ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το θέμα θεωρείται λήξαν

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Έτσι αποφάσισε ο κυβερνητικός μας εκπρόσωπος. Πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Και πως είναι σπατάλη χρόνου να ασχολούμαστε με το Σαουδάραβα μεγιστάνα/κολλητό του Προέδρου μας και το ταξίδι στις Σεϋχέλλες, ενώ υπάρχουν φλέγοντα θέματα (βλέπε Κυπριακό και μεταρρυθμίσεις), στα οποία οφείλουμε να επικεντρωθούμε. Και μ’ αυτή την δήλωση ο κυβερνητικός μας εκπρόσωπος (θυμίστε μου πού τον βρήκαμε;) αλλά και ο Πρόεδρός μας και η υπόλοιπη κυβέρνηση θεώρησαν πως ξεμπερδέψανε με το ζήτημα. Τόσο απλά. Με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται εξίσου απλά πόσο αλλού ξημερωμένοι παραμένουν οι πολιτικοί μας σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα πολιτική ηθική. Διότι το πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι μόνο το κατά πόσο υπήρξε η οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή του Προέδρου (ή της υπόλοιπης οικογένειάς του) με τον κολλητό Σαουδάραβα μεγιστάνα.

Ας δεχθούμε ότι όλα έγιναν όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός μας εκπρόσωπος. Αθώα και χωρίς οτιδήποτε μεμπτό. Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα το θέμα αυτό δεν θεωρείται λήξαν. Και ο λόγος είναι γιατί αποτελεί περίτρανη απόδειξη του πόσο σέβεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον πολίτη αυτής της χώρας. Ένα πολίτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είδε ένα σωρό σκάνδαλα να περιφέρονται μπροστά στα μάτια του χωρίς κανένας να τιμωρείται, χωρίς κανένας πολιτικός να αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά τουναντίον να προσπαθούν όλοι να στρέψουν την προσοχή του αλλού προκειμένου να την βγάλουν καθαρή μέχρι νεωτέρας ψηφοφορίας. Είδε τους θεσμούς να καταπατώνται, είδε τις αξίες να μετατρέπονται σε διαβατήρια επενδυτών με λερωμένα ποινικά μητρώα, είδε την χώρα να διασύρεται σαν κέντρο ξεπλύματος χρημάτων διεθνώς, είδε την ανάγκη για διαφάνεια να καταντά τροφή για κομματικές αντιπαραθέσεις, είδε τον τόπο να βουλιάζει μέσα στην κινούμενη άμμο της πολιτικής ψευτιάς και της υποκρισίας.

Είδε να παίζονται συμφέροντα ακόμα και για το ΓεΣΥ, είδε την Εκκλησία να μεταλλάσσεται ξεδιάντροπα σε επιχείρηση, είδε την μια τράπεζα μετά την άλλη να κλείνουν χωρίς κανένας να πληρώνει τα σπασμένα, είδε τις οικονομίες του να τινάζονται στον αέρα χωρίς να αισθάνεται κανείς πραγματικά υπόλογος, είδε την απροθυμία των πολιτικών μας να αποποιηθούν των δικών τους προνομίων ακόμα και όταν οι ουρές των ανέργων μεγάλωναν, είδε το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τους πολιτικούς μας από την πολιτική ηθική και από την πραγματικότητα του πολίτη. Αποτέλεσμα να μην εμπιστεύεται κανένα αλλά να θεωρεί πως είναι όλοι τους ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, δεδομένου ότι η διαφάνεια εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο. Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος αυτής της χώρας θεωρεί πως μπορεί μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, να ταξιδεύει αμέριμνος με την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες δεχόμενος ως δώρο το ταξίδι από ένα Σαουδάραβα μεγιστάνα, τάχα φίλο, και δεν αισθάνεται υπόλογος γι’ αυτή του την συμπεριφορά η οποία αποτελεί προφανή έλλειψη σεβασμού στον κάθε ένα πολίτη, τότε το θέμα δεν μπορεί να θεωρείται λήξαν. Αντιθέτως συγκαταλέγεται πρώτο στην λίστα των φλεγόντων θεμάτων στα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας καλεί να επικεντρωθούμε.

Διότι σ’ αυτό τον τόπο όλα όσα έχουν συμβεί οφείλονται ακριβώς στο ότι η πολιτική ηθική θεωρείτο ένα θέμα λήξαν. Κι αν ένας πολιτικός, πόσω μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει αυτή την επίγνωση τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα ούτε για διαφάνεια, ούτε για πολιτικό ήθος. Και χωρίς πολιτικό ήθος δεν πρόκειται να βρει τον δρόμο του κανένα από τα λοιπά φλέγοντα θέματα. Γιατί χωρίς πολιτικό ήθος δεν έχουμε κανένα μέλλον ούτε ως χώρα, ούτε ως δημοκρατία. Με δύο λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να δέχεται δώρα και ούτε δικαιούται να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα πόσω μάλλον όταν αυτό είναι ήδη κακοποιημένο από την πολιτική διαφθορά. Οφείλει να σέβεται τον πολίτη και μόνη απόδειξη αυτού του σεβασμού είναι να δρα με βάση το πολιτικό ήθος. Τελεία και παύλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση