ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η νέα κανονικότητα θα είναι διαφορετική

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την αισιοδοξία της για το 2021 εξέφρασε η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε την Κυριακή που μας πέρασε. Ο κύριος λόγος για την έκφραση αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι οι αβεβαιότητες του 2020 έχουν πια ξεπεραστεί και άρα μπορούμε με θετικότερη ματιά να αντικρίζουμε τη χρονιά που βρίσκεται ενώπιόν μας. Σε αυτές περιλαμβάνονταν, η επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το λανσάρισμα των εμβολίων κατά της COVID-19 και το αποτέλεσμα των πολύ σημαντικών αμερικανικών εκλογών.

Η θετική έκβαση όλων επιτρέπει στην ΕΚΤ επίσημα πλέον να υιοθετεί το σενάριο της ανάκαμψης σε ποσοστό γύρω στο 4%, μετά από ύφεση 6,8% για το 2020.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα θετικά είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών από τα κράτη μέλη, ενώ σημαντικό ρόλο έχει να επιτελέσει και το ταμείο ανάκαμψης για την Ευρώπη. Το ταμείο πρέπει τελεσίδικα να επικυρωθεί για να ξεκινήσει η εκταμίευση προς τους δικαιούχους στη βάση εθνικών προγραμμάτων δράσης και επενδύσεων που θα θέσουν στο επίκεντρο την ψηφιακή και πράσινη ατζέντα. Εξελίξεις γύρω από το ταμείο ανάκαμψης αναμένονται στα μέσα του έτους, ενώ προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 στο πλευρό κρατών και τραπεζών, εξασφαλίζοντάς τους φθηνή χρηματοδότηση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προβαίνει, μάλιστα, σε μια σημαντική παρατήρηση για την περίοδο που θα ακολουθήσει της υγειονομικής κρίσης και των κλεισιμάτων στις οικονομίες και τονίζει ότι, είναι σημαντικό να παραμείνουν σε ισχύ οι βοήθειες και οι χαλαρώσεις για όσο διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να καταφέρουν οι οικονομίες να ορθοποδήσουν. Συνεπώς, δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού, γιατί τότε θα έχουμε επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και θα αποτύχουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης. Σίγουρα, το κατάλοιπο αυτής της κρίσης θα είναι οι υψηλοί δανεισμοί που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν εφόσον οι οικονομίες επιδείξουν την αναγκαία τόλμη για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Έμφαση οφείλεται να δοθεί στη βιωσιμότητα αλλά και προσήλωση στις αλλαγές που μας έχει επιβάλει η πανδημία, οι οποίες αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας ως το υπέρτατο αγαθό.

Για την Κύπρο το ξέσπασμα της πανδημίας και η μεγάλη υγειονομική κρίση που ακολούθησε συνέπεσε με σοβαρές αποκαλύψεις γύρω από το πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η δημόσια εικόνα της χώρας πλήγηκε και μόνο με στοχευμένες προσπάθειες αποκατάστασης, οι οποίες προς το παρόν απουσιάζουν, θα γίνει κατορθωτή η επανόρθωση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Πλήγμα, όμως, δέχθηκε και ο τουρισμός μιας και νέα, αυστηρότερα πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν παγκοσμίως αναφορικά με τις μετακινήσεις των πολιτών. Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για όλους, όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή θα είναι μια πολύ διαφορετική κανονικότητα που θα απαιτήσει προσαρμογή. Αν, όμως, παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αγκυλώσεις του παρελθόντος και την έφεση που έχουμε για εύκολες λύσεις τότε, θα απομακρυνθούμε από τη δυναμική που φέρνει η νέα εποχή. Σε περίπτωση που επιλέξουμε αυτόν το δρόμο, από την υγειονομική μας περιπέτεια, όταν με το καλό ξεπεραστεί, θα έχουμε να θυμόμαστε μόνο το χρέος που θα είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση