ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ας μιλήσουμε για το μέλλον

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε μια κοινωνία που κινείται ολοένα και περισσότερο προς τις ψηφιακές πληρωμές, η ΕΚΤ εξετάζει πώς θα ανταποκριθεί σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση, κάνοντας λόγο για ένα ψηφιακό ευρώ που ενδεχομένως να αποτελέσει την επιλογή του μέλλοντος. Προς το παρόν διερευνάται η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει το τολμηρό βήμα της εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ που δεν θα αντικαταστήσει αλλά θα συμπληρώσει το υφιστάμενο νόμισμα που ξέρουμε. Η δυνατότητα αυτή στόχο έχει να προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες διευρυμένες επιλογές για τις καθημερινές τους συναλλαγές.

Η ιδέα της εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ τέθηκε αρχικά από την ΕΚΤ μέσα από σχετική έκθεση, ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2020, ενώ η προχθεσινή αναφορά από μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδοτεί και την έναρξη της διαβούλευσης. Όπως το σκιαγράφησε ο κ. Panetta, το νέο νόμισμα θα αποτελεί το ψηφιακό αντίστοιχο του ευρώ και θα είναι προσβάσιμο σε όλους σε κάθε ώρα και για κάθε συναλλαγή. Επιπλέον, το ψηφιακό ευρώ θα προσφέρει ασφάλεια στις συναλλαγές και θα προάγει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των συναλλασσόμενων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός καθολικού ψηφιακού νομίσματος που θα είναι εύκολα χρηστικό και κατανοητό από όλους.

Με την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ η ΕΚΤ στοχεύει να δώσει ώθηση στην ψηφιακή ατζέντα της Ε.Ε. και στον εκμοντερνισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κυρίως, όμως, επιθυμεί να προσφέρει λύσεις σε μια σειρά από πιθανά σενάρια που ενδεχομένως να φέρει η πάροδος του χρόνου, όπως είναι η μείωση στη χρήση μετρητών, καθώς οι ψηφιακές μας επιλογές θα τείνουν να αυξάνονται. Μέσα σε έξι χρόνια έχει καταγραφεί μείωση της τάξης του 7,5% στη χρήση μετρητών ενώ η πανδημία φαίνεται να επιταχύνει την τάση. Ως αποτέλεσμα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται πως θα υπάρξει μεγάλη προσφορά νέων τεχνολογιών για διευκόλυνση των ψηφιακών πληρωμών.

Μέσα από την ψηφιακή της επιλογή η ΕΚΤ σκοπεύει να καταστήσει σαφές ότι η χρήση του συμβατικού χρήματος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκύψει ενδεχόμενο αποκλεισμού κάποιων συνανθρώπων μας χωρίς πρόσβαση/ γνώση της τεχνολογίας. Επίσης, αποτελεί στόχο η θωράκιση του συστήματος πληρωμών της Ευρωζώνης από παρεμβολές τρίτων που θα έθεταν την όλη κατάσταση σε πορεία αποσταθεροποίησης, αφού η νομισματική και δημοσιονομική κυριαρχία της Ευρωζώνης θα ετίθετο σε αμφισβήτηση.

Η συζήτηση τώρα ξεκινά και μέσα από αυτήν θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν σημαντικά νομικά, τεχνολογικά και πολιτικά ζητήματα. Επιπλέον, η πιθανότητα να εγκαταλείψουν το τραπεζικό σύστημα σημαντικά πόσα και να μετακινηθούν προς την ψηφιακή επιλογή είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται σοβαρά, αφού θα επιβαρύνει ένα ήδη ταλαιπωρημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται τρόποι για να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό ευρώ θα αποτελέσει μέσο πληρωμών και όχι αποταμίευσης/ επένδυσης.

Η αλλαγή θα είναι σημαντική και γι’ αυτό ξεκινά ένας διάλογος όπου όλοι έχουν λόγο να αρθρώσουν και ρόλο να επιτελέσουν μιας και το νέο εγχείρημα αν είναι να πέτυχει θα πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών. Η διαδικασία που ξεκίνησε προχθές αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2021 οπότε και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X