ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αν δεν συμμορφωθεί να εξαναγκαστεί

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την πεποίθησή ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη ακόμα και για μια αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, ο οποίος δεν δίστασε να σημειώσει ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτή την υπόθεση θα είναι η βρετανική οικονομία. Η ένταση μεταξύ των δυο πλευρών επανήλθε στο προσκήνιο λόγω των μεθοδεύσεων του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να αθετήσει πρόνοιες της συμφωνίας αποχώρησης που υπογράφτηκε στις 31 Ιανουαρίου με την ΕΕ και αποτελεί έκτοτε διεθνή συμφωνία. Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Βρετανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ κάποιες φωνές έκαναν λόγο ακόμα και για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από τη μεριά του, προκειμένου να δικαιολογήσει την αλλοπρόσαλλη στάση του, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Βόρεια Ιρλανδία να αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα. Θα πρέπει, ανέφερε, να επιτραπούν αλλαγές σε κάποιους όρους της συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική και οικονομική ακεραιότητα της χώρας, υπονοώντας προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι δυνατόν, κατά τον Μπόρις Τζόνσον, να επιτραπεί σε εξωτερικές δυνάμεις να αποφασίζουν για τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι ενεργεί με ακραίο τρόπο και απειλεί τις εξαγωγές τροφίμων με την επιβολή εισαγωγικών δασμών.

Η ένταση με την οποία αντέδρασε η ΕΕ σε αυτήν τη νέα εξέλιξη και η αποστολή τελεσίγραφου στη Βρετανία για συμμόρφωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, ήταν περισσότερο ένδειξη απογοήτευσης παρά υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης. Η προσφυγή από πλευράς της ΕΕ στη δικαιοσύνη, όπως εισηγούνται αρκετοί, θα καταλήξει σε μια μακρά και αβέβαιη διαδικασία, η οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι να υπενθυμίσει σε όλους ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υπαναχωρήσει. Η ΕΕ έχει, εξάλλου, συνηθίσει να παρακολουθεί τη βρετανική πολιτική σκηνή να αντιπαρατίθεται έντονα στο εσωτερικό από το 2016 οπότε και μπήκε στο τραπέζι η ιδέα της αποχώρησης από την ΕΕ.

Όπως σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι Βρετανοί προφανώς επιθυμούν να ακολουθήσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και μάλλον αυτό θα πράξουν μόλις εξαντληθούν οι εσωτερικοί τακτισμοί. Κύριοι λόγοι για τους οποίους επικρατεί στις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική κατάληξη είναι, πρώτον η επιφυλακτικότητα αρκετών στο εσωτερικό της Βρετανίας να ανοιχθεί ξανά θέμα Βορείου Ιρλανδίας και δεύτερον η έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί τελική συμφωνία. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Βουλή, οι οποίοι ελέγχουν το Σώμα, η Βρετανία δεν θα πρέπει να περιμένει συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία για το BREXIT.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα προκάλεσε την ιστορική αντίδραση δυο πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας, του εργατικού Τόνυ Μπλερ και του Συντηρητικού Τζον Μέιτζορ, οι οποίοι με κοινή δήλωση επιτέθηκαν κατά του Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του σοκαριστικές και επικίνδυνες αφού, όπως αναφέρουν, θέτουν μεταξύ άλλων σε κίνδυνο ακόμα και την ειρήνη με την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 1998. Κάλεσαν, τέλος, την κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και κάλεσαν τη Βουλή, εφόσον αρνηθεί να το πράξει, να την εξαναγκάσει!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση