ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο τυφώνας Σιζόπουλος

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Του Σταύρου Χριστοδούλου

stavros.christodoulou@gmail.com

«Διασύρουν καθημερινά ένα ιστορικό κόμμα γιατί θέλουν να καλύψουν τις πλαστογραφίες στο μητρώο και τις οικονομικές ατασθαλίες. Τελεία». Δήλωση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, που εξαντλεί το θέμα σε μόλις 18 λέξεις. Αναρωτιέμαι, πώς θα ένιωθε αλήθεια ο Βάσος Λυσσαρίδης εάν παρακολουθούσε αυτή την ξέφρενη πορεία του κόμματος που εκείνος ίδρυσε στον κατήφορο; Πώς θα ένιωθε για όλον αυτό τον διασυρμό και την απαξίωση που σκιάζει μια ιστορική διαδρομή 60 και πλέον χρόνων; Η ΕΔΕΚ ποτέ δεν ήταν το κόμμα των μεγάλων ποσοστών. Το πολιτικό της βάρος, όμως, ανέκαθεν υπερέβαινε τον όγκο της. Ρόλο σε αυτό έπαιξε βεβαίως η προσωπικότητα του ιδρυτή της. Ακόμα και όσοι θεωρούσαν τις θέσεις του Λυσσαρίδη λανθασμένες ή ανεδαφικές, του αναγνώριζαν πολιτικό εκτόπισμα που προσέδιδε κύρος στο κόμμα του. Για να το πούμε λαϊκά, ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν θα καταδεχόταν ποτέ αυτό το άθλιο ξεκατίνιασμα με τις αλληλοκατηγορίες και τις δικαστικές διαμάχες.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πάλι, όχι μόνο το καταδέχεται αλλά πρωταγωνιστεί κιόλας στην κλιμάκωση του διασυρμού. Δεν έχει νόημα να πλατσουρίσουμε ξανά στα απόνερα των πρακτικών της σημερινής ηγεσίας. Το γεγονός και μόνο ότι αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη δικαιοσύνη αρκεί για να κατανοήσουμε ότι έχει πιάσει πάτο. Το πιο στενάχωρο δε είναι ότι βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό άρνησης της πραγματικότητας που δεν μπορεί να ακούει κανένα. Ούτε καν την ψύχραιμη φωνή του Κωστή Ευσταθίου, ενός από τους τελευταίους ΕΔΕΚίτες που προσπαθεί να αρθρώσει συναινετικό λόγο. «Δεν μπορείς να οδηγηθείς σε ένα συνέδριο με ένα μητρώο το οποίο τυγχάνει αμφισβήτησης» είπε ο βουλευτής, αλλά τα λόγια του έπεσαν στο κενό. Έγραψα 230 λέξεις για να πω αυτό που ο Παπαδάκης διατύπωσε σε μια αράδα, οπότε αναγκαστικά εδώ πρέπει να βάλω και εγώ τελεία. Τελεία στον κομματικό κατήφορο της ΕΔΕΚ, αλλά όχι στον πολιτικό βίο και την πολιτεία του αρχηγού της. Γιατί ο καταστροφικός ρόλος του Σιζόπουλου δεν εξαντλείται δυστυχώς στα του κόμματός του. Το παιχνίδι που παίζει είναι επικίνδυνο και μας αφορά όλους.

Το πρόσφατο παράδειγμα, με την πρόθεσή του να προκαλέσει τροποποιήσεις στο ΓεΣΥ, είναι χαρακτηριστικό. Όχι γιατί εξέπληξε κανένα, αλλά για τα κομματικά αλισβερίσια που υποκρύπτει αυτή η απαράδεκτη ιστορία. Ο Σιζόπουλος από την αρχή υπήρξε πολέμιος της μεταρρύθμισης στην Υγεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι ως γιατρός επέλεξε να βρίσκεται εκτός ΓεΣΥ, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να το απαξιώσει. Αν αυτή η προσπάθεια περιοριζόταν στην εμβέλεια του κόμματός του, το πολύ να του αναλογούσε κάποιο παραπολιτικό σχόλιο. Από τη στιγμή όμως που βρέθηκε στο ίδιο μετερίζι με τον Χάρη Γεωργιάδη, κτύπησαν καμπανάκια ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει. Οι αντιδράσεις στην πρόθεση ξηλώματος του ΓεΣΥ ήταν τόσο έντονες και τέτοιας ευρύτητας που προκάλεσαν τα αντανακλαστικά του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε άτυπα τον προεκλογικό του αγώνα. Οι ανησυχίες μας όμως δεν κατευνάστηκαν καθόλου. Γιατί αυτό που απόμεινε ως επίγευση είναι ένα κομματικό κοντραμπάντο ανάμεσα στην ΕΔΕΚ και τον ΔΗΣΥ. Με άλλα λόγια τα ανεξόφλητα γραμμάτια του Σιζόπουλου, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, με αντάλλαγμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Ζούμε σε μια χώρα όπου πολιτικοί περιορισμένου βεληνεκούς καταφέρνουν να διαγράψουν υψηλές πτήσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο Συλλούρης, ο οποίος πέτυχε με μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο να γίνει δεύτερος τη τάξει πολίτης της Δημοκρατίας απλώς και μόνο επειδή «πούλησε» καλά τον εαυτό του. Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν την ώρα που το κόμμα του καταποντίζεται, ο Μαρίνος Σιζόπουλος να επιπλεύσει στον αφρό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Τα έως τώρα δείγματα γραφής του είναι τέτοια που μας επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα αξιοποιήσει όση από την ΕΔΕΚ διασώθηκε ως σωσίβιο της δικής του πολιτικής επιβίωσης. Το ΓεΣΥ αποτελεί παράπλευρη απώλεια και μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός καλό είναι να θυμόμαστε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Ως τότε φυσικά, παραμένει ορατός ο κίνδυνος ο «τυφώνας Σιζόπουλος» να βάλει λουκέτο στην ΕΔΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Σταύρος Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση