ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η δύσκολη θέση του Ακιντζί και η νέα διαδικασία της Λουτ    

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο εμφανίζεται η Λουτ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που φθάνουν κοντά μου, από διαφορετικές πηγές. Το Γκουτέρες Girl φέρεται, σε συνεννόηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, να έχει καταλήξει πως η επιστροφή της στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να έχει "αποτέλεσμα". Πηγή μου που γνωρίζει πολλά μου έλεγε χθες ότι το επιθυμητό θα ήταν μια συμφωνία των δύο πλευρών στους όρους αναφοράς, όπως ζήτησε και ο Γκουτέρες η οποία να σφραγιζόταν και με κοινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί. "Επειδή αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνθηκε λόγω της παρέμβασης της Άγκυρας η Λουτ επιστρατεύει άλλες διαδικασίες" μου ανέφερε η πηγή μου, σημειώνοντας: "Το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει στη βάση της με δύο έγγραφα αντί ένα και αυτό το ξεκαθάρισε και στον Αναστασιάδη και στον Ακιντζί. Όπως τους είπε, "εάν δεν συμφωνήσετε σε κοινή δήλωση για τους όρους αναφοράς θα μεταφέρω στον ΓΓ του ΟΗΕ τις θέσεις του καθενός σε ξεχωριστό έγγραφο και αυτός θα δει πως προχωράμε", κάτι που έχει αυξήσει περισσότερο την πίεση στους δύο συνομιλητές αλλά κυρίως στον Ακιντζί".

Σε μια τέτοια εξέλιξη, όλοι γνωρίζουν πως η τριμερής με τον Γκουτέρες απομακρύνεται και το πιο πιθανόν θα είναι Αναστασιάδης και Ακιντζί να τον συναντήσουν χωριστά. Εάν από τις συναντήσεις αυτές προκύψει κάτι θετικό ίσως συγκληθεί και τριμερής...

Ωστόσο ο Ακιντζί έχει κάποιους που τον υποστηρίζουν πολύ σθεναρά και αυτοί δεν βρίσκονται στα κατεχόμενα αλλά στις ελεύθερες περιοχές.

Η ίδια πηγή μου επιβεβαίωσε πως η καθυστέρηση στη συμφωνία για τους όρους αναφοράς οφείλεται στην παρέμβαση της Άγκυρας και του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει την πρωτοβουλία του Ακιντζί. Όπως σημείωσε, η τουρκική παρέμβαση έχει διπλό στόχο: Να ξεκαθαρίσει πως στο Κυπριακό τον πρώτο λόγο τον έχει η Άγκυρα και πως δεν πρόκειται να δώσει στον Ακιντζί μια συμφωνία για να την χρησιμοποιήσει προεκλογικά στα κατεχόμενα, αφού άλλος είναι τώρα ο εκλεκτός της.

Το τελευταίο μάλιστα φέρεται να το έχει εξομολογηθεί και ο Ακιντζί σε έμπιστούς του, λέγοντας πως "η νέα μάχη για το Κυπριακό είναι και μάχη για έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

Ωστόσο ο Ακιντζί έχει κάποιους που τον υποστηρίζουν πολύ σθεναρά και αυτοί δεν βρίσκονται στα κατεχόμενα αλλά στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Τουμάζος Τσελεπή δήλωσε σήμερα στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΑΚΕΛ, Άστρα, πως "δημιουργείται η εντύπωση ότι άρχισε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών πριν ακόμη ολοκληρώσει η κυρία Λουτ την προσπάθεια". Όπως συμπλήρωσε: "Εάν η εμπλοκή στη σύνταξη των όρων αναφοράς οφείλεται στο ότι ο Ακιντζί απαίτησε να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα και η μια θετική ψήφος στο Yπουργικό, αυτό δεν είναι λόγος ναυαγίου και δεν σημαίνει ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα φέρει την ευθύνη". Πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση μάλλον η ευθύνη θα βαραίνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί στο Κρανς Μοντονά με βάση στα όσα ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά."Αν αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρεί η προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς, τότε κάτι δεν πάει καλά", εκτίμησε ο κύριος Τσελεπής, σπεύδοντας και ο ίδιος να προκαταλάβει την αιτία ενός ενδεχόμενου ναυαγίου της πρωτοβουλίας Λουτ, χωρίς μάλιστα να έχει, όπως ομολόγησε ενημέρωση για τα διαμειφθέντα.

Ο κ. Τσελεπής, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τον Ακιντζί, εξήγησε ότι η η τουρκοκυπριακή πλευρά βρισκόταν εν αδίκω οταν απαιτούσε μια θετική ψήφο σε όλα και η ε/κ πλευρά εν αδίκω αν θέλει να αφαιρέσει από τους Τ/Κ τη ψήφο από το υπουργικό συμβούλιο και την πολιτική ισότητα.

Δεν έχει όμως πει ξεκάθαρα εάν εννοεί ότι η ε/κ πλευρά όντως προσπαθεί να αφαιρέσει από τους Τ/Κ τη ψήφο στο υπουργικό και την πολιτική ισότητα. Ούτε τι προτείνει το κόμμα του στην προκειμένη περίπτωση και τι θα αποφάσιζε εάν βρισκόταν αυτό στην εξουσία. 

 

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X