ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σύμμαχοι»... του ιού

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Η απειλή του ιού είναι εκεί και καλούμαστε θέλοντας και μη να συνυπάρξουμε. Αναπόφευκτα θα πρέπει να το υιοθετήσουμε ως δεδομένο, μέρος της ζωής μας, ελπίζουμε όχι για πολύ καιρό ακόμη. Διαθέτουμε έτσι και αλλιώς πια την εμπειρία ως άτομα, η επιστημονική κοινότητα μοιάζει και θα έπρεπε να είναι πολύ πιο οχυρωμένη καθότι πλέον έχει ένα τεράστιο δείγμα ενώπιόν της, οι αρμόδιες αρχές επίσης κουβαλούν την τεχνογνωσία του πρώτου και μακάρι μοναδικού κύματος, ενώ και οι πολιτικοί δεν τίθενται ενώπιον μιας παντελώς καινούργιας κατάστασης, αντιθέτως.

Όλοι μας, πολίτες, επιστήμονες, σύνολα, κόμματα και τα συναφή κουβαλούμε στην πλάτη μας ένα lock down και γενικώς την κακή ομολογουμένως εμπειρία προ λίγων μηνών. Όλοι μας… εκτός από μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα οποία Μέσα παραμένουν πιστά στην πρόθεσή τους, επιτηδευμένα ή όχι δεν γνωρίζω, να σπείρουν πανικό, να στοχοποιήσουν κατηγορίες ατόμων ακόμη και ολόκληρες πόλεις, όπως η αγαπημένη Λεμεσός, να διοχετεύσουν το γνωστό ρατσιστικό τους δηλητήριο και γενικώς να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας. Βαθιά πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει με κάποιο σχέδιο που συντάχθηκε σε σκοτεινά δωμάτια που μοναδικό στόχο έχει την επιβολή φόβου στους πολίτες.

Είμαι πια πεπεισμένος και λόγω του επαγγέλματος που εξασκώ ότι η ασχετοσύνη, ο ερασιτεχνισμός, η απουσία δημοσιογραφικής κατάρτισης και δεοντολογίας αποτελούν βασικούς λόγους για την εικόνα που πηγάζει από μεγάλη μερίδα των Μέσων. Δεν έχει υπάρξει καμία διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο που ενημερώνουν τον κόσμο, σε σχέση με το πρώτο κύμα που ήταν αν μη τι άλλο κάτι εντελώς καινούργιο για όλους μας. Αντί επιτέλους να αντιληφθούν ότι υποχρέωση τους ευθύς εξ αρχής είναι η καταπολέμηση της άγνοιας που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, αντί να καλλιεργήσουν και να εμβαθύνουν στην ενημέρωση του κοινού, η επίτευξη της οποίας θα ήταν το σημαντικότερο όπλο κατά του ιού, αναλώνονται σε παλαιομοδίτικα επικοινωνιακά τρικ με αποκλειστικό και μόνο στόχο να επικρατήσουν των ανταγωνιστών μήπως και κερδίσουν ένα μικρό κομματάκι από τη διαφημιστική πίττα. Συνεχίζοντας σ’ αυτού τους είδους τις τακτικές, αποφεύγοντας δηλαδή να θέσουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπέρνουν τον πανικό και να διατηρούν την άγνοια του κοινού. Αμφότερα αποτελούν και το σημαντικότερο σύμμαχο του ιού και της εξάπλωσής του. Για να εξηγούμαστε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση