ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαθήματα… Μουντιάλ

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Οκ… ωραίες οι μπύρες, οι πίτσες, τα σουβλάκια, η παρέα και το καρπούζι αλλά όπως κάθε Μουντιάλ έτσι και σ’ αυτό της Ρωσίας, είναι πολλά τα συμπεράσματα που βγαίνουν και αφορούν αμιγώς το ποδόσφαιρο. Κάθε τέσσερα χρόνια, κάθε Μουντιάλ οι ειδικοί του αθλήματος προβαίνουν σε συμπεράσματα προκειμένου έτσι να θέσουν την πραγματική βάση εις την οποία στηρίζεται το ποδόσφαιρο.

Αναμφισβήτητα η σημαντικότερη καινοτομία που επήλθε μέσα από τους αγώνες στη Ρωσία είναι η ύπαρξη του VAR. Ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο, αφού μειώνεται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους εκ μέρους του διαιτητή. Γύρω από τη συγκεκριμένη καινοτομία έχει φουντώσει η κουβέντα κατά πόσο είναι ή όχι ωφέλιμο για το άθλημα.

Η πιο παραδοσιακή παράταξη έχει τα δικά της ισχυρά επιχειρήματα περί αλλοίωσης του ποδοσφαίρου όπως το γνωρίζαμε για δεκαετίες, ενώ οι «εκσυγχρονιστές» είναι κάθετοι ως προς τη χρήση της τεχνολογίας στο άθλημα. Η συζήτηση επί τούτου αναμένεται να απασχολήσει στο μέλλον, με τους «εκσυγχρονιστές» να φαίνεται ότι επικρατούν αφού υποστηρίζονται από τα μεγάλα κεφάλια κυρίως της ΦΙΦΑ.
Από εκεί και πέρα, εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι το ποδόσφαιρο έχει πια για τα καλά παγκοσμιοποιηθεί. Έχουν πια εξαφανιστεί οι «σχολές» του αθλήματος, είτε από τη Λατινική Αμερική, χωρών της Ευρώπης ακόμη και της Αφρικής.

Εξού και οι πολλές εκπλήξεις που μόνο εκπλήξεις δεν πρέπει να λογίζονται. Γιατί πολύ απλά, πλέον στο ποδόσφαιρο επικρατεί η τακτική και τ’ αθλητικά προσόντα. Η ποιότητα ίσως να μην είναι και τόσο σημαντική αφού το στήσιμο μιας ομάδας εξισορροπεί το μειονέκτημα που μπορεί να έχει στο συγκεκριμένο κομμάτι. Παραδείγματα αρκετά. Ρωσία, Ιαπωνία, Ελβετία, Σουηδία και πάει λέγοντας.. ό,τι και να βάλεις μέσα είσαι.
Επιπλέον έχει πλέον μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό που λέγαμε για χρόνια περί προσωπικότητας των μονάδων μιας ομάδας. Είτε λέγεσαι Χουρουμάκι στην Ιαπωνία, είτε Μέσι στην Αργεντινή, σημασία έχει το σύνολο και όχι η μονάδα. Παραδείγματα δηλαδή του τύπου Μαραντόνα το 86΄, δύσκολα θα επαναληφθούν.

Η εξέλιξη όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο είναι αναπόφευκτη. Τώρα πώς και τι θα γίνει στο μέλλον… να περιμένουμε τέσσερα ακόμη χρόνια, στο Μουντιάλ που θα γίνει Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση