ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες επιστρέφουν δειλά-δειλά στην «κανονικότητα» αφού κατά πώς φαίνεται η αλυσίδα εξάπλωσης του ιού έχει σταματήσει. Η ολοκληρωτική επάνοδος, όπως είναι αναμενόμενο, θα απαιτήσει χρόνο, γεγονός που προμηνύει ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα μοιάζει σε κανένα από τα προηγούμενα. Μέχρι την εμφάνιση είτε του φαρμάκου ή του εμβολίου - όποιο έρθει πρώτο - δεν πρέπει να αναμένεται πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αυτό το καλοκαίρι, όσο περνά από το χέρι μας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας «καθαρή» από τον κορωνοϊό, δημιουργώντας ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Μέγα ερώτημα παραμένει το αν θα καταφέρουν οι χώρες που παραδοσιακά έλκουν εξωτερικό τουρισμό να δεχθούν κάποιους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Οι κλάδοι του τουρισμού και των αερομεταφορών ξεκίνησαν να συσσωρεύουν ζημιές από την έναρξη της πανδημίας. Η τουριστική βιομηχανία μαζί με τις αερομεταφορές είναι δυο παραδοσιακοί κλάδοι που αυτήν την περίοδο επανακαθορίζονται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους.

Οι συζητήσεις για τη μορφή που θα πάρει τόσο ο τουρισμός όσο και οι αερομεταφορές βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο χρόνος, όμως, είναι αυτήν τη φορά αδυσώπητος αφού οι ζημιές που συσσωρεύονται κάθε μέρα που περνά χωρίς ξεκαθάρισμα του τοπίου, δημιουργούν νέα τετελεσμένα. Ήδη, αρκετές αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να επιβιώσουν, έχουν αιτηθεί κρατικής στήριξης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ο λίγος χρόνος που απομένει επιβάλλει τη λήψη άμεσων αποφάσεων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η αγορά χρειάζεται κατεύθυνση και κυρίως ορατότητα προκειμένου να πάρει η μηχανή μπροστά. Είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πάνε φέτος τουρίστες στην Ελλάδα, είπε : «Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πολλά θα αλλάξουν και, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων ή μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τήρηση των αποστάσεων.»

Μοιραία, η Κύπρος επηρεάζεται εξίσου και από τους δύο κλάδους που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο «μάτι» του κυκλώνα. Το 100% του εξωτερικού τουρισμού επισκέπτεται την Κύπρο αναγκαστικά με αεροπλάνο καθιστώντας την αεροπορική σύνδεση μονόδρομο. Ακόμη και αν ανακάμψει ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος, η επιβίωση και η καλή οικονομική κατάσταση των αεροπορικών εταιρειών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας στην περίπτωση της Κύπρου. Από την μεριά μας και καθώς αναμένουμε εξελίξεις, πρέπει να επανατοποθετήσουμε στρατηγικά το προϊόν μας και να ευχόμαστε για κινητικότητα σύντομα.

Για δεκαετίες η τουριστική βιομηχανία προσφέρει θέσεις εργασίας στο εποχικό προσωπικό ενισχύοντας τα επίπεδα απασχόλησης στην οικονομία. Ο τουρισμός στηρίζει επίσης και αρκετές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές στους κλάδους των τροφίμων και υπηρεσιών αναψυχής. Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ένα σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό θα προκαλέσει πέρα από άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη αγορά που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αντιλήψεις που δημιουργούνται. Αυτό το καλοκαίρι, όσο περνά από το χέρι μας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας «καθαρή» από τον κορωνοϊό, δημιουργώντας ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ε.Ε. δοκιμάζεται

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν οι πολιτείες ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X