ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Business as usual»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η συζήτηση που γίνεται τώρα, που ξεκινά η περίοδος χαλάρωσης των μέτρων που είχαν ληφθεί στην κορύφωση της πανδημίας, περιστρέφεται γύρω από το σε ποια κανονικότητα θέλουμε να επιστρέψουμε. Η επιθυμητή από όλους επιστροφή στην κανονικότητα αποκτά μια άλλη διάσταση μιας και τα επίπεδα ανοχής των πολιτών έχουν αλλάξει. Τι θα πρέπει, λοιπόν, να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε είναι μια κουβέντα που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα.

Στην μετά την πανδημία εποχή, αναμένονται μικρές μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, η οικονομία ασφαλώς και επηρεάζεται πρώτα και άμεσα. Ο χρόνος του lockdown προσέφερε ικανοποιητικό χρόνο για την αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων. Βέβαια, η πιο σημαντική μεταβλητή σε αυτήν την εξίσωση είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα. Επιπλέον, η ύφεση που είναι μπροστά μας ποτέ δεν αφήνει χώρο για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συνήθως έρχονται με υψηλό κόστος.

Στη Γερμανία, εντούτοις, προωθείται η νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος των εργαζομένων, ακόμη και δίχως συνθήκες πανδημίας, να δουλεύουν από το σπίτι, εφόσον βέβαια η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει. Η πρόταση φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη μελών της κυβέρνησης. Αυτή η μεταρρύθμιση και μόνο να μείνει ως απόρροια της πανδημίας, ο αντίκτυπος για την οικονομία θα είναι σημαντικός δεδομένου ότι το μέτρο θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, μείωση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης και συνεπώς θα επιφέρει χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, θα έχουμε μια ελάφρυνση στο περιβαλλοντικό κόστος και μια πρώτη απάντηση στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε συνέντευξή του στο διεθνή Τύπο, σημείωσε δηκτικά ότι η επάνοδος στην κανονικότητα δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα αποδεχθεί να επιστρέψει σε μια καθημερινότητα όπου θα αναπνέει πάλι μολυσμένο αέρα. Κάποιες μεταβολές στο περιβάλλον έχουν καταγραφεί στα πολύ θετικά αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης και πολύ πιθανόν να δούμε προσαρμογή σε νέα δεδομένα, έτσι ώστε κάποιες καλές πρακτικές να διατηρηθούν και μετά την άρση των μέτρων. Δεν υπονοούμε βέβαια, τον περιορισμό των μετακινήσεων αλλά τον επαναπροσδιορισμό τους και την επιλογή ενδεχομένως λιγότερο ενεργοβόρων πρακτικών, όπως είναι για παράδειγμα ο περιορισμός των επαγγελματικών ταξιδιών στα εντελώς απαραίτητα και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναντήσεων.

Οι ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές θα διατηρήσουν, αν όχι όλο, σημαντικό μέρος της πίτας που κατάφεραν να αποκτήσουν κατά το lockdown. Οι καταναλωτικές συμπεριφορές εύκολα διαφοροποιούνται και οι επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου θα πρέπει να προσφέρουν νέες λύσεις στους πελάτες τους. Η δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών θα πρέπει πλέον να θεωρείται ένα απαραίτητο συστατικό επιβίωσης και ένα κανάλι προσφοράς νέων καταναλωτικών εμπειριών έχοντας υπόψη την «ευκολία» συναλλαγών. Βλέπουμε, λοιπόν, ένα εμπόδιο εισόδου στην αγορά λιανικής να αφαιρείται αφού πλέον η φυσική παρουσία δεν θα είναι απαραίτητη.
Στην μετά την πανδημία εποχή, αναμένονται μια σειρά από μικρές μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός αφού η προσφορά νέας καταναλωτικής εμπειρίας θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας.

Οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν γρήγορα και ίσως κάπως «βίαια» να αντιληφθούν ότι το “business as usual” δεν είναι ακριβώς αυτό που ήξεραν μερικούς μήνες πριν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ε.Ε. δοκιμάζεται

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν οι πολιτείες ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X