ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρενέργειες

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η έλευση του φθινοπώρου προβληματίζει τους ειδικούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης και συγκεκριμένα το γεγονός ότι το επιθυμητό επίπεδο για «κτίσιμο» του τείχους της ανοσίας μοιάζει με κινούμενο στόχο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προκρίνει ένα ποσοστό εμβολιασμών που να προσεγγίζει το 80%, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά πόσο αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται επιφυλάξεις από τη Βρετανία για το κατά πόσο η μετάλλαξη Δέλτα στην παρούσα μορφή και ταχύτητα εξάπλωσής της, αφήνει περιθώρια να γίνεται λόγος για ανοσία της αγέλης.  

Στη βάση πολιτικής συναίνεσης, η Γερμανία εντείνει την εμβολιαστική της καμπάνια προωθώντας διακοπή των δωρεάν τεστ, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες. Η συγκεκριμένη άποψη έχει επικρατήσει σε συνδυασμό με την παροχή περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους σε μια περίοδο που η διασπορά του ιού παρουσιάζει ανοδική πορεία. Η λογική βασίζεται στο γεγονός ότι το μοναδικό όπλο έναντι μιας νέας έξαρσης μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου είναι ο εμβολιασμός. Στα σημαντικά είναι και η «ουρά» της δήλωσης από το Βερολίνο ότι, ο ιός δεν σταματά να μας εκπλήσσει και ενώ η κατάσταση δείχνει πως βρίσκεται στιγμιαία υπό έλεγχο, τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω της καθυστέρησης της μετάδοσης στην κοινότητα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν οι κυβερνήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αποφυγή της υπερφόρτωσης στο σύστημα υγείας που στο παρελθόν υπήρξε η κύρια αιτία επιβολής των καταστροφικών lockdowns, που στοίχισαν τεράστια ποσά στην παγκόσμια οικονομία. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις των υπευθύνων της γερμανικής BioNTech, η οποία οδηγεί από την αρχή την κούρσα των εμβολίων στην Ευρώπη, για την ανάγκη διατήρησης των επιπέδων προστασίας με μια τρίτη δόση που θα χορηγείται 12 μήνες μετά την πρώτη.

Και ενώ η Ευρώπη εντείνει την εμβολιαστική της προσπάθεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας ζητήματα παγκόσμιας ηθικής με τρόπο σκληρό χωρίς να αποφεύγει τη χρήση σκληρών εκφράσεων όπως «αηδία» και «επαίσχυντη ανισορροπία». Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του ΠΟΥ, η επίτευξη ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στο 10% για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα είναι το λιγότερο που θα πρέπει να στοχεύσουμε εντός φθινοπώρου. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται έκκληση προς τους ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη να αναλάβουν δράση και να τερματίσουν την προβληματική κατάσταση.

Η προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας είναι πολυεπίπεδη και δεν χωράει εφησυχασμός ακόμη και όταν τα δεδομένα δείχνουν να είναι προσωρινά ευνοϊκά. Η διάρκεια αυτής της κρίσης έχει ξεπεράσει κάθε εκτίμηση και έχει δοκιμάσει τα όρια των αντοχών της κοινωνίας και της οικονομίας. Η πιο πρόσφατη παρενέργεια αυτής της πρωτόγνωρης συνθήκης είναι η άνοδος των τιμών λόγω διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η επί μακρόν συνέχιση αυτής της κατάστασης θα προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση των επιτοκίων, σε μια συγκυρία μεγάλης συσσώρευσης δημόσιου χρέους. Για καλύτερη αντίληψη της κατάστασης ανατρέχουμε στη δήλωση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να «διασφαλίζει» το αξιόχρεο των κρατών μελών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση