ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανατροπή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μια χρονιά που όλοι υποδέχθηκαν με τις καλύτερες προσδοκίες έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα εμβόλια, δεν εξελίσσεται καθόλου όπως αναμενόταν, τουλάχιστον σε αυτόν τον πρώτο μήνα του 2021. Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δεν χωρεί διαφορετικές ερμηνείες. Σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο, ο στόχος που έθεσε η Κομισιόν να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι το καλοκαίρι, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η δήλωση ήρθε μετά την αιφνιδιαστική για πολλούς ανακοίνωση της εταιρείας AstraZeneca την Παρασκευή ότι η προσφορά εμβολίων στην Ευρώπη θα είναι χαμηλότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί κάτι αυτήν τη στιγμή, φήμες κάνουν λόγο για αποκοπή μέχρι 60% των παραδόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη συγκεκριμένη εξέλιξη μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν πληροφορίες κάνουν λόγο για προβλήματα που έχουν ανακύψει στην παραγωγή της AstraZeneca, τα οποία όμως θα επηρεάσουν μόνο τις παραδόσεις εντός ΕΕ, ενώ οι προμήθειες προς τη Βρετανία θα συνεχιστούν κανονικά. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει και την αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία έσπευσε να τονίσει προς την εταιρεία ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο με δεδομένη την επένδυση που έχει γίνει από την ΕΕ για να προχωρήσει η παραγωγή των εμβολίων.

Η μεγάλη απογοήτευση έγκειται στο γεγονός ότι το προς έγκριση σκεύασμα αναμένεται πως θα ενεργήσει καταλυτικά στην εντατικοποίηση του ρυθμού των εμβολιασμών που μέχρι στιγμής βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σίγουρα μακριά από τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί. Ο λόγος είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, σε αντίθεση με εκείνο της Pfizer, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη μεταφορά και την αποθήκευση και άρα καθίσταται πιο φιλικό στη χρήση από τα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών μελών. Η συμφωνία, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό αναθεώρηση, περιλαμβάνει την παράδοση 300 εκατομμυρίων εμβολίων με ρήτρα για άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η αρνητική εξέλιξη από την AstraZeneca ήρθε να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την πορεία των εμβολιασμών, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ως η πιο επικριτική προς την Κομισιόν σε σχέση με τη στρατηγική εμβολιασμών που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας. Ο προβληματισμός των Ευρωπαίων ηγετών αφορά στην αργή οικονομική ανάκαμψη συνεπεία του ρυθμού εμβολιασμών και επανέλαβαν με έντονο ύφος ότι οι παραδόσεις των εμβολίων πρέπει να επιταχυνθούν. Προβλήματα, όμως, φαίνεται να αντιμετωπίζει και η Pfizer, η οποία ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα μπορούν να επιταχυνθούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου όταν θα ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις στις γραμμές παραγωγής.

Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία με τα έως τώρα δεδομένα της πανδημίας θα καθυστερήσει να βελτιωθεί και άρα η ανάπτυξη θα υπολείπεται σημαντικά των εκτιμήσεων. Χώρες με σημαντική εξάρτηση στον τουρισμό προφανώς θα επηρεαστούν δυσμενώς μιας και όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, οι κρατήσεις θα παραμένουν χαμηλές και ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μια τουριστική σεζόν θα είναι πλέον ορατός. Η γρήγορη ανάκαμψη με σχηματισμό V που όλοι προσδοκούσαν κινδυνεύει να δώσει τη θέση της σε μια ύφεση με διπλό πάτο (double bottom) ως το επικρατέστερο σενάριο!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση