ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επενδυτική άνοιξη

Δυστυχώς, τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας ήταν χρόνια χαμηλής έντασης επενδύσεων και αυξημένης κατανάλωσης

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την Ευρώπη το επόμενο διάστημα προκαλούν ζάλη. Μόνο για την πράσινη μετάβαση θα απαιτηθούν €466 δισ. χωρίς να υπολογίζεται ο κλάδος των μεταφορών. Η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επιφορτίσει τις επενδυτικές ανάγκες με άλλα €33 δισ. ετησίως μέχρι το 2030 με αποκλειστικό στόχο την διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της γηραιάς ηπείρου. Εκτός από την ενεργειακή επάρκεια επενδυτικές ανάγκες προκύπτουν και για την ψηφιακή ατζέντα η οποία θα απαιτήσει άλλα €75 δισ. τον χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας προκειμένου να επιτευχθεί η σμίκρυνση του ψηφιακού χάσματος που παρατηρείται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Ανάγκες για επενδύσεις προκύπτουν και για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια η οποία για χρόνια υπήρξε υποβαθμισμένη, αφού λανθασμένα είχε επικρατήσει η άποψη ότι αυτά τα θέματα είχαν περάσει στην ιστορία. Η αιφνίδια όμως εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τα πάντα ξαναβάζοντας το θέμα ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας στο προσκήνιο. Θα απαιτηθούν επιπλέον €70 δισ. ετησίως.

Εάν ιδωθεί υπό το πρίσμα μιας επιχείρησης, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές επενδυτικές ανάγκες εάν θέλει να συνεχίσει να παραμένει ανταγωνιστική με τον υπόλοιπο κόσμο και να παρέχει ευημερία στους πολίτες της. Για να πετύχει μια τόσο μεγάλη προσπάθεια θα απαιτηθεί συμφωνημένο πλαίσιο και στρατηγική προσήλωση από όλους τους εμπλεκόμενους. Τα κράτη μέλη καλούνται να ακολουθήσουν κοινό βηματισμό ξεπερνώντας την ίδια στιγμή τις δημοσιονομικές τους πραγματικότητες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτικές. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με το ξέσπασμα της πανδημίας έλαβε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση αποφασίζοντας για ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με στόχο να δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική για επενδύσεις. Αν και τα ποσά που έχουν αποφασιστεί μέσω του NEXTGENEU δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν θέτουν όμως την Ευρώπη σε κινητικότητα για μια νέα επενδυτική άνοιξη.

Δυστυχώς, τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας ήταν χρόνια χαμηλής έντασης επενδύσεων και αυξημένης κατανάλωσης η οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις ευκαιρίες που πρόσφερε η παγκοσμιοποίηση στην οικονομία. Αυτή η περίοδος κράτησε την Ευρώπη πίσω στερώντας ουσιαστικές επενδύσεις σε υποδομές που αν γίνονταν θα την καθιστούσαν ανθεκτική στις κρίσεις που ακολούθησαν. Η αιφνιδιαστική τροπή που πήρε το Ρώσο-ουκρανικό μέτωπο έπιασε τις χώρες απροετοίμαστες για όσα θα ακολουθούσαν. Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται κοινό έδαφος συνεννόησης προκειμένου οι αποφάσεις να προχωρήσουν τάχιστα.

Οι αποτυχίες στην εξεύρεση κοινού βηματισμού στο θέμα της ενεργειακής κρίσης δεν θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο. Η άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε για κάλυψη των αναγκών του χειμώνα, προκάλεσε αναμενόμενες τριβές ενώ οι διαφωνίες εντείνονταν καθώς περνούσε ο χρόνος. Ελπίδα όλων να εξευρεθεί και σε αυτή την περίπτωση έδαφος για συνεννόηση. Όχι επειδή πολλά μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την προχωρημένη φάση που βρίσκεται ο χειμώνας, αλλά γιατί θα μπορέσει να διατηρηθεί το κλίμα συνεννόησης ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς αντιμετώπισης των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας. Οι επενδυτικές ανάγκες που προκύπτουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας είναι τεράστιες και χωρίς κλίμα συναίνεσης επιχειρώντας παράλληλα τις απαραίτητες υπερβάσεις, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να παραμείνει ένας προνομιακός χώρος διαβίωσης που θα συνεχίσει να προσφέρει ευημερία στους πολίτες της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση