ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ες αύριον τα σπουδαία

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες όταν αποφασίζουν για την νομισματική πολιτική αυτό που στην ουσία κάνουν είναι να καθορίζουν το κόστος και την ποσότητα του χρήματος. Στην ευρωζώνη η ΕΚΤ ως κορυφαία πράξη νομισματικής πολιτικής λαμβάνει αποφάσεις για το ύψος των βασικών επιτοκίων του ευρώ. Μέσα από το επιτόκιο βάσης, η ΕΚΤ ουσιαστικά επηρεάζει το ύψος των επιτοκίων που οι εμπορικές τράπεζες χρεώνουν για την παραχώρηση δανείων στην οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται έμμεσος επηρεασμός των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν ως μοναδικό στόχο την διατήρηση του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των οικονομολόγων το συγκεκριμένο επιθυμητό επίπεδο πληθωρισμού διασφαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και την διατήρηση ης αγοράς εργασίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Αύριο στην Φρανκφούρτη, το συμβούλιο των διοικητών θα συνεδριάσει προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Σε αυτό το συμβούλιο που αποτελεί το κυρίαρχο σώμα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, συμμετέχουν τα 6 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης. Η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται ιστορική καθώς αναμένεται πως θα αποφασιστεί η πρώτη μετά από 11 χρόνια αύξηση των επιτοκίων. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τόσο καλά προετοιμαστεί και συζητηθεί που δεν αναμένεται πως θα προκαλέσει οποιαδήποτε αντίδραση στις αγορές. Η απόφαση λαμβάνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την οικονομία της ευρωζώνης όπου σημαντικοί παράγοντες κινδύνου έχουν συσσωρευτεί προσθέτοντας στο σκηνικό αβεβαιότητας.

Η ΕΚΤ δέχεται αυτή την περίοδο σημαντική κριτική για το γεγονός ότι η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει πολύ αργά και προχωρά με αργό βήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δολάριο να βρίσκεται σε ισοδυναμία με το ευρώ (1:1) προσθέτοντας αχρείαστα βαρίδια στην μάχη κατά της ακρίβειας για όσα προϊόντα εισαγωγής είναι εκφρασμένα σε δολάριο όπως είναι το πετρέλαιο. Σύμφωνα με την καθοδήγηση, η αυριανή απόφαση θα αφορά σε άνοδο της τάξης του 0,25% ακολουθούμενη από ανάλογη αύξηση στην συνάντηση προσεχούς Σεπτεμβρίου. Στόχος η διαμόρφωση του επιτοκίου βάσης στο 0% από -0,50% σήμερα.

Αυτό που ίσως προκαλέσει την είδηση στην αυριανή συνεδρίαση, θα είναι η σύμπηξη των δύο αποφάσεων σε μια προκειμένου να επιταχυνθεί η προσαρμογή προς το 0%. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ένα σκηνικό όπου τα «γεράκια» θα έχουν κυριαρχήσει. Σε αυτή την ομάδα βρίσκονται εκπρόσωποι από χώρες όπως η Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Φιλανδία. Στόχος αυτής της ομάδας να ακυρωθεί το συντομότερο δυνατό η συνθήκη των αρνητικών επιτοκίων επιτρέποντας την ανατίμηση του ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων. Για τους υποστηρικτές των πιο τολμηρών κινήσεων προβάλλεται το επιχείρημα ότι τον Σεπτέμβριο ίσως να βρισκόμαστε ενώπιον ύφεσης, γεγονός που θα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση των επιτοκίων.

Το ύψος των επιτοκίων δεν θα είναι όμως το μοναδικό θέμα συζήτησης κατά την αυριανή συνάντηση. Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία επιβάλλει επίσπευση της δημιουργίας του μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση που κάποια χώρα αντιμετωπίσει αυξημένο κόστος δανεισμού. Αυτός ο μηχανισμός αν και έχει ανακοινωθεί προς το παρόν παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, δημιουργώντας την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση. Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συνεδρίαση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να προσφέρει συγκινήσεις, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και αυτός ακόμα ο αιφνιδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Δυστυχώς, τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας ήταν χρόνια χαμηλής έντασης επενδύσεων και αυξημένης κατανάλωσης
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η αμφισβήτηση των ενέργειων της ΕΚΤ είναι εύλογη αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση στον πληθωρισμό οφείλεται στην άνοδο των ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης στις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας καταγράφεται ως το μέγα στρατηγικό λάθος των ευρωπαίων ηγετών ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ