ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα επενδυτικά κεφάλαια να στραφούν στην καινοτομία

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Προβληματισμός έχει αρχίσει να συσσωρεύεται στα ψηλά δώματα της ΕΕ με τους επικεφαλής των σωμάτων να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που αφήνει πίσω της αυτή η υγειονομική κρίση. Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκονται χώρες που έχουν συσσωρεύσει χρέος μεγαλύτερο του 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε αυτές τις χώρες εκτός της Κύπρου περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και το Βέλγιο. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την παραδοχή ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ομοιόμορφη για όλες τις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι περισσότερο «χρεωμένες» να αντιμετωπίσουν προκλήσεις εξυπηρέτησης των δανείων. Όπως εμφαντικά είχε αναφέρει και η ΕΚΤ στο πρόσφατο οικονομικό δελτίο της, χώρες με εξάρτηση στην παραγωγή έχουν πολύ καλύτερη πορεία στην ανάκαμψη που επιχειρείται σε σχέση με χώρες που στηρίζονται στις υπηρεσίες. Άλλωστε, οι εξελίξεις που καταγράφονται στο μέτωπο του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Οι απαντήσεις στη νέα αυτή πρόκληση βρίσκονται μέσα από περισσότερες κοινές δράσεις στο επίπεδο των κρατών μελών, όπως εξάλλου ήταν και η κατεύθυνση στην πρώτη αντίδραση της ΕΕ μόλις ξέσπασε η πανδημία, που ήταν η δημιουργία ενός ταμείου για την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη πολιτική βρίσκεται μόνο στην αρχή ενώ οι επόμενες κινήσεις θα αφορούν στο τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα την πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων καθώς επίσης και την προώθηση του ψηφιακού ευρώ. Το «ψηφιακό» ευρώ βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΚΤ και θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και την προώθηση της ψηφιακής ατζέντας.

Η ψηφιακή ατζέντα και η κλιματική αλλαγή αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για την οικοδόμηση της Ευρώπης του αύριο, όπως τουλάχιστον φαίνεται να την έχουν οραματιστεί αυτοί που σήμερα ασκούν πολιτική στην ΕΕ.. Σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η μεγάλη επιτυχία που καταγράφει το European Innovation Council Accelerator για χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων που προωθούν λύσεις συμβατές με τις δύο αυτές προτεραιότητες πολιτικής. Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο ταμείο με συνολικούς πόρους €1 δισ. όταν ξεκίνησε πριν δύο μήνες έχει δεχθεί αιτήσεις για χρηματοδότηση από 2.000 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό να πλησιάζει τα €5 δισ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει γεμίσει με χαμόγελα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού μέσα από την αξιολόγηση των προτάσεων προκύπτει ότι το δυναμικό που μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της νέας εποχής είναι εκεί και δείχνει μια ξεκάθαρη προτίμηση στις πράσινες τεχνολογίες, ένας τομέας στον οποίον θα μπορούσε η Ευρώπη όχι μόνο να πρωταγωνιστήσει αλλά και να καταστεί παγκόσμια δύναμη. Η προσοχή στο επόμενο διάστημα στρέφεται προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος καλείται να απελευθερώσει κεφάλαια και να επενδύσει στη νέα προοπτική που ξετυλίγεται μπροστά μας. Η επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, τη μόνη αξιόπιστη λύση στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ήρθε η πανδημία να αναδείξει με υψηλά ποσοστά χρέους. Το δυναμικό για μια καινοτόμα και άρα ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται εδώ και προσφέρει την αναγκαία ελπίδα για να ξεπεραστούν οι υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση