ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετάβαση στη νέα εποχή

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

To 2022 υπήρξε η χρονιά κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων. Οι διαδοχικές αποτυχίες σε διαφορετικά συστατικά του οικοσυστήματος έδωσε τροφή για συζητήσεις γύρω από το μέλλον της νέας αυτής τεχνολογίας που ξεκίνησε με στόχο να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Φιλοδοξούσε μάλιστα να καταργήσει την εποπτεία αφού οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι θα μπορούσαν πολύ καλύτερα θεωρούσαν να προφέρουν προστασία. Η συζήτηση για χρόνια ήταν επικεντρωμένη στο κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα είναι μέσο κερδοσκοπίας, μέσο συναλλαγής ή και τα δύο. Οι εξελίξεις του 2022 έχουν σε μεγάλο βαθμό δώσει την απάντηση αφού οι πεποιθήσεις έχουν διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη αναφορικά με τον βαθμό επικινδυνότητας που εξυπακούει η ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα.

Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων ξεκίνησε με την κατάρρευση του TerraUSD μια απώλεια που στην εξέλιξη των πραγμάτων υπολογίστηκε πως «στοίχισε» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Το συγκεκριμένο νόμισμα, ενώ υποσχόταν να διατηρήσει μια σταθερή ισοτιμία με το δολάριο Αμερικής μέσω ενός πολύπλοκου αλγόριθμου, στο τέλος οδηγήθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Η αποτυχία στην υλοποίηση του αλγόριθμου σε συνδυασμό με την απουσία παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αξία του οδήγησε σε κατάρρευση. Την κατάρρευση του TerraUSD τον Μάιο του 2022 ακολούθησε η εκκαθάριση του Three Arrow Capital λόγω έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από τις ριψοκίνδυνες στρατηγικές, που εφάρμοζε και την μεγάλη πτώση των περιουσιακών στοιχείων που επένδυε. Η σημαντικότητα της συγκεκριμένης κατάρρευσης αφορούσε στο γεγονός ότι το Three Arrow Capital ήταν το επενδυτικό ταμείο, που είχε καταφέρει να «ενηλικιωθεί» αφού λειτουργούσε για πάνω από μια δεκαετία.

Η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX ήταν η επόμενη μεγάλη αποτυχία, η οποία λόγω της σημαντικότητας των απωλειών που προκάλεσε σε επενδυτές και πιστωτές κράτησε και θα συνεχίσει να κρατά το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον ζωντανό. Η κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022 δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η Lehman Brothers των κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές μόλις αντιλήφθηκαν την κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας έσπευσαν πανικόβλητοι να αποσύρουν όσα χρήματά προλάβαιναν με αποτέλεσμα στις 8 Νοεμβρίου η εταιρεία να ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να ικανοποιεί αιτήσεις ρευστοποιήσεων των tokens (μάρκες) που είχε εκδώσει. Η συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται πως θα έχει και συνέχεια αφού η χρεωκοπία στοίχισε πέραν των 8 δισ. δολαρίων ενώ ο ιδρυτής της FTX αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη ενώπιον του πολιτειακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η μαύρη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα συμπληρώθηκε τον Δεκέμβριο όταν η Core Scientific υπέβαλε αίτηση για χρεωκοπία. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη (mining) κρυπτονομισμάτων. Η αρνητική εξέλιξη ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών στα κρυπτονομίσματα και της αύξησης στο κόστος ενέργειας. Η αλληλεξάρτηση των οντοτήτων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων επισφραγίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Τώρα η συζήτηση στρέφεται γύρω από την ανάγκη αυστηρής εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς. Αν και όλοι συμφωνούν για τα επόμενα βήματα η υλοποίηση φαντάζει μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να επικρατήσουν στην ψηφιακή οικονομικά λανσάροντας τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Το στοίχημα παραμένει κατά πόσο οι παραδοσιακές τράπεζες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και να πετύχουν την μετάβαση στη νέα εποχή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Η άνοδος των επιτοκίων, όπως πολλές φορές έχει λεχθεί, στόχο έχει να ενθαρρύνει την αποταμίευσή εις βάρος της κατανάλωσης ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ