ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενωμένοι μπορούμε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε καθοριστική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μιας και επιτεύχθηκε η συμφωνία καθώς και η αποφυγή της αναστάτωσης που θα προκαλούσε η πάροδος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του έτους, χωρίς συμφωνημένο πλαίσιο λειτουργίας του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο διαπραγματευτή, η όλη διαδικασία και το γεμάτο σασπένς τέλος, όπως εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες μέρες, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης και τις πολιτικές παρατάξεις ότι η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση!

Η πορεία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαρνιέ, απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα σε αντίθεση με το σενάριο όπου ο καθένας θα προσπαθεί μόνος του. Η συμφωνία, αν και σκόρπισε χαμόγελα, δεν παύει από το να τοποθετεί τη Βρετανία στο «κάδρο» της τρίτης χώρας, ιδιότητα που όπως θα διαφανεί στη συνέχεια θα έχει σημαντικές επιπλοκές και αδυναμίες σε σχέση με το καθεστώς που απολάμβανε πριν.

Η συμφωνία, πάντως, έλαβε προκαταρκτική έγκριση από τα Μέλη τη Δευτέρα, ενώ η ημερομηνία για οριστική επικύρωση θα είναι η 29η Δεκεμβρίου οπότε θα πρέπει όλες οι χώρες να στείλουν γραπτώς τη συναίνεσή τους στο κείμενο της συμφωνίας. Από την πλευρά της Βρετανίας, το κοινοβούλιο θα συνέλθει στις 30 του τρέχοντος μήνα για να εγκρίνει τη συμφωνία.

Η παραμονή των Χριστουγέννων ωστόσο υπήρξε μια ευτυχής ημέρα για τον βρετανό πρωθυπουργό ενώ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς τι επιτυγχάνεται στο τέλος μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς, εξαιτίας της πανδημίας, για τη χώρα. Αυτό που πλέον παραμένει ως ερώτημα για τον Μπόρις Τζόνσον είναι, εάν το υφιστάμενο πανηγυρικό κλίμα θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη του δήλωση ο άνθρωπος που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Brexit από όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση το 2016, έχοντας σήμερα τη θέση του πρωθυπουργού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια Βρετανία «πραγματικά ανεξάρτητη», η οποία μπορεί να αξιοποιήσει τη συμφωνία και να κοιτάξει μπροστά έχοντας επιλύσει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούσαν την πολιτική ζωή για δεκαετίας.

Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν περιλαμβάνει δασμούς στο εμπόριο δεν απαλλάσσει όμως τις εμπορικές συναλλαγές από αργές διαδικασίες λόγω γραφειοκρατίας. Το πρόσφατο διήμερο κλείσιμο των συνόρων με τη Γαλλία, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, και το χάος που προκάλεσε είναι για πολλούς ενδεικτικό της νέας τάξης πραγμάτων, η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις και θα απαιτήσει σημαντική προεργασία και ετοιμότητα για την 1η Ιανουαρίου 2021 όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Η πανδημία της COVID-19 απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις καλύτερα. Η συντονισμένη προσπάθεια των ευρωπαίων για να αντιμετωπίσουν τον «αόρατο εχθρό», όπως έχει χαρακτηριστεί ο κορωνοϊός, συγκράτησε την κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας και δεν άφησε χώρες με δομικές αδυναμίες να γλιστρήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η Κύπρος ευτύχησε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να τύχει διαχείρισης με ίδια μέσα. Καλή χρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση