ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ώρα για φθηνό δανεισμό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ζήτηση για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) παραμένει υποτονική ακόμη και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες πληρώνουν σήμερα τα υψηλότερα επιτόκια στις εκδόσεις ομολόγων που διενεργούν. Οι χώρες αυτές έχουν ξεχωρίσει αφού αναμένεται να βιώσουν τη μεγαλύτερη ύφεση, λόγω του ισχυρού πλήγματος που έχουν δεχθεί οι οικονομίες τους κατά την κορύφωση των κρουσμάτων αλλά και την περίοδο που ακολουθεί. Τα δάνεια από τον ESM παραχωρούνται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγεία.

Η ανάκαμψη του επόμενου χρόνου ίσως να είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη.

Τα δάνεια αυτά μπορούν να ανέλθουν σε ύψος μέχρι το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και είναι άμεσα διαθέσιμα μέχρι να εξαντληθεί το συνολικό ποσό των 240 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στη διάθεση των μελών.

Η έλλειψη ζήτησης οφείλεται κυρίως σε ιδεολογικά αντί για οικονομικά αίτια. Ο δανεισμός από τις αγορές στην προκειμένη περίπτωση τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής αλλά και εμπιστοσύνης σε αντίθεση με την «ευρωπαϊκή γραφειοκρατία», όπως αποκαλείται η ηγεσία του ESM. Τα μνημόνια που συνόδευσαν τα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί την προηγούμενη δεκαετία κατά την κρίση του ευρώ στοιχειώνουν το Μηχανισμό και δυσκολεύουν τις προοπτικές προσφυγής των μελών.

Τα φιλοευρωπαϊκά κινήματα, αν και υποστηρίζουν την προσφυγή στον ESM για αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, σκοντάφτουν στις φωνές όσων εκφράζουν μια πιο σκληρή γραμμή. Ως κυριότεροι λόγοι για την άρνηση προσφυγής στον ESM προτάσσονται, (α) ο ενδεχόμενος στιγματισμός της χώρας που θα το επιχειρήσει, (β) η χωρίς αλλαγές διατήρηση της αρχικής συνθήκης εγκαθίδρυσης του ESM και (γ) η προσπάθεια επηρεασμού της πολιτικής εκείνων των κυβερνήσεων που είχαν προσφύγει στο παρελθόν.

Η απόφαση για μη προσφυγή κερδίζει έδαφος εξαιτίας της νωπής ακόμα μνήμης των λαών εκείνων που στο παρελθόν κλήθηκαν να εφαρμόσουν μνημόνια. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος προτιμούν να δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια από 1,5% έως 2% και να απορρίπτουν προς το παρόν το 0,1% που συνδέεται με τα δάνεια του ESM.

Η κοινή λογική όμως επιβάλει προσφυγή στο συγκεκριμένο δανεισμό για μια σειρά από λόγους όπως είναι, (α) η αμεσότητα παραχώρησης των κονδυλίων σε αντίθεση με το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν αναμένεται να δραστηριοποιηθεί πριν το τέλος του επόμενου χρόνου, (β) η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ και η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος που επιβάλλει μείωση στο κόστος δανεισμού, (γ) η βεβαιότητα ότι η χαλάρωση της συνθήκης για έλλειμμα 3% δεν θα διαρκέσει για πάντα και (δ) η «πειθαρχία» που επιβάλλουν οι όροι δανεισμού σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων σε χώρες που είναι επιρρεπείς σε αστοχίες και σπατάλες.

H Κύπρος, μετά από μια επιτυχημένη έκδοση από πλευράς ζήτησης προ ολίγων ημερών, άντλησε 1δισ. ευρώ και έχει την ευκαιρία να αποπληρώσει παλαιότερο και ακριβότερο δανεισμό. Η ύφεση όμως πολύ πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες προβλέψεις. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τουριστικών αφίξεων, άρα και εσόδων, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός τουρισμού είναι ενδεικτική της κατάστασης. Η ανάκαμψη του επόμενου χρόνου ίσως να είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων ίσως αποδειχθεί σωτήρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

Μέγα αγαθό

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), εισέρχεται από αύριο 01.06.2020 στην τελική φάση εφαρμογής
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι θεματοφύλακες

Πόρτα στο άγνωστο αποτελεί η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ασθενής

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες άστοχων χειρισμών σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Παιδείας

Η πρώτη πραγματική καταιγίδα που ενέσκηψε υφάρπαξε τη σκέπη της Παιδείας και άφησε να φανούν απροστάτευτα τα παιδιά μας ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευκαιρία

Είναι διαχρονικό αξίωμα ότι η κρίση χρειάζεται ψυχραιμία και συλλογική σοφία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσηλωμένοι

Mπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, ας παραμείνουμε προσηλωμένοι στον μεγάλο στόχο, να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον εφιάλτη ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πάμε περίπτερο

Πάμε περίπτερο

Η επιστροφή των πολιτών με τις επιβαλλόμενες προφυλάξεις στο περίπτερο τις Κυριακές, ως μια κίνηση στήριξης πολιτισμού και ...
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
X