ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κοινή γνώμη δεν αρκεί

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Δικαίως ο Νίκος Δένδιας δήλωσε «ευτυχής» στη Βουλή χθες, αναφερόμενος σε πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι Τούρκοι (64%) πιστεύουν ότι δεν υπάρχει έχθρα μεταξύ της χώρας τους και της Ελλάδας. «Η τουρκική κοινή γνώμη φαίνεται να μην “αγοράζει” το ανθελληνικό παραλήρημα το οποίο διακατέχει αυτόν τον καιρό το τουρκικό πολιτικό σύστημα», είπε. Ενώ η ίδια δημοσκόπηση βρίσκει ότι το 51,5% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταση είναι «προσπάθεια να προκληθεί θέμα για τις εκλογές», είναι μάλλον πρόωρο να ελπίζουμε σε αλλαγή πορείας της Τουρκίας σύντομα. Οσο η κυβέρνηση Ερντογάν και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν να επικεντρώνουν τα βέλη τους εναντίον των Ελλήνων, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος να φουντώσει η κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Από το κυπριακό ζήτημα γνωρίζουμε πόσο εύφλεκτα είναι τα πάθη των πολιτών και πόσο αδίστακτο το τουρκικό κράτος στην εκμετάλλευσή τους. Ηδη εκδηλώνονται προσπάθειες για περαιτέρω ανάφλεξη, με καταγγελίες για «επίθεση» του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας σε εμπορικό πλοίο, με τη δήθεν «εκπαίδευση τρομοκρατών στο Λαύριο» και τη «χρήση S-300 εναντίον F-16» κ.ά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση της αξιόπιστης Metropoll διεξήχθη τον Ιούλιο, ενώ ο Ερντογάν, η κυβέρνηση, οι εταίροι του και η αντιπολίτευση ήδη κλιμάκωναν την ένταση εναντίον της Ελλάδας. Ομως, από τα μέσα Αυγούστου εντάθηκαν οι επιθέσεις, σε σχεδόν καθημερινή βάση και με ολοένα πιο βάναυσο τρόπο. Δεν γνωρίζουμε τι θα δείξει η επόμενη δημοσκόπηση, καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι θα έχουν πεισθεί ότι ο τουρκικός εθνικισμός είναι «απάντηση» στην ελληνική απειλή, ότι η Ελλάδα είναι δούρειος ίππος των Αμερικανών.

Μπορεί οι περισσότεροι Τούρκοι σήμερα να είναι καχύποπτοι ως προς τα κίνητρα των πολιτικών τους, να γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα και να μην αισθάνονται πως απειλούνται από την Ελλάδα. Οσο θετικό και αν είναι αυτό, δεν αρκεί. Για να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο λαών, απαιτείται και η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και εντατική προσπάθεια για συνεννόηση και ενημέρωση των δύο λαών για την αλήθεια του παρελθόντος, τη σημερινή πραγματικότητα, τις προοπτικές του μέλλοντος. Και γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η δεύτερη αποστολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση