ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίσιμη για τη συνέχεια η στόχευση των μέτρων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την πόρτα του ESM ετοιμάζεται να διαβεί η Ιταλία προκειμένου να κάνει χρήση του δανεισμού που προφέρεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια από κοινοτικά κεφάλαια. Με αυτόν το δανεισμό η Ιταλία επιδιώκει να χρηματοδοτήσει επιλέξιμες δαπάνες, που κυρίως αφορούν στον τομέα της υγείας και άρα να μειώσει όσο γίνεται το κόστος της πανδημίας. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν εντός Ιουλίου η Ισπανία και η Πορτογαλία, με στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν «ανάθεμα» και κακώς έχουν ταυτιστεί με σκληρές ρήτρες και μνημόνια.

Η κάθοδος σημαντικού αριθμού τουριστών τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας.

Η Γερμανία, με τη σειρά της, προωθεί για έγκριση δεύτερο πακέτο συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €103 δισ. για τόνωση της αγοράς. Η επιπλέον στήριξη έρχεται μερικούς μήνες μετά που η κυβέρνηση εξασφάλισε την έγκριση της βουλής για το ποσό των €158 δισ., ως επιπρόσθετος προϋπολογισμός. Η εξέλιξη αυτή στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η στήριξη που θα απαιτηθεί για τις ευάλωτες ομάδες θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από ότι είχε σχεδιαστεί αρχικά. Με αυτό το δεδομένο, δεν πρέπει να μας ξενίζει αν οι ανάγκες δανεισμού των χωρών είναι αυξημένες φέτος και, λόγω της ύφεσης, θα οδηγήσουν στην επιβάρυνση των δανειακών δεικτών σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι περαιτέρω ενέργειες για τόνωση της αγοράς και οι προσπάθειες για μετριασμό του κόστους της πανδημίας, έρχονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη «ανοίγει» τα σύνορά της προς τους ταξιδιώτες, κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες προς το παρόν. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορά τους ενθαρρύνοντας έτσι την κινητικότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση για επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας. Σε μια τέτοια συγκυρία δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει η Ελλάδα, η οποία σηματοδότησε την αρχή της τουριστικής περιόδου με μια γεμάτη συμβολισμούς εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Καλντέρα της Σαντορίνης, μεταδίδοντας ζωντανά στην υπόλοιπη Ευρώπη το σπάνιας ομορφιάς θέαμα της δύσης του ηλίου από το νησί.

Η Κύπρος σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο κινείται σε ρυθμούς επανέναρξης σχεδόν όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην μερικών εξαιρέσεων. Για όσους δε κλάδους έχει επιβληθεί περιορισμός στην έκταση των δραστηριοτήτων τους, η κυβέρνηση θέτει ενώπιον των επιχειρήσεων ένα νέο πακέτο μέτρων που στόχο έχει να στηρίξει τις θέσεις εργασίας. Όπως είναι αναμενόμενο, η έμφαση των μέτρων για τους επόμενους μήνες και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο αφορά στους κλάδους των ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων.

Η κάθοδος σημαντικού αριθμού τουριστών τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας. Την εξέλιξη των πραγμάτων σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών θα κρίνει κυρίως η δυνατότητα που τους παρέχεται για να ταξιδέψουν παρά η επιθυμία τους. Η επάρκεια αεροπορικών συνδέσεων από και προς την Κύπρο αποτελεί συνεπώς κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας. Οι τελευταίες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό κρίνονται ως πολύ σημαντικές ίσως όμως να μην επαρκούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τους επιδιωκόμενους στόχους. Έφτασε λοιπόν η ώρα της στόχευσης των μέτρων τα οποία, πέραν της απασχόλησης, θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα μέσω νέων προγραμμάτων επιδοτήσεων προς τις αεροπορικές εταιρείες, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν με ικανοποιητική συχνότητα και την Κύπρο στους προορισμούς τους αυτό το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση