ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δίλημμα των Χριστουγέννων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη καλούνται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα βρίσκονται σε ισχύ την περίοδο της μεγάλης γιορτής. Μέτρα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι θα περάσουν την περίοδο των διακοπών που σηματοδοτούν και το τέλος τους έτους, ενός έτους πρωτόγνωρου. Η απόφαση, λοιπόν, περιστρέφεται γύρω από περισσότερες ή λιγότερες χαλαρώσεις την κρίσιμη περίοδο, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου παραδοσιακά φίλοι και συγγενείς βρίσκουν την ευκαιρία να συναντηθούν. Στην περίπτωση που θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα επιτραπούν οι μεγαλύτερες από ότι σήμερα συγκεντρώσεις, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση και το νέος έτος να μας υποδεχθεί με σκληρότερα μέτρα και περισσότερη οικονομική ανέχεια.

Οι αποφάσεις των επόμενων ημερών θα είναι δύσκολες αφού ξεκάθαρα μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο ένα μικρό παράθυρο ελευθερίας την περίοδο των γιορτών μπορεί να αντισταθμίσει ένα πολύ μεγαλύτερο διάστημα lockdown στην Ευρώπη. Από την άλλη, η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί για τους περισσότερους εμπορευόμενους περίοδο υψηλής κατανάλωσης, στην οποία βεβαίως ποντάρουν κάθε χρόνο και ειδικότερα φέτος για να «ρεφάρουν» για όλη τη χρονιά, στο βαθμό που γίνεται και είναι εφικτό.

Στη συζήτηση που δειλά-δειλά αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το παράδειγμα του προηγούμενου καλοκαιριού, όπου η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό αναφορικά με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οδηγώντας σε ένα δεύτερο πιο χαλαρό όμως lockdown. Μέχρι στιγμής και με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, οι αποφάσεις των περισσότερων κυβερνήσεων κινούνται προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των μέτρων, ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, γνωρίζοντας πιθανότατα ότι ακόμα και εάν επιβληθούν μέτρα θα αγνοηθούν σε μια περίοδο που έχει κατακλύσει την Ευρώπη η λεγόμενη «κόπωση του κορωνοϊού» (covid fatigue).

Όσον αφορά στο χειρισμό της κατάστασης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η προσέγγιση της Γερμανίας, η οποία αποφάσισε να επεκτείνει και να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα-που κανονικά θα αίρονταν στο τέλος προηγούμενου μηνός- έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη άνεση την περίοδο από 23 Δεκεμβρίου μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Απόδειξη της πλήρους συνειδητοποίησης των Γερμανών στον τρόπο που επιλέγουν να χειριστούν την κατάσταση αποτέλεσε και η πρόσφατη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι το 2021 θα μας υποδεχθεί με νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Κύπρος επέβαλε νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Τα νέα μέτρα στοχεύουν να αποκλιμακώσουν την πίεση των τελευταίων εβδομάδων, έτσι ώστε να δικαιολογούνται μεγαλύτερες χαλαρώσεις που μάλλον θα περιλαμβάνουν την εστίαση και τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις. Το κλίμα πάντως παραμένει δυσάρεστο, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν επειδή στη νέα λίστα μέτρων υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που θεωρούνται εξόφθαλμα προκλητικές, αποδυναμώνοντας την προσπάθεια και θέτοντας ζήτημα εσωτερικής λογικής του συνόλου των ρυθμίσεων. Ακόμη και έτσι, όμως, η κατάσταση είναι δεδομένη και οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα καθορίσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το σκηνικό που θα επικρατήσει στις φετινές αλλιώτικες γιορτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X