ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ώρα της αλήθειας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ευρώπη βλέπει με ευχαρίστηση να ανακόπτεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων και ετοιμάζεται για την εφαρμογή της στρατηγικής μετάβασης στην επόμενη φάση. Το Βερολίνο ήδη από τη Δευτέρα επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης μέχρι 800 τ.μ. ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και λίγο καιρό.

Η στρατηγική επανεκκίνησης των οικονομιών σχεδιάζεται έχοντας ως βασική παραδοχή μια ανάκαμψη τύπου V. Δηλαδή, βαθιά ύφεση το 2020 που θα συνοδεύεται από μια βίαιη ανάκαμψη το 2021. Στη βάση αυτής της συνθήκης επιτεύχθηκε και η συμφωνία της Πέμπτης στο Eurogroup, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές προς τα κράτη-μέλη και στήριξη των προγραμμάτων βραχυχρόνιας επιδότησης της εργασίας.

Σήμερα, όμως, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών κάνουν λόγο για μια ύφεση παρατεταμένης διάρκειας με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μια νέα κρίση χρέους για την Ευρωζώνη. Η επανάληψη της κρίσης του ευρώ ξυπνά αφενός κακές μνήμες και δημιουργεί αφετέρου την αισιοδοξία ότι ο χειρισμός της κατάστασης από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι διαφορετικός αυτήν τη φορά και θα αποτρέψει τα χειρότερα.

Πρώτος ασθενής η Ιταλία, η οποία εκτός από συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αναγκαστεί να αυξήσει και το δείκτη χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ήδη, το «άνοιγμα» των spreads -δηλαδή των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά- προμηνύει μια δύσκολη κατάσταση. Αυτήν τη φορά, οι ηγέτες οφείλουν να δράσουν αποφασιστικά και να σταματήσουν το ντόμινο πριν ξεκινήσει και συμπαρασύρει όλο τον «ευρωπαϊκό νότο».

Καθόλου τυχαία δεν είναι η κραυγή αγωνίας του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με γραπτή παρέμβασή του στο διεθνή Τύπο σημειώνει ότι, χωρίς ευρωπαϊκό ομόλογο το «ευρωπαϊκό εγχείρημα» κινδυνεύει με κατάρρευση! Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη και τονίζει ότι η ασφάλιση του κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα ομόλογο που «θα συνδέει τα κοινά χρέη με μία κοινή εγγύηση». Η απαίτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την οποία η Γερμανία διατηρεί επιφυλάξεις και η Ολλανδία αποκαλεί «δώρο», τίθεται από την γαλλική πλευρά δημόσια με τον πλέον δραματικό τόνο και η συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Η Κύπρος, έχοντας συγκεντρώσει σημαντική ρευστότητα από εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό, εφαρμόζει τις κοινές ευρωπαϊκές παραδοχές και αν τα πράγματα ξεφύγουν, οι πιθανότητές να συμπεριληφθεί στο γκρουπ των αδυνάτων είναι αυξημένες. Ενδεχόμενες αποφάσεις για μια αντίδραση σε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό επίπεδο προφανώς θα μας ωφελήσει αφού θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας και μάλιστα με χαμηλό κόστος δανεισμού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδούς ύφεσης.

Η αναμενόμενη συμβιβαστική ψήφιση του νόμου για τα εγγυημένα δάνεια από το κοινοβούλιο, θα προσφέρει ανάσες στις επιχειρήσεις αν και θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα. Επιπλέον ενθαρρυντικό παράγοντα αποτελεί η μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας, εφόσον μεταφραστεί σε χαμηλούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, ο στόχος που τέθηκε ήταν η προστασία της εργασίας. Εντούτοις σήμερα, και για το επόμενο διάστημα, η συγκράτηση των επιπέδων απασχόλησης είναι η πιο σημαντική μάχη που θα πρέπει να κερδηθεί στο μέτωπο της οικονομίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ε.Ε. δοκιμάζεται

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν οι πολιτείες ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X