ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ώρα της αλήθειας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ευρώπη βλέπει με ευχαρίστηση να ανακόπτεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων και ετοιμάζεται για την εφαρμογή της στρατηγικής μετάβασης στην επόμενη φάση. Το Βερολίνο ήδη από τη Δευτέρα επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης μέχρι 800 τ.μ. ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και λίγο καιρό.

Η στρατηγική επανεκκίνησης των οικονομιών σχεδιάζεται έχοντας ως βασική παραδοχή μια ανάκαμψη τύπου V. Δηλαδή, βαθιά ύφεση το 2020 που θα συνοδεύεται από μια βίαιη ανάκαμψη το 2021. Στη βάση αυτής της συνθήκης επιτεύχθηκε και η συμφωνία της Πέμπτης στο Eurogroup, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές προς τα κράτη-μέλη και στήριξη των προγραμμάτων βραχυχρόνιας επιδότησης της εργασίας.

Σήμερα, όμως, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών κάνουν λόγο για μια ύφεση παρατεταμένης διάρκειας με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μια νέα κρίση χρέους για την Ευρωζώνη. Η επανάληψη της κρίσης του ευρώ ξυπνά αφενός κακές μνήμες και δημιουργεί αφετέρου την αισιοδοξία ότι ο χειρισμός της κατάστασης από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι διαφορετικός αυτήν τη φορά και θα αποτρέψει τα χειρότερα.

Πρώτος ασθενής η Ιταλία, η οποία εκτός από συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αναγκαστεί να αυξήσει και το δείκτη χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ήδη, το «άνοιγμα» των spreads -δηλαδή των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά- προμηνύει μια δύσκολη κατάσταση. Αυτήν τη φορά, οι ηγέτες οφείλουν να δράσουν αποφασιστικά και να σταματήσουν το ντόμινο πριν ξεκινήσει και συμπαρασύρει όλο τον «ευρωπαϊκό νότο».

Καθόλου τυχαία δεν είναι η κραυγή αγωνίας του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με γραπτή παρέμβασή του στο διεθνή Τύπο σημειώνει ότι, χωρίς ευρωπαϊκό ομόλογο το «ευρωπαϊκό εγχείρημα» κινδυνεύει με κατάρρευση! Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη και τονίζει ότι η ασφάλιση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα ομόλογο που «θα συνδέει τα κοινά χρέη με μία κοινή εγγύηση». Η απαίτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την οποία η Γερμανία διατηρεί επιφυλάξεις και η Ολλανδία αποκαλεί «δώρο», τίθεται από την γαλλική πλευρά δημόσια με τον πλέον δραματικό τόνο και η συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Η Κύπρος, έχοντας συγκεντρώσει σημαντική ρευστότητα από εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό, εφαρμόζει τις κοινές ευρωπαϊκές παραδοχές και αν τα πράγματα ξεφύγουν, οι πιθανότητές να συμπεριληφθεί στο γκρουπ των αδυνάτων είναι αυξημένες. Ενδεχόμενες αποφάσεις για μια αντίδραση σε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό επίπεδο προφανώς θα μας ωφελήσει αφού θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας και μάλιστα με χαμηλό κόστος δανεισμού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδούς ύφεσης.

Η αναμενόμενη συμβιβαστική ψήφιση του νόμου για τα εγγυημένα δάνεια από το κοινοβούλιο, θα προσφέρει ανάσες στις επιχειρήσεις αν και θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα. Επιπλέον ενθαρρυντικό παράγοντα αποτελεί η μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας, εφόσον μεταφραστεί σε χαμηλούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, ο στόχος που τέθηκε ήταν η προστασία της εργασίας. Εντούτοις σήμερα, και για το επόμενο διάστημα, η συγκράτηση των επιπέδων απασχόλησης είναι η πιο σημαντική μάχη που θα πρέπει να κερδηθεί στο μέτωπο της οικονομίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Με κρότο στον πάτο

Με κρότο στον πάτο

Η «Κ» εδώ και χρόνια έχει ζητήσει την αναστολή ή και ακύρωση του προγράμματος πολιτογραφήσεων για τους προφανείς σε όλους ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X