ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Της κάρτας το ανάγνωσμα

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε, ομόφωνα μάλιστα, να προτείνει την αναστολή της κάρτας φιλάθλου, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων. Ακόμα κι αν προσποιηθούμε τους καλόπιστους σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Επιτροπής Νομικών, οι συσσωρευμένες αντιφάσεις πάνω στις οποίες βασίζει την απόφασή της δεν μας επιτρέπουν να αγιάσουμε. Διότι έστω κι αν δεχθούμε πως όντως εκείνο που επιδιώκει είναι να ασκήσει πίεση και ότι όντως εκείνο για το οποίο κόπτεται είναι η ασφάλεια των γηπέδων, τότε και πάλι δεν αναιρείται η τσαπατσουλιά του σκεπτικού τους.

Και αυτή η τσαπατσουλιά, δεδομένου ότι πλέον έχει καταντήσει το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής σκέψης, τους καθιστά ακόμα πιο φαιδρούς. Μόνο ως φαιδρότητα σκέψης μπορεί να ερμηνευτεί να αναστέλλεις ένα καλό που κατάφερες να πετύχεις, και το οποίο είχε μάλιστα θετικά αποτελέσματα για να το παίξεις νταής της πολιτικής. Τη στιγμή μάλιστα που την εν λόγω μαγκιά δεν την επέδειξες στα χίλια μύρια άλλα που διέλυσαν κάθε θεσμό αυτού του κράτους. Άρα προς τι το συγκεκριμένο νταηλίκι; Αυτός είναι ο τρόπος που ασκούνται οι πιέσεις; Με τα πισωγυρίσματα;

Η αναστολή της κάρτας φιλάθλου μόνο ως πισωγύρισμα μπορεί να ερμηνευτεί και είχε απόλυτο δίκαιο ο υπουργός Δικαιοσύνης που τη χαρακτήρισε ως τέτοιο. Κι αν οι βουλευτές μας θεωρούν πως ένα πισωγύρισμα μπορεί να εξυπηρετεί με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο συμφέρον τότε έχουμε πολύ περισσότερους λόγους να ανησυχούμε για την ήδη αμφιλεγόμενη επάρκειά τους. Όπως εύστοχα υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης, «ο σχεδιασμός του συστήματος εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των σταδίων της Κύπρου».

Με απλά λόγια τα στάδια ήταν τα ίδια, με τα ίδια προβλήματα κτιριακών υποδομών, άρα γιατί αποφασίστηκε η εφαρμογή της κάρτας με αυτά τα δεδομένα; Για να έρθουνε μετά οι φίλτατοι βουλευτές να παίξουν τους νταήδες εις βάρος της νοημοσύνης μας; Γιατί δεν άσκησαν αυτή την πίεση πριν από την εφαρμογή της κάρτας; Ή γιατί δεν παραδέχτηκαν δημοσίως ότι αυτό το κράτος δεν δύναται να «εκπολιτιστεί» γιατί δεν του περνά; Και αν οι φίλτατοι βουλευτές θεωρούν πως το σκεπτικό τους εφάπτεται σε οποιαδήποτε σημείο με τη λογική, τότε γιατί δεν μας εξηγούν με ποιον τρόπο η αναστολή θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των φιλάθλων και πώς θα αποτραπεί το ενδεχόμενο της επιστροφής στα φαινόμενα βίας;

Το σκεπτικό των βουλευτών μας σε ένα πιο υποψιασμένο ανάγνωσμα έχει ως εξής: Αναστέλλουμε την κάρτα προκειμένου να φτιάξουμε τα γήπεδα μας και αν στο ενδιάμεσο συμβούν σημεία και τέρατα στα γήπεδα, εμείς δεν θα φέρουμε ευθύνη, διότι για τίποτα δεν φέρουμε έτσι κι αλλιώς ευθύνη και το μέλημά μας δεν ήταν ποτέ να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά να ικανοποιούμε το συμφέρον ομάδων, παραγόντων, κτλ. που εξυπηρετούν το κόμμα μας. Και όταν από αυτές τις ομάδες, παράγοντες κτλ. εξυπηρετούνται όλα τα κόμματα, τότε είμαστε όλοι ομόφωνοι ως προς τη λήψη των αποφάσεων και κυρίως ως προς το επιχείρημα που θα επικαλεστούμε για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι το εξής: Δεδομένου ότι από τα στάδια πρώτης κατηγορίας μόνο δύο ανήκουν στο κράτος, τότε πώς θα μπορέσει οποιοσδήποτε να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων σταδίων να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ασφάλειας των γηπέδων; Σ’ αυτό ποια είναι η απάντηση της Επιτροπής δεν έχω αντιληφθεί.

Επανερχόμενη στην αρχική μου τοποθέτηση, λοιπόν, καταλήγω στο εξής: Πώς ακόμα κι αν προσπαθήσεις να είσαι καλόπιστος ως προς τις προθέσεις της Επιτροπής δεν υπάρχει τρόπος να το πετύχεις. Διότι τόσο η ασυναρτησία των επιχειρημάτων τους όσο και η φαιδρότητα του σκεπτικού τους, σε κάνουν να υποψιάζεσαι πως το κίνητρο τους πόρρω απέχει από την άσκηση πίεσης και κυρίως από την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση