ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλά Χριστούγεννα; Καλό κουράγιο...

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Με συγχωρείς αλλά το πιο κάτω κείμενο καμία σχέση δεν έχει με αυτό που λέμε αθλητισμός. Πολύ περισσότερο δεν έχει καμία σχέση με το ύφος ή το περιεχόμενο που συνάδουν με αυτό που λέμε «Άγιες μέρες». Αντιθέτως περιλαμβάνει μπόλικη γκρίνια, ψήγματα απαισιοδοξίας, απόγνωση, ανασφάλεια και ολίγον τι θυμό. Ένα κοκτέιλ… εκρηκτικό. Μα συνάμα τόσο διαδεδομένο εδώ και μήνες, εννέα αν θυμάμαι καλά. Πότε ήταν τότε, ένα ακριβώς χρόνο πριν, που τα δημοσιεύματα, τα ρεπορτάζ ή οι ανταποκρίσεις από την Γιουχάν της Κίνας, αναφερόντουσαν σ’ έναν ιό, με κάπως αστείο όνομα και εμείς τρέχαμε να κουρευτούμε μην ταξιδέψουμε στην Βιέννη και μας πουν οι Αυστριακοί ασουλούπωτους.

Τότε που το χρώμα του παλτού, αν είναι να πάμε Ευρώπη ή Ασία, κατά πόσο θα κάνουμε ρεβεγιόν στην μάνα μου ή την πεθερά ήταν προβλήματα που τάχατες μας ταλαιπωρούσαν σε μια κοινωνία που ζούσε στη άγνοια και την ασυδοσία. Τέτοιου είδους «προβλήματα» όσα  θες. Ποιος έδινε σημασία, στο τι γίνεται στην Γιουχάν, λίγες μέρες πριν σκάσουμε το στομάχι μας στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν; Μόνο που ήρθε στην ζωή μας, ο «αστείος» στ’ όνομα ιός και τα έφερε όλα τούμπα. Συναισθήματα, συνήθειες, αντιλήψεις, σκέψεις, κοσμοθεωρίες
έχουν πλέον ανατραπεί. Έχουν αποκτήσει μια άλλη μορφή όχι και τόσο ακόμη στερεή, αφού το άγνωστο κυριαρχεί στις ζωές μας. Γιατί πλέον το πρόβλημα δεν είναι αν θα προσθέσω μια ακόμη ζακέτα στις ήδη 27 που διαθέτω στην μεγάλη γκαρνταρόμπα μου, αλλά αν είναι υγιή και αν θα παραμείνουν έτσι, τ’ άτομα που αγαπάμε. Πλέον το θέμα δεν είναι αν η ομάδα έφτασε τα Χριστούγεννα και δεν πείθει με την απόδοση της, αλλά το κατά πόσο αυτοί που μας κυβερνούν είναι άξιοι για να μας βγάλουν από την κρίση. Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός για διακοπές, αλλά πώς θα επιστρέψει η ανθρωπότητα στην «κανονικότητα» και πώς θα είναι αυτή; Έχουν πλέον ανατραπεί όλα. Ακόμη και τα περιεχόμενα κειμένων εφημερίδας εν καιρώ Χριστουγέννων. Ή ακόμη και οι ευχές.

Τι εννοείς «Καλά Χριστούγεννα»; Καλό κουράγιο σε όλους μας και στον καθένα ξεχωριστά…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση