ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επόμενη μέρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η πανδημία απαίτησε νέες δεξιότητες όπως είναι η καλή γνώση και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών ως μέσο καθημερινής επιβίωσης του ατόμου, αφού έχει ουσιαστικά αλλάξει ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι δουλεύουν, καταναλώνουν και εκπαιδεύονται. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι περίπου 50% των Ευρωπαίων έχουν εργαστεί έστω και για μια μέρα από το σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν επίσης κατά 20%, σε σχέση με την περίοδο πριν τον εγκλεισμό, και παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Αντίστοιχα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης από την ΕΚΤ, κατά την οποία το 40% των Ευρωπαίων πολιτών δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει τη χρήση μετρητών. Οι αλλαγές πέρα από αναγκαίες είναι και καθόλα ευπρόσδεκτες και πλήρως συμβατές με μιαμακρά ευρωπαϊκή ιστορία αλλαγών, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ραγδαία ψηφιοποίηση μόνο θετικά πρέπει να ιδωθεί αφού μειώνει την ανάγκη χρήσης πρώτων υλών για την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος, ενώ επιτρέπει και τη γρηγορότερη απεξάρτηση της Ευρώπης από την οικονομία του άνθρακα και όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημειώνει ότι η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στο στόχο για αύξηση της παραγωγικότητας, που υπήρξε το ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια. Στο επίπεδο της κοινωνίας, η μεγαλύτερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών συνεισφέρει στην εκδημοκρατικοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της ευκολότερης πρόσβασης σε ουσιώδεις υπηρεσίες όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η χρήση της τηλεϊατρικής εκτοξεύθηκε από το 11% την περίοδο πριν την πανδημία στο 46% ενώ υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στο 76%. Την ίδια στιγμή που καταγράφονται τα θετικά, οι κυβερνήσεις οφείλουν να διαχειριστούν και τα ορατά προβλήματα που προκύπτουν για όλους όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Μεγάλος θα είναι επίσης ο αντίκτυπος στην απασχόληση με τον κίνδυνο δημιουργίας μια νέας γενιάς μακροχρόνια ανέργων. Το θέμα της ανεργίας αποτελεί σήμερα το κορυφαίο ζήτημα της πανδημίας στην οικονομία και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όπως δηλώνει η πρόεδρος της ΕΚΤ, οι θέσεις εργασίας δεν θα καταργηθούν, αλλά θα μετασχηματιστούν αφού, σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, οι ψηφιακές οικονομίες έχουν χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι οι θέσεις εργασίας περνάνε από μια φάση ανακατανομής μεταξύ των κλάδων όταν επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ψηφιοποίησης στηνοικονομία. Απευθυνόμενη στο European Banking Congress η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η αυτοματοποίηση θα καταργήσει 85 εκ. θέσεις εργασίας σε 26 χώρες μέχρι το 2025, προτού δημιουργήσει 97 εκ. νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή 12 εκατομμύρια περισσότερες. Η Ευρώπη θα κληθεί το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τόσο από την πανδημία όσο και από τις διαχρονικές στρεβλώσεις στην οικονομία, περιλαμβανομένου του υπερδανεισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη γήρανση του πληθυσμού, την ψηφιακή πρόκληση και την κλιματική αλλαγή. Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την Ευρώπη στο μέλλον θα απαιτήσει την έξυπνη χρήση των νέων τεχνολογιών, μολονότι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας θα αναδειχθεί η απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζομένους. Ακολούθως, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και την καινοτομία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση