ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες επιστρέφουν δειλά-δειλά στην «κανονικότητα» αφού κατά πώς φαίνεται η αλυσίδα εξάπλωσης του ιού έχει σταματήσει. Η ολοκληρωτική επάνοδος, όπως είναι αναμενόμενο, θα απαιτήσει χρόνο, γεγονός που προμηνύει ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα μοιάζει σε κανένα από τα προηγούμενα. Μέχρι την εμφάνιση είτε του φαρμάκου ή του εμβολίου - όποιο έρθει πρώτο - δεν πρέπει να αναμένεται πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αυτό το καλοκαίρι, όσο περνά από το χέρι μας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας «καθαρή» από τον κορωνοϊό, δημιουργώντας ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Μέγα ερώτημα παραμένει το αν θα καταφέρουν οι χώρες που παραδοσιακά έλκουν εξωτερικό τουρισμό να δεχθούν κάποιους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Οι κλάδοι του τουρισμού και των αερομεταφορών ξεκίνησαν να συσσωρεύουν ζημιές από την έναρξη της πανδημίας. Η τουριστική βιομηχανία μαζί με τις αερομεταφορές είναι δυο παραδοσιακοί κλάδοι που αυτήν την περίοδο επανακαθορίζονται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους.

Οι συζητήσεις για τη μορφή που θα πάρει τόσο ο τουρισμός όσο και οι αερομεταφορές βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο χρόνος, όμως, είναι αυτήν τη φορά αδυσώπητος αφού οι ζημιές που συσσωρεύονται κάθε μέρα που περνά χωρίς ξεκαθάρισμα του τοπίου, δημιουργούν νέα τετελεσμένα. Ήδη, αρκετές αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να επιβιώσουν, έχουν αιτηθεί κρατικής στήριξης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ο λίγος χρόνος που απομένει επιβάλλει τη λήψη άμεσων αποφάσεων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η αγορά χρειάζεται κατεύθυνση και κυρίως ορατότητα προκειμένου να πάρει η μηχανή μπροστά. Είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πάνε φέτος τουρίστες στην Ελλάδα, είπε : «Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πολλά θα αλλάξουν και, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων ή μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτήν που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τήρηση των αποστάσεων.»

Μοιραία, η Κύπρος επηρεάζεται εξίσου και από τους δύο κλάδους που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο «μάτι» του κυκλώνα. Το 100% του εξωτερικού τουρισμού επισκέπτεται την Κύπρο αναγκαστικά με αεροπλάνο καθιστώντας την αεροπορική σύνδεση μονόδρομο. Ακόμη και αν ανακάμψει ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος, η επιβίωση και η καλή οικονομική κατάσταση των αεροπορικών εταιρειών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας στην περίπτωση της Κύπρου. Από την μεριά μας και καθώς αναμένουμε εξελίξεις, πρέπει να επανατοποθετήσουμε στρατηγικά το προϊόν μας και να ευχόμαστε για κινητικότητα σύντομα.

Για δεκαετίες η τουριστική βιομηχανία προσφέρει θέσεις εργασίας στο εποχικό προσωπικό ενισχύοντας τα επίπεδα απασχόλησης στην οικονομία. Ο τουρισμός στηρίζει επίσης και αρκετές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές στους κλάδους των τροφίμων και υπηρεσιών αναψυχής. Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ένα σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό θα προκαλέσει πέρα από άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη αγορά που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αντιλήψεις που δημιουργούνται. Αυτό το καλοκαίρι, όσο περνά από το χέρι μας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας «καθαρή» από τον κορωνοϊό, δημιουργώντας ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Με κρότο στον πάτο

Με κρότο στον πάτο

Η «Κ» εδώ και χρόνια έχει ζητήσει την αναστολή ή και ακύρωση του προγράμματος πολιτογραφήσεων για τους προφανείς σε όλους ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ