ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πρώτιστο πολιτικό καθήκον

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Ας φανταστούμε το εξής σενάριο: Παθαίνουν ξαφνικά κάτι σαν επιφοίτηση οι πολιτικοί μας αρχηγοί και αποφασίζουν να βγάλουν τις κομματικές τους παρωπίδες. Και βγάζοντάς τες συνειδητοποιούν τι πραγματικά σημαίνει αυτή η πανδημία. Συνειδητοποιούν πως άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι τους μέσα στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν τους δικούς τους κοντά να τους κρατούν το χέρι και να τους χαρίζουν μια τελευταία αγκαλιά. Σημαίνει ηλικιωμένους που μια ζωή πρόσφεραν σ’ αυτό τον τόπο να βρίσκονται τώρα τρομοκρατημένοι μέσα σε μίζερες στέγες ευγηρίας, χωρίς κανένας δικός τους να μπορεί να τους επισκεφθεί για να τους ηρεμήσει λίγο τον φόβο και την τρομαχτική αίσθηση της εγκατάλειψης. Σημαίνει δεκάδες γιατρούς και νοσοκόμους να ξημεροβραδιάζονται για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να βιώνουν εδώ και μήνες την αγωνία των συνανθρώπων τους να κρατηθούν στη ζωή. Σημαίνει τον καθημερινό φόβο της κοινωνίας για το τι μπορεί να ξημερώνει το αύριο, για το αν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα, για το αν θα χάσουν κάποιο δικό τους από τη μία μέρα στην άλλη, για το αν τους περιμένει μια μεγάλη περίοδος ανεργίας, για το αν θα μπορούν να πληρώνουν το νοίκι τους. Σημαίνει ένα σωρό ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχολογία τους σε μια ισορροπία ώστε να μη βουλιάξουν μέσα στην απελπισία. Προσπαθώντας να αντλήσουν από κάπου δύναμη χωρίς να βλέπουν από πουθενά φως, αφού καθημερινά στις ειδήσεις οι άνθρωποι μετατρέπονται πια σε αριθμούς χωρίς να διερωτάται κανείς τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός, ποια ιστορία ζωής και ποιο ονοματεπώνυμο. Και καθώς λοιπόν τα συνειδητοποιούν όλα αυτά οι πολιτικοί μας αρχηγοί σκύβουν το κεφάλι, ζητούν συγχώρεση από τον Θεό και με ντροπιασμένη τη συνείδηση αποφασίζουν να δράσουν μεταμελημένοι, έστω και την υστάτη. Αφήνουν κατά μέρος τις ανούσιες προεκλογικές τους αντιπαραθέσεις, που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να σπαταλούν τηλεοπτικό χρόνο και αποφασίζουν να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τους κομματικούς τους μηχανισμούς προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Αποφασίζουν δηλαδή να κάνουν μια πολιτική υπέρβαση προκειμένου να αποδείξουν πως διαθέτουν την ικανότητα να αντιληφθούν ότι εκείνο που προέχει είναι να αντιμετωπίσουν αυτή τη φοβερή πανδημία, η οποία απειλεί ζωές, ανατρέπει ζωές και υπενθυμίζει την ευθραυστότητα της ζωής μας. Και πως είναι εγκληματικό να τη χρησιμοποιούν, ακόμα κι αυτή, προκειμένου να διασώσουν το δικό τους κομματικό «μαγαζί» εις βάρος της χώρας. Κι αφού συγκαλέσουν αυτή τη σύσκεψη, συμφωνούν μεν πως διαφωνούν σε όλα τ’ άλλα, αλλά συμφωνούν επίσης πως στην παρούσα φάση το ύψιστο πολιτικό καθήκον είναι να συνασπιστούν προκειμένου να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει ο καθένας για να προχωρήσει η χώρα όσο πιο νωρίς γίνεται στην επόμενη μέρα της πανδημίας με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με λιγότερους ανθρώπους στα πρόθυρα της απελπισίας. Και κάπως έτσι κινητοποιούν οργανώσεις, κομματικές ομάδες, νεολαίες κτλ. κτλ. για να συνεισφέρουν και παράλληλα σκέφτονται τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποβοηθηθεί η οικονομία και είναι μάλιστα διατεθειμένοι να αποκόψουν μέχρι και τα δικά τους κομματικά κονδύλια. Και είναι αποφασισμένοι να ξημεροβραδιαστούν όπως κάνουν οι επαγγελματίες υγείας μέχρι να βρουν τρόπους να στηρίξουν τους πολίτες και να προστατεύσουν ζωές. Διότι μέσα από αυτή την αναλαμπή αποκτούν και την επίγνωση πως σε μια μικρή χώρα, όπως είναι η δική μας, δεν νοείται να μην υπάρχει αυτή η ενότητα, όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή και με τίποτα δεν νοείται να προέχουν τα μικροκομματικά παιχνίδια ακόμα και την ώρα που κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή.

Και τώρα που φανταστήκαμε αυτό το σενάριο, ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα. Μήπως και συνειδητοποιήσουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Και πόσο απέχουν όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες που κονταροχτυπιούνται στις τηλεοράσεις, από εκείνο που υπαγορεύει η σημερινή πραγματικότητα ως ύψιστο πολιτικό καθήκον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση