ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς ένα μόνιμο εργαλείο ανάκαμψης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα να επανέρχονται μέτρα περιορισμού και προφύλαξης, γεγονός που κάνει την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη. «Η αντιστροφή της τάσης που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι ήταν ακανόνιστη, ατελής και αβέβαιη ενώ σήμερα κινδυνεύει να χάσει και τη δυναμική της». Στην εκτίμηση αυτή προέβη η Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας την οικονομική συγκυρία και δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη θα τεθεί υπό στενή παρακολούθηση καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, περίοδο που χαρακτηρίζει ως κρίσιμη. Η ΕΚΤ στο βασικό της σενάριο προβλέπει ύφεση 8% αποκλείοντας ένα καθολικό lockdown.

Η μικρής διάρκειας κρίση που όλοι ανέμεναν το Μάρτιο δεν επιβεβαιώθηκε δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην αγορά εργασίας, που πάει να μετατραπεί στην αχίλλειο πτέρνα αυτής της κρίσης. Η αύξηση στην ανεργία απειλεί τον κοινωνικό ιστό, το εισόδημα των νοικοκυριών και την κατανάλωση. Ως εκ τούτου, η επικεφαλής της ΕΚΤ προτείνει τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης ενώ, από την πλευρά της νομισματικής αρχής, δηλώνει ότι η εργαλειοθήκη δεν έχει αδειάσει ακόμη. Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής στηρίξει τις αγορές με το ποσό του €1,5τρισ. εφαρμόζοντας προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και παροχής ρευστότητας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πανικός της περιόδου 2009-2012.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι είχε θετική συνεισφορά 1,3% στο ΑΕΠ και 0,8% στον πληθωρισμό καθώς επίσης έχει διασφαλίσει τη διατήρηση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Οι απαντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είχαν στόχο εκείνες τις φωνές που έλεγαν ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όπλα της στην προηγούμενη κρίση και δεν έχει απομείνει κάτι άλλο για να κάνει, προκειμένου να προσφέρει πραγματική στήριξη στην πραγματική οικονομία. Όσον αφορά στο πρόσφατο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και στις πράξεις παραχώρησης ρευστότητας, η επικεφαλής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Φρανκφούρτης και ανέφερε ότι οι δανεισμοί συνεχίζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ η ζήτηση για δανεισμό είναι αυξημένη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Δεν παρέλειψε επίσης να καλωσορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία για πρώτη φορά στηρίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών για αναχαίτιση της κρίσης, και τόνισε ότι η συνολική στήριξη που θα απαιτηθεί είναι της τάξης των €1,5τρισ. Σύμφωνα με την κα. Λαγκάρντ, η ψήφιση του ταμείου ανάκαμψης έρχεται μαζί με άλλα μέτρα να καλύψουν αυτό το ποσό. Για τη συνέχεια αναμένει ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επιτυχία του ταμείου ανάκαμψης. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πρέπει να είναι στοχευμένα έτσι ώστε να προκαλέσουν συνθήκες μετασχηματισμού των οικονομικών σε μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή πραγματικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία, τονίζει.

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ προέβη και στην πολύ σημαντική δήλωση ότι αναμένει στο άμεσο μέλλον συζήτηση για τη διατήρηση του ταμείου ανάκαμψης στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για μελλοντικές κρίσεις αλλά και τη δημιουργία νέων δημοσιονομικών εργαλείων στηριγμένα στον προϋπολογισμό. Όσον αφορά στις επιφυλάξεις χωρών όπως η Ολλανδία, η επικεφαλής της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι κάθε νέα προσπάθεια βρίσκει αντιδράσεις – η περίπτωση του ESM το 2009 - ενώ ξεκαθάρισε ότι η ακύρωση χρέους που αποκτάται μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης θα παραβίαζε τις αρχές λειτουργία της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X