ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωνάζοντας «φωτιά!» σε γεμάτο θέατρο

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Η ένταση με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση την Κυριακή, μετά τις καταγγελίες στις εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Το Βήμα» για ασάφεια στον κατάλογο κρουσμάτων του κορωνοϊού, μαρτυρεί μεγάλη αγωνία να πλήξουν την κυβέρνηση σε ένα πεδίο όπου αυτή ασκεί απόλυτο έλεγχο από την αρχή της πανδημίας. Επειδή το θέμα αφορά την αξιοπιστία της πολιτικής που εφαρμόζεται αλλά και της εξίσου σημαντικής ενημέρωσης που παρέχεται στους πολίτες, είναι ανάγκη να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση της υπόθεσης. Εάν υπάρχει πρόβλημα, να λυθεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει. Αυτό αφορά όχι μόνο τους όποιους υπευθύνους από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ, αλλά και όσους καταγγέλλουν «εγκλήματα» και αυξημένο αριθμό θανάτων, βάσει των δημοσιευμάτων.

Η «Δημοκρατία» επικαλείται «απολύτως ασφαλείς πληροφορίες» από ανώνυμα «στελέχη που παρακολουθούν τον σημερινό τραγέλαφο», ότι η ενσωμάτωση των στοιχείων στον ημερήσιο κατάλογο κρουσμάτων «καθυστερεί έως επτά ημέρες». «Το Βήμα» μιλάει για καταχώριση στοιχείων στο μητρώο ασθενών COVID-19 από τον ΕΟΔΥ από άλλον κατάλογο, «με άλλη λογική και –κυρίως– άλλο ρυθμό». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα δημοσιεύματα ως ψέματα. Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα εμφανιζόταν στην ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να παρουσιάσει τη θέση του οργανισμού. Οπως και να έχει, κάποιες δυσλειτουργίες στην ενσωμάτωση των κρουσμάτων είχαν αναφερθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ και σχόλια (όπως και στην «Κ») χωρίς να δίνεται μεγάλη έκταση στο θέμα, χωρίς να γίνεται γνωστό πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα, εάν είχε λυθεί και ποιες συνέπειες μπορεί να είχε. Την Κυριακή, η «Δημοκρατία» ισχυρίστηκε ότι «και σήμερα δεν υπάρχει πλήρης και αξιόπιστη εικόνα» και ότι «αυτό εξηγεί γιατί υπήρξε και η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας». Πιο προσεκτικό, «Το Βήμα» γράφει: «Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για ορισμένες περιοχές… ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που πραγματικά θα σώσουν ζωές».

Μένει να μάθουμε τι ισχύει απ’ όλα αυτά, και εάν υπήρξε ή υπάρχει πρόβλημα, πόσο σοβαρό ήταν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, δεν έχουν καμία αμφιβολία, προχωρώντας πέρα από τα στοιχεία των ρεπορτάζ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ετυμηγορία για τις «εγκληματικές ευθύνες» του πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης «ανίκανης να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη». Σίγουρο, επίσης, εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής ότι «τα έκαναν… θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές». Οι κατηγορίες αυτές είναι πολύ σοβαρές για να εκφράζονται με τόση ελαφρότητα. Μπορούν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον αγώνα εναντίον της πανδημίας την ώρα που φτάνουν στα όριά τους. Δεν θα στοίχιζε τίποτα στην αντιπολίτευση να περίμενε τα αποτελέσματα της έρευνας πριν υιοθετήσει ακραίες θέσεις. Πράττουν έτσι, όμως, επειδή έμαθαν ότι εδώ ουδείς πληρώνει το τίμημα της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση