ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ουκρανικό καθορίζει τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

«Τα μακρά κοντά ήρθαν», όπως θα έλεγαν και οι παππούδες μας και είτε το θέλουμε είτε όχι, μπήκαμε στον αστερισμό της ακρίβειας και συνεπακόλουθα της φτώχιας. Το «παιγνίδι» με το Ουκρανικό είναι πλέον παγκόσμιο και το νησί μας ξεκίνησε ήδη να στροβιλίζεται με τις τιμές των καυσίμων, των σιτηρών, των οικοδομικών υλικών και όλων των προϊόντων, τα οποία ως διά μαγείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η ρήση: «πράσσε για μετάπρασσε ή που την Κύπρο, φεύκα…». Με άλλα λόγια, για να επιβιώσεις στο νησί πρέπει να εμπορεύεσαι και όχι πάντα με τον σταυρό στο χέρι. Κάποτε ήταν οι ντόπιοι μαυραγορίτες και οι τοκογλύφοι. Σήμερα είναι τα διεθνή «κοράκια», τα οποία γράφουν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων ό,τι σκεφτούν και ό,τι φανταστούν και καλούνται τα «ανθρωπάκια» σε όλο τον κόσμο, να πληρώσουν το τίμημα.

Το κριτήριο για κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι πάντα το «καλάθι της νοικοκυράς». Ο κοσμάκης ψηφίζει, είτε αυτόν που του έδωσε δουλειά και προαγωγή, είτε αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να του εξασφαλίσει μια καλύτερη και πλουσιότερη ζωή. Σε ένα περίπου χρόνο έχουμε προεδρικές εκλογές και φαίνεται ότι αλλάζουν τα πάντα. Αν πιστέψει κανείς τους οικονομολόγους, ή απλώς αν οσμιστεί το λαϊκό αίσθημα, όπως καταγράφεται στους καφενέδες, σύντομα θα έλθουν πολύ δύσκολες μέρες. Οι ίδιες εκτιμήσεις ακούγονται εδώ και χρόνια από τον προφητολόγο, μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και πολλούς άλλους αγίους, οι οποίοι μίλησαν για τα μελλούμενα, για να στηρίξουν πολλούς απελπισμένους ανθρώπους. Από τον πανιερώτατο, έγιναν και εκκλήσεις εδώ και πάρα πολλούς μήνες, για αποθήκευση τροφίμων, κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, λόγω του φόβου, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Οι εξαγγελίες για διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζονται στα δεδομένα της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θέλουν να συνεχίσουν και να βελτιώσουν την επιτυχημένη πορεία του απερχόμενου Προέδρου, δεδομένου ότι ήταν μέρος της εξουσίας. Από την άλλη η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι προτείνουν αλλαγή, καταγγέλλοντας τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Σήμερα όμως το «τσουνάμι» του πολέμου στην Ουκρανία, άλλαξε όλα τα δεδομένα. Ξεχάστηκε σε μια νύκτα ο κορωνοϊός και μπήκαν στην άκρη τα σκάνδαλα. Γεννήθηκε ο φόβος του πολέμου και της οικονομικής δυσπραγίας. Στους παλαιότερους, αλλά και στους πολύ ευαίσθητους γεννήθηκε και το άγχος της φτωχοποίησης και της πείνας, καταστάσεις τις οποίες είτε βίωσαν το 1974, είτε έμαθαν από τους πατεράδες τους.

Η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι απειλές του Κρεμλίνου για κλείσιμο των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ακόμη και ο ανελέητος πόλεμος της προπαγάνδας, ανατρέπουν την καθεστηκυία τάξη, ακόμη και στην Κύπρο. Το ερώτημα το οποίο γεννιέται σήμερα και αναμένεται να φουντώσει μέχρι και τις εκλογές είναι ποιος θα είναι ικανός να διαχειριστεί τη νέα τάξη πραγμάτων και σίγουρα να προστατεύσει τους πολίτες αυτού του τόπου. Αν τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος και αν υπάρξουν συμβιβασμοί, ενδεχομένως να μειωθούν οι επιπτώσεις παγκοσμίως. Αντιθέτως, αν το «πείσμα» των ισχυρών συνεχιστεί, αν η φωτιά η οποία άναψε στην Ουκρανία, επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, σίγουρα θα μας αγγίξει η «βράστη» είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο.

Όσα φέρνει η κακιά ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος και δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις και στις επικείμενες εκλογές, έστω και αν είναι σε ένα περίπου χρόνο. Η προεκλογική ατζέντα ήδη αλλάζει και οι επίδοξοι υποψήφιοι θα πρέπει πλέον να αποδείξουν πως μπορούν να φέρουν επενδύσεις και χρήματα στην Κύπρο, ή στο χειρότερο σενάριο, πως θα χορτάσουν τους ψηφοφόρους, τους ανθρώπους. Από την άλλη η κρίση μπορεί να αποτελέσει και την καλύτερη ευκαιρία για να αναδειχθεί ένας νέος καθαρός, τίμιος και ικανός ηγέτης, ο οποίος μπορέσει να κάνει πραγματικότητα την διαλαλούμενη από όλους ανάγκη για αλλαγή στην Κύπρο. Ο νέος Ηρακλής, ο οποίος θα καθαρίσει τους στάβλους της διαφθοράς και των σκανδάλων, θα γεννηθεί μόνο όταν ξεχειλίσουν οι στάβλοι και σήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι στάβλοι της Κύπρου, είναι γεμάτοι προβλήματα, σκάνδαλα, αλλά κυρίως μεγάλους φόβους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ουκρανικό, η νέα τάξη πραγμάτων και η αλλαγή του κόσμου, θα καθορίσουν και τις επιλογές των κομμάτων και της κοινωνίας, για τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση