ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέχρι να γίνουμε Ιρλανδοί

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Κάποιοι μιλάνε για τον πολύ Ρονάλντο. Κάποιοι άλλοι για το «αντίο» του Ιμπραΐμοβιτς, μερικοί θαμπώθηκαν από τον Παγιέτ που κρατά την οικοδέσποινα Γαλλία στον δρόμο για τον τίτλο.

Είναι επίσης μεγάλη πλειοψηφία φιλάθλων, που ισχυρίζονται ότι το ποδόσφαιρο έχει πια μπει σε άλλα καλούπια, πολύ πιο επαγγελματικά, τα οποία αποτρέπουν το ατομικό ταλέντο να ξεπεταχτεί μέσα από την ομαδικότητα.

Απ΄ όλα αυτά και άλλα πολλά, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η συμπεριφορά των Ιρλανδών και των Βορειοϊρλανδών οπαδών. Υπάρχουν πολλά βίντεο που μπορεί κανείς να δει, για να διαπιστώσει πώς αυτός ο λαός αντιλαμβάνεται το άθλημα ή ακόμη και την αγάπη του για την πατρίδα.

Λανσάροντας συνθήματα που σε παραπέμπουν σε ντίσκο τραγούδια, όπου και να βρέθηκαν στη Γαλλία έχουν καταστεί η μεγαλύτερη ατραξιόν του τουρνουά, εντός και εκτός γηπέδου.

Μ’ ένα μπουκάλι μπίρας στο χέρι, αποθεώνουν μια αιθέρια ύπαρξη, χωρίς να προβαίνουν σε κινήσεις σεξιστικές. Η ίδια ως αντικείμενο λατρείας δεκάδων Ιρλανδών αποθεώνει μάλλον τη μάνα που την έκανε, χωρίς να νιώσει ίχνος απειλής. Νανουρίζουν ένα μικρό παιδί που είναι στην αγκάλη του πατέρα του και παρακολουθεί τους κυρίους με τα πράσινα να του τραγουδούν μ’ ένα γλυκό τρόπο που το απολαμβάνει ακόμη και η μάνα του. Χωρίς να νιώθει φόβο για το μικρό παιδάκι της.

Ακόμη και με την Αστυνομία της Γαλλίας, οι Ιρλανδοί που έχουν ζήσει στο πετσί τους την αστυνομική βία, τραγουδάνε στους δρόμους, αναγκάζοντας τους πολισμάνους να βιντεοσκοπήσουν τους χορούς και τα τραγούδια.

Οποιαδήποτε σύγκριση με την κουλτούρα οπαδών που επικρατεί στο νησί μας ή σε γειτονικές χώρες σού προκαλεί θλίψη.

Οι Ιρλανδοί παραδίδουν μαθήματα σε όλους μας για το πώς κανείς πρέπει ν’ αντιλαμβάνεται το άθλημα. Ότι δηλαδή το ποδόσφαιρο είναι μεν σημαντικό στη ζωή, είναι όμως ένα μέσο ψυχαγωγίας και τίποτα άλλο. Μακριά από πολεμικές συρράξεις, μίσος και ψευτομαγκιά, οι «τρελοί» Ιρλανδοί συνδυάζουν τον ανθρωπισμό με τον αθλητισμό.

Με βάση κιόλας τη συμπεριφορά των οπαδών τους, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να τους παραχωρεί το δικαίωμα συμμετοχής σε όλα τα τουρνουά. Μπας και ξεστραβωθούμε όλοι οι υπόλοιποι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση