ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιβαλλοντικό κόστος

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες ζημιές σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχει, όμως, και μια κρυμμένη ελπίδα μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι, από εδώ και εμπρός κανένας πολιτικός δεν θα έχει την πολυτέλεια να περιφρονεί ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Και η ελπίδα αυτή είναι ότι η στάση των ανθρώπων θα αλλάξει και, μεταξύ άλλων, θα αλλάξει και ο τρόπος που θα ψηφίζουν σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, πολλές περιβαλλοντικές αστοχίες έχουν ήδη συντελεστεί και πλέον το ζητούμενο είναι να ανακοπεί αυτό που για πολλούς συνιστά μια προδιαγεγραμμένη πορεία συνεχών καταστροφών.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη εστιάζεται στις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες, οι οποίες πλέον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μαστίζονται από εκτεταμένες περιόδους μεγάλης ξηρασίας και ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Το φετινό καλοκαίρι υπήρξε μέχρι στιγμής σκληρό επαναφέροντας μνήμες του 1987, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Σήμερα, οι υψηλές θερμοκρασίες γίνονται η αιτία για πυρκαγιές μεγάλης έντασης που δεν μπορούν να ελεγχθούν και καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις δασικής γης. Ο απολογισμός στις αρχές Αυγούστου ήταν 55% περισσότερη καμένη γη από τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών.

Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί άρδην και αναλόγως πρέπει να μεταβληθούν και οι πολιτικές γύρω από αυτά τα θέματα. Κλασική περίπτωση είναι η επέκταση όλα αυτά τα χρόνια των οικιστικών αναπτύξεων εντός της δασικής και γεωργικής γης. Δεν γίνεται οι νόμοι που θεσπίστηκαν πριν από τριάντα χρόνια να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες αυτές είναι ακραίες και αναμένεται πως θα επιδεινωθούν στο μέλλον, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Ανάλογες προκλήσεις εμφανίζονται στο σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που κατά κύριο λόγο εστιάζεται στην καταστολή μια πυρκαγιάς εφόσον εκδηλωθεί και δεν λαμβάνουν υπόψη τα νέα εντελώς επιβαρυντικά για αυτό τον σκοπό δεδομένα.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα λόγια θα πρέπει να αντικατασταθούν με έργα. Ήδη καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα 3,3 εκατομμύρια θάνατοι λόγω της κακής ποιότητας του αέρα. Την ίδια στιγμή, οι δεξαμενές άνθρακα όπως είναι τα δάση λιγοστεύουν καθώς καταστρέφονται από τις πυρκαγιές δημιουργώντας μια κατάσταση που σύντομα θα εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο με καταστροφικές συνέπειες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Intergovernmental Panelon Climate Change που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, σε 15 χρόνια από σήμερα θα έχουμε «φτάσει» στο όριο της υπερθέρμανσης και ως αποκλειστική αιτία καθορίζεται η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται φαντάζει σήμερα ως η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΚΤ, η οποία είπε ότι δεν νοείται σταθερότητα των τιμών εν μέσω περιβαλλοντικών καταστροφών. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από όταν η Swiss Re προέβλεψε ότι η επιλογή της αδράνειας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής θα επιβαρύνει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά σχεδόν 25 μονάδες στο ακραίο σενάριο τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια επιτρέποντας την ταξινόμηση όλων των ενεργειών για αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως επένδυση στο μέλλον αντί για περιβαλλοντικό κόστος.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση