και ο πρόεδρος ανταπαντά πως από «ό,τι φαίνεται το ΑΚΕΛ υιοθετεί την προσέγγιση του κ. Στιούαρτ για το μεταναστευτικό», με το ΑΚΕΛ να απαντά πίσω πως ο πρόεδρος παραπλανεί, και να τον καλεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά που τον επικρίνει το κόμμα και όχι άλλα ντ’ άλλων.

Το δε αποκορύφωμα έρχεται με την κυκλοφορία της έκθεσης του γ.γ. για την Ειρηνευτική Δύναμη των Η.Ε. στην Κύπρο, στην οποία ο γ.γ. αφενός, κρατά ίσες αποστάσεις για το τι συμβαίνει στη νεκρή ζώνη και αφετέρου, σημειώνει πως «η απόφαση της Κ.Δ. που λήφθηκε τον Μάιο για την άρνηση πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου σε όλους όσοι βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, οδήγησε στην αύξηση των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη νεκρή ζώνη». Γιατί τα γράφω όλα αυτά τα οποία ενδεχομένως θα έχετε ήδη διαβάσει ή ακούσει στα ΜΜΕ; Τα γράφω μήπως και συνειδητοποιήσουμε –όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη– σε ποια εποχή ζούμε και πόσο μας έχει ήδη αλλοιώσει, φθείρει, διαφθείρει και διαβρώσει. 28 άνθρωποι –παράτυποι ή μη δεν έχει σημασία– αναγκάζονται να ζήσουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε θερμοκρασίες καύσωνα, εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη χωρίς διέξοδο, αλλά η πολιτική (και οι πολιτικοί) σήμερα υπαγορεύει να προσπεράσουμε πως πρόκειται για ανθρώπους, και να μιλάμε μόνο για παράτυπους μετανάστες στις ανακοινώσεις και στις πολιτικές μας θέσεις.

Τι κι αν διψούν, πεινούν, υποφέρουν, φοβούνται, δεν κοιμούνται και γενικά είναι πλάσματα που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα; Η πολιτική (και οι πολιτικοί) σήμερα, όπως επίσης και τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ έχουν πάθει ανοσία σε τέτοιου είδους «ανώφελες ευαισθησίες», αφού εκείνο που προέχει είναι να γίνουμε όσο το δυνατό λιγότερο άνθρωποι ώστε να συμβαδίζουμε με την εποχή μας και την πλημμύρα της βλακείας, της βαναυσότητας, της τοξικότητας και της πλήρους αδυναμίας μας να ορίσουμε τα πράγματα, που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ή όπως πολύ εύστοχα το γράφει η συγγραφέας Όλγα Τοκαρτσούκ: «ζούμε σε μια εποχή όπου αδυνατούμε να δούμε ότι ο κόσμος γίνεται μια συλλογή από πράγματα και περιστατικά, μια άψυχη έκταση μέσα στην οποία κινούμαστε χαμένοι και μόνοι, ατάκτως ερριμμένοι, επειδή κάποιος άλλος έτσι αποφάσισε, περιορισμένοι από μια ακατανόητη μοίρα, έρμαια των απλών δυνάμεων –φυσικών, κοινωνικών, οικονομικών– που μας μετακινούν σαν να ήμασταν ζόμπι. Και σε ένα τέτοιο κόσμο πραγματικά γινόμαστε σταδιακά ζόμπι». 28 άνθρωποι υποφέρουν εδώ παραδίπλα, αλλά κανείς δεν μιλάει πραγματικά γι’ αυτούς.

 

elenixenou11@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση