ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τείχος και η ιστορία

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

Τελικά δεν υπάρχει πιο σίγουρο δεδομένο από το ότι η ιστορία κάνει κύκλους και πολλές φορές εκδικείται. Όλος ο κόσμος στον πλανήτη εδώ και μήνες ακούει την παραφροσύνη και την εμμονή του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ περί ανέγερσης ενός τείχους κατά μήκος της τεράστιας μεθορίου των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ανήκουστα πράγματα πριν από λίγο καιρό.

Κι όμως, όπως και άλλα ανήκουστα που έγιναν πραγματικότητες μέσα στην ιστορία των αιώνων, έχει και αυτό το φρικαλέο έργο μπει μπροστά για πραγματοποίηση. Γιατί γράφω πιο πάνω ότι η ιστορία εκδικείται…Μια από τις πιο iconic σκηνές των 80’s ήταν αυτή του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Βερολίνο να δηλώνει αποφασιστικά «Κύριε Γκορμπατσώφ, γκρεμίστε το τείχος», εννοώντας φυσικά αυτό του Βερολίνου, που χώριζε την πόλη στα δύο.

Ο Τραμπ εξελέγη κάτω από τη «σημαία» του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως έκανε και ο Ρέιγκαν πριν από 37 χρόνια. Μπήκαν στον «Λευκό Οίκο» στην ίδια ηλικία (70 ετών), μάλιστα ο Τραμπ για κάτι μήνες είναι ο γηραιότερος πρόεδρος που μπήκε στο οβάλ γραφείο. Ο Ρέιγκαν λόγω της αποφασιστικής πολιτικής του, η οποία συμπεριελάμβανε και το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, γράφτηκε στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που έριξε το «σιδηρούν παραπέτασμα». Είναι τουλάχιστον ύβρις, ένας μεταγενέστερος Αμερικανός Πρόεδρος του ίδιου κόμματος να ανεγείρει ένα νέο όνειδος στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτό το επισήμανε και ο νυν δήμαρχος του Βερολίνου πριν από λίγες μέρες. «Το Βερολίνο, η πόλη του διχασμού της Ευρώπης, η πόλη της ελευθερίας της Ευρώπης, δεν μπορεί να παραμείνει βουβή όταν μια χώρα σχεδιάζει να χτίσει ένα νέο τείχος» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ, στον απόηχο της απόφασης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτος να ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου του στα σύνορα με το Μεξικό.
«Εμείς, οι Βερολινέζες και οι Βερολινέζοι, γνωρίζουμε κάθε οδύνη που προκάλεσε σε μια ολόκληρη ήπειρο ο διχασμός που εδραιώθηκε από συρματοπλέγματα και ένα τείχος.

Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις προοπτικές της ζωής τους να εξανεμίζονται» εξαιτίας του Τείχους του Βερολίνου.
Για πολλούς Γερμανούς, από τη δύση όπως και την ανατολή, αυτό το τσιμεντένιο τείχος που περιέβαλε το δυτικό Βερολίνο με μήκος 155 χιλιομέτρων ήταν επίσης σύμβολο των οδυνηρών χωρισμών οικογενειών μεταξύ της 13ης Αυγούστου του 1961 και της 9ης Νοεμβρίου του 1989, την ημέρα που γκρεμίστηκε.

«Καλώ τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην ακολουθήσει τον άσχημο δρόμο, (εκείνον) της εσωστρέφειας και του αποκλεισμού» συμπλήρωσε ο Μίλερ.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε τα όσα είπε την 12η Ιουνίου του 1987 στο δυτικό Βερολίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν (1980-1988) απευθυνόμενος στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Tear down this wall!» (Γκρεμίστε αυτό το τείχος!). «Σκεφτείτε τον προκάτοχό σας […]. Θυμηθείτε αυτές τις λέξεις» τόνισε ο Μίλερ.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου θυμήθηκε και την Κύπρο και τη Λευκωσία ως τα μόνα ευρωπαϊκά μέρη που βιώνουν τις συνέπειες ενός διαχωριστικού τείχους. Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ενώ ο κόσμος φάνηκε να αφήνει για πάντα πίσω του όλα αυτά που προκάλεσαν τόσο πόνο και φρίκη στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια οπισθοδρόμηση σε κεκτημένα και δεδομένα που θεωρούσαμε ότι είχαμε πλέον κερδίσει ως ανθρωπότητα.

Το κτίσιμο του τεράστιου τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σημειολογικά θα σημαίνει ένα πισωγύρισμα που δεν ξέρω αν μπορεί να το αντέξει η ιστορία και πολύ πιθανόν θα πυροδοτήσει και άλλα τέτοια φρικιαστικά πισωγυρίσματα. Κάποιος θα πρέπει να θυμίσει στον αλαζόνα και μάλλον ιστορικά και εγκυκλοπαιδικά αδαή νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τι τέλος είχε το τελευταίο τείχος που έπεσε στον κόσμο, αυτό του Βερολίνου και τι τύχη είχαν αυτοί που το είχαν ανεγείρει. Είπαμε… η ιστορία εκδικείται και τα τείχη δεν άντεξαν μπροστά στην ορμή της ανθρωπότητας να προχωράει πάντα μπροστά και ποτέ πίσω.

X