ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσελεμεντές... αριθμών

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Πιο πολύ οικείο είναι σε μένα ένα κινέζικο κείμενο παρά ένας λογιστικός ισολογισμός, απ’ αυτούς που κατά καιρούς δημοσιεύονται εκ μέρους εταιρειών, δημόσιων φορέων και τα λοιπά. Αναπόφευκτα δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, αφού το λογιστικό-ελεγκτικό κομμάτι έχει πλέον άμεση σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ορίζοντας έτσι τη λειτουργία των ομάδων. Επί τούτου η ΟΥΕΦΑ τα τελευταία χρόνια έχει ορίσει ένα μηχανισμό που λέγεται F nanc al Fa r Play μέσα από τον οποίο οι ομάδες θα πρέπει να καθορίζουν την οικονομική τους βιωσιμότητα - υγεία. Όπως και σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη έτσι και στα δικά μας τα λημέρια, η προσαρμογή στα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ αποτελεί ένα συνεχή αγώνα για τα σωματεία και τα οικονομικά τους επιτελεία.

Ουσιαστικά αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα για κάθε διοίκηση που προσπαθεί ανά τριμηνία, οπότε και καταθέτει το φάκελο να είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες διαφορετικά κινδυνεύει με τις μεγαλύτερες των τιμωριών. Στο συνεχή αγώνα τους, ευθύς εξ αρχής επί προεδρίας ακόμη του Κωστάκη Κουτσοκούμνη οι ομάδες είχαν πάντοτε στήριγμα τους την Ομοσπονδία. Η οποία Ομοσπονδία ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεση να βοηθά εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητη η συμβολή της. Είναι πολλές οι ιστορίες που ακούγονται γύρω απ’ όλο αυτό το θέμα. Λίγο έως πολύ γνωρίζουμε ότι η Ομοσπονδία καμιά φορά προβαίνει σε διάφορες κινήσεις ούτως ώστε τα σωματεία μας να τη βγάζουν καθαρή. Σε τέτοιο βαθμό που κατά καιρούς ακούστηκε ότι λειτουργεί και ως δανειστής στις ομάδες, δεσμεύοντας έτσι την όποια διοίκηση. Έχουν μάλιστα να λένε, ότι επί των τελευταίων χρόνων της θητείας τους Κωστάκη Κουτσοκούμνη καμία εκ των ομάδων δεν διαμαρτυρόταν για τις αποφάσεις της ΚΟΠ ακριβώς γιατί σχεδόν όλες ήταν δέσμιες της Ομοσπονδίας που χωρίς τη βοήθειά της, θα τα έβρισκαν σκούρα.

Μόλις προ λίγων ημερών δημοσιεύτηκαν από την ΚΟΠ τα δεδομένα της λογιστικής χρονιάς που πέρασε για κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Τέτοιου είδους μέθοδοι δεν έχουν εξαλειφθεί και επί Γιώργου Κούμα αφού η Ομοσπονδία εξακολουθεί να στέκεται αρωγός στην οικονομική προσπάθεια των σωματείων. Μόλις προ λίγων ημερών δημοσιεύτηκαν από την ΚΟΠ τα δεδομένα της λογιστικής χρονιάς που πέρασε για κάθε ομάδα ξεχωριστά. Το συμπέρασμα που επίσημα πια παραδέχονται οι της ΚΟΠ είναι ότι το ποδόσφαιρο και τα οικονομικά των σωματείων θέτουν ακόμη και σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του αθλήματος και κάποιων εκ των σωματείων. Να σκεφτεί κανείς ότι η πραγματική αλήθεια, μάλλον δεν είναι αυτή που παρουσιάστηκε, αφού το «μαγείρεμα» των αριθμών αποτελεί βασική λειτουργία των ομάδων μας που βασανίζονται έως ότου παρουσιάσουν τον τελικό προϋπολογισμό τους.

Στα παρασκήνια δε του κυπριακού ποδοσφαίρου έχουν να λένε ότι το μαγείρεμα είναι τέτοιο που θα ζήλευε και ο σπουδαίος αρχιμάγειρος Νικόλας Τσελεμεντές. Λίγο η απόκρυψη στοιχείων, τα διπλά συμβόλαια που ποτέ δεν δηλώνονται, το μαύρο χρήμα που πηγαινοέρχεται και η «βοήθεια» της Ομοσπονδίας συνιστούν μια εξαιρετική κουζίνα… με τους αριθμούς ως βασικό υλικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση