ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το καταστροφικό πρόσωπο της πανδημίας

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

«Μια πανδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων». Έτσι χαρακτήρισε ο Anthony Fauci την κατάσταση όπως εξελίσσεται στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μια οξεία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Σύμφωνα με τον πολύπειρο σύμβουλο σειράς Αμερικανών Προέδρων για θέματα πανδημίας, το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο στις Πολιτείες όπου το επίπεδο εμβολιασμών παραμένει χαμηλό. Το επίπεδο εμβολιασμών στις ΗΠΑ παραμένει οριακά κάτω του 50% καθώς η παγκόσμια πρωτιά της χώρας που καταγράφηκε τον μήνα Απρίλιο δεν είχε διάρκεια και οι εμβολιασμοί παρουσίασαν ραγδαία ύφεση κατά τους μήνες που ακολούθησαν. Στις βόρειες Πολιτείες, όπου σε αρκετές περιπτώσεις πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και έμειναν με την πρώτη δόση, το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα, έχει προκαλέσει μόνο στις ΗΠΑ 34 εκατομμύρια καταγεγραμμένες μολύνσεις και 610 χιλιάδες θανάτους. Στα μέτρα που προωθούνται αυτήν την περίοδο στο αμερικανικό «επιτελείο» αντιμετώπισης της πανδημίας, περιλαμβάνεται η επαναφορά της μάσκας για όλους τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και η παροχή ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων (booster) στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμη μια φορά εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων πολιτών που εναντιώνονται στα μέτρα των κυβερνήσεων για περιορισμό της εξάπλωσης. Στη Γαλλία 160 χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταστήσει τον εμβολιασμό σε συγκεκριμένα επαγγέλματα υποχρεωτικό ενώ, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης, το 35% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις. Η πίεση εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών φαίνεται προς το παρόν να πιάνει τόπο με αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση είτε να χαλαρώνει κάποια από τα υπόλοιπα μέτρα ή να μεταθέτει για αργότερα τις ημερομηνίες εφαρμογής.

Στη Γερμανία η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη έχοντας το βάρος των επικείμενων πολύ σημαντικών εκλογών. Πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ τηρεί προς το παρόν μια πιο ευέλικτη στάση παρόμοια με εκείνη της γαλλικής κυβέρνησης. Καθώς, όμως, τα κρούσματα «καλπάζουν» πιο σκληροπυρηνικές φωνές κάνουν λόγο για πλήρη διαχωρισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων με απώτερο στόχο οι ανεμβολίαστοι να περιορίσουν τις επαφές τους στο ελάχιστο αποκλείοντάς τους από συγκεκριμένες δραστηριότητες ακόμη και με αρνητικό τεστ.

Η Κύπρος βρίσκεται, εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας να είναι περισσότερα τα εγχώρια κρούσματα από τα εισαγόμενα. Καθώς, λοιπόν, εισερχόμαστε στον Αύγουστο που είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας διακοπών, η κυβέρνηση με εμβολιαστικά κέντρα ελεύθερης πρόσβασης και ένταση στην επικοινωνιακή καμπάνια προσπαθεί να αποφύγει ένα νέο «lockdown», το οποίο πάντως ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε αν και το χαρακτήρισε ως το χειρότερο σενάριο.

Η ισχυρή ανάκαμψη των προηγούμενων δύο τριμήνων τίθεται πλέον σε ευθεία αμφισβήτηση λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της ασυνέχειας που παρουσιάζει η επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω των πολλών μικρών και τοπικών «locκdowns» που επιβάλλονται κάθε φορά που παρουσιάζεται νέο κρούσμα σε έναν εργασιακό χώρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς και την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσανάλογα η οικονομία λόγω των συνθηκών ελλιπούς απασχόλησης. Η πανδημία για άλλη μια φορά δείχνει το καταστροφικό της πρόσωπο, απειλώντας εκ νέου την οικονομία με απότομη διακοπή της ανάκαμψης και έναν νέο καθοδικό κύκλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης στις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας καταγράφεται ως το μέγα στρατηγικό λάθος των ευρωπαίων ηγετών ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η νέα εποχή στην ευρωζώνη βρίσκεται σε εξέλιξη έχοντας ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ανακοινώθηκε o τερματισμός ...
Κύριο Άρθρο
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ