ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σπασμωδικές κινήσεις ενός στριμωγμένου Ερντογάν

Του Πέτρου Ζαρούνα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Η αρχική εξαγγελία της πρόθεσης για απέλαση των 10 πρέσβεων αποσκοπούσε σύμφωνα και με την τουρκική αντιπολίτευση σε απόσπαση της προσοχής της τουρκικής κοινής γνώμης από την αρνητική πορεία της τουρκικής οικονομίας. Παράλληλα ήταν, όπως τούρκοι αναλυτές σημειώνουν, και αντίδραση στην ισχυρή πίεση που ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία δέχονται από το εξωτερικό και ειδικότερα από τις ΗΠΑ. Η τουρκική οικονομία ευρίσκεται σε σοβαρή ύφεση, ο πληθωρισμός πλησίασε το 20% και η τουρκική λίρα έπεσε στο ένα προς δέκα έναντι του δολαρίου. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που άνοιξε τον δρόμο για επιβολή σημαντικού διοικητικού προστίμου στη μεγάλη τουρκική τράπεζα Halk Bank, γιατί διευκόλυνε το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων προς όφελος του Ιράν. Κάτι τέτοιο αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και στον τουρκικό λαό. Η κακή οικονομική κατάσταση οδηγεί με τη σειρά της σε μείωση της δημοτικότητας του κ. Ερντογάν και του ΑΚΡ. Με βάση όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές (θα γίνουν το 2023) ο κ. Ερντογάν θα έχανε από οποιονδήποτε από τους τέσσερις πιθανούς ανθυποψηφίους του.

Την ίδια στιγμή οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι στα χειρότερά τους. Πέραν της υπόθεσης Καβαλά έχουμε τις αμερικανικές κυρώσεις λόγω των S-400 και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας ενοχλεί ιδιαίτερα τον Ερντογάν. Πρόσφατα είχαμε την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής και της ισχυρότερης ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας μαζί με σχετικές παραγγελίες πολεμικού υλικού. Αυτά δημιούργησαν ένα πρόσθετο εκνευρισμό και ανασφάλεια στην Τουρκία. Τούρκοι ειδικοί μιλούν για ελληνική αεροπορική υπεροχή, ζητούν άμεση ενεργοποίηση των S-400 και φοβούνται πως η ενδυναμωμένη Ελλάδα θα προχωρήσει σε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Επιπλέον η αμερικανική Exxon Mobil αναμένεται να διενεργήσει τον Νοέμβριο νέα γεώτρηση στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία κυπριακή ΑΟΖ. Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να δει τον Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, διέθεσε μία ολόκληρη ώρα για να συνομιλήσει στο Οβάλ Γραφείο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Να σημειωθεί ότι μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί η όποια συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στη Ρώμη. Ανάλογη σιωπή υπάρχει από πλευράς αμερικανικής διοίκησης στο αίτημα των Τούρκων για αγορά 40 μαχητικών F-16 Block 70, καθώς και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο. Αντίθετα, δυναμώνουν οι φωνές εντός του Κογκρέσου για απόρριψη του συγκεκριμένου τουρκικού αιτήματος. Πέραν όλων αυτών, έχουν παγώσει οι ευρωτουρκικές σχέσεις και δεν αναμένεται στο επόμενο διάστημα καμία κίνηση προς την κατεύθυνση υλοποίησης της θετικής ατζέντας. Η κρίση που προκλήθηκε με το θέμα των 10 πρέσβεων φαίνεται πως δεν λέει να τελειώσει. Με νέα δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ επιμένουν στο αρχικό κοινό διάβημα για απελευθέρωση του Καβαλά που θεωρούν ότι συνάδει και με το άρθρο 41 της συνθήκης της Βιέννης.

Από τα πιο πάνω είναι εμφανές ότι ο Ερντογάν είναι σοβαρά στριμωγμένος τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Αυτό τον οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις, όπως η περίπτωση της απέλασης των πρέσβεων που ξεφεύγουν του ορθολογικού τρόπου διαχείρισης της εξωτερικής πολιτικής που εφάρμοζε για χρόνια.

Παρ όλα αυτά η ισχυρή παρέμβαση του Τσαβούσογλου και η ευλυγισία των ΗΠΑ απέτρεψαν μία απροσδιόριστων διαστάσεων και συνεπειών κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τους σημαντικότερους των εταίρων της.

 

Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Πέτρος Ζαρούνας: Τελευταία Ενημέρωση

X