ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έγκυροι Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε στο τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας να τοποθετήσει το όνομά της στο πάνθεο των Ευρωπαίων ηγετών. Η τολμηρή αυτή εκτίμηση γίνεται ως αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής, ακόμα και για τους συνεργάτες της, συμφωνίας της με τον Γάλλο Πρόεδρο για τη σύναψη δανείου από την Κομισιόν, προκειμένου να διασωθούν οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους.

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψει τη συμφωνία των δυο ηγετών σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η αιφνιδιαστική κίνηση από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης ήρθε λίγες μέρες μετά τη δικαστική αμφισβήτηση των ενεργειών της ΕΚΤ για τη διάσωση των ευρωπαϊκών οικονομιών, από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας. Όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη εξέλιξη εξέθεσε επιτακτικά την ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα πέραν των νομισματικών παρεμβάσεων της ΕΚΤ. Η ώρα των προϋπολογισμών έχει φθάσει και οι κυβερνήσεις θα κληθούν σύντομα να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής αρχής.

Η Άνγκελα Μέρκελ διανύει το τελευταίο έτος της 15χρονης παρουσίας της στην καγκελαρία και έχοντας διαχειριστεί ακόμα μια κρίση με επιτυχία, αποφάσισε να πράξει τώρα αυτό που για χρόνια θεωρούσε ότι δεν είχε τη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει. Να επιτρέψει, δηλαδή, την άντληση χρημάτων έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού γνωρίζοντας ότι ο μεγαλύτερος συνεισφέροντας σε αυτόν είναι η Γερμανία. Αυτή η κρίση, όμως, είναι πολύ διαφορετική από κάθε προηγούμενη και δεν συγκρίνεται με την πρόσφατη κρίση του ευρώ αφού απουσιάζει ο «ηθικός κίνδυνος».

Ο Γάλλος πρόεδρος, με την σειρά του, ως ο έτερος πυλώνας της συμφωνίας, έχει την μεγάλη τύχη να είναι αυτήν την περίοδο συνεπιβάτης της Άνγκελα Μέρκελ συμμετέχοντας σε ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε το γεγονός ότι ο Εμμανουήλ Μακρόν επιδιώκει μεγαλύτερη/ουσιαστικότερη/βαθύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από το 2017 και σίγουρα η θετική αυτή κατάληξη τον ενισχύει πολιτικά.

Η Ευρώπη, εφόσον οριστικοποιήσει αυτό το τεράστιο βήμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα μπορέσει να οικοδομήσει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, ανατρέποντας παράλληλα το κλίμα αμφισβήτησης που έκανε την εμφάνισή του στην κορύφωση της πανδημίας. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψει τη συμφωνία των δυο ηγετών σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πηγαίνοντας κόντρα σε μια πραγματικότητα όπου μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα επικρατεί κλίμα έντασης.

Μέσα από το ταμείο ανάκαμψης, η Ευρώπη θα στηρίξει κεντρικά περιοχές και κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο. Την αξιολόγηση θα κάνουν τεχνοκράτες των Βρυξελλών ενώ η αλληλεγγύη θα εκδηλωθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και όχι δανείων. Αν και η συμφωνία θα απαιτήσει την κύρωση από όλες τις χώρες-μέλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αρκετοί ηγέτες δεν είδαν για πρώτη φορά τη συμφωνία από την τηλεόραση, υπονοώντας ότι υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση.

Στην Κύπρο, αναλόγως βέβαια και των εξελίξεων της φετινής σεζόν αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές, θα δοθεί η ευκαιρία να ξανασχεδιάσει την τουριστική της βιομηχανία αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, τόσο σε πόρους όσο και σε τεχνογνωσία. Ορθά λέγεται ότι αύτη η κρίση είναι πολύ διαφορετική από το 2013, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή την φορά δεν θα είμαστε μόνοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ε.Ε. δοκιμάζεται

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν οι πολιτείες ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ