ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με τους καλύτερους οιωνούς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε η δημόσια διαβούλευση που άρχισε στις 12 Οκτωβρίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, που δεν θα αντικαταστήσει αλλά θα συμπληρώσει το ευρώ που όλοι γνωρίζουμε. Το τέλος της διαδικασίας αποκάλυψε το σημαντικό ενδιαφέρον που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για το νέο project, όπως αποτυπώθηκε στις 8.221 απόψεις που κατατέθηκαν διαδικτυακά σε σχετικό ερωτηματολόγιο και αποτελούν ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν επικεντρώθηκε στη διαφύλαξη του απορρήτου των συναλλαγών, την ασφάλεια καθώς και την ευρεία αποδοχή ενός πιθανού ψηφιακού ευρώ.

Οι απόψεις που εκφράστηκαν θα εξεταστούν από τους συμβούλους της ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες το επόμενο διάστημα, προτού αποφασιστεί αν θα ξεκινήσει το έργο. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία αποτελεί ένα πρώτο καλό δείγμα για τη θετική ανταπόκριση επιχειρήσεων και καταναλωτών στην προοπτική του ψηφιακού ευρώ. Η ομάδα έργου που θα επεξεργαστεί περαιτέρω την κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει ήδη αναγνωρίσει τέσσερα πιθανά σενάρια που μεγαλώνουν την ελκυστικότητα του ψηφιακού ευρώ. Τα σενάρια αυτά αφορούν στην αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές πληρωμές, τη σημαντική μείωση στη χρήση μετρητών για καθημερινές συναλλαγές, την εισαγωγή ιδιωτικών μέσων πληρωμών σε παγκόσμια κλίμακα -τα οποία πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα- και την εφαρμογή ψηφιακών νομισμάτων από άλλες κεντρικές τράπεζες πέραν της ΕΚΤ.

Το ψηφιακό ευρώ, εφόσον υιοθετηθεί, θα είναι ένα νόμισμα που θα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του ευρώ που ήδη βρίσκεται σε κυκλοφορία με τη μόνη διαφορά ότι θα είναι ψηφιακό. Θα παρέχει δηλαδή ασφαλή, γρήγορη και εύκολη χρήση για τις καθημερινές συναλλαγές ως μέρος τους ευρωσυστήματος, το οποίο θα συνεχίσει να εκδίδει και το ευρώ υπό τη μορφή μετρητών. Στόχος της ΕΚΤ είναι να παρουσιάσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα συγκεντρώνει όλες τις ευκολίες των ψηφιακών νομισμάτων αλλά θα προσφέρει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που έχουν τα νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Όπως είναι οι αρχικοί σχεδιασμοί αλλά και όπως προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη από τη δημόσια διαβούλευση, η διασφάλιση της ιδιωτικότητας των συναλλαγών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας έτσι ώστε να αγκαλιαστεί το εγχείρημα στην ψηφιακή εποχή που βρίσκεται ενώπιόν μας.

Οι πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ θα ληφθούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές με δεδομένο ότι οι μελλοντικοί χρήστες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προοπτική. Η απόφαση για υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ αναμένεται πως θα επιφέρει σημαντική στήριξη στις πολιτικές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων και ειδικότερα του δημόσιου τομέα. Αν και η λειτουργία του ψηφιακού ευρώ θα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ευρωσυστήματος, ένας νέος οικονομικός κλάδος ιδιωτικών επιχειρήσεων αναμένεται πως θα δημιουργηθεί στον περίγυρο προσφέροντας υπηρεσίες σε έμπορους και καταναλωτές με στόχο τη μαζική και εύκολη χρήση του ψηφιακού νομίσματος στις καθημερινές συναλλαγές. Αν και θα απαιτηθεί χρόνος και μελέτη πριν τις τελικές αποφάσεις, μια νέα μεγάλη προοπτική για την ευρωπαϊκή οικονομία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση