ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μουντιάλ 2022: Το ποδόσφαιρο διώχνει τις σκιές

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αρχίζει σήμερα, φιλοδοξώντας το ενδιαφέρον να μείνει εντός αγωνιστικών χώρων

Kathimerini.gr

Κώστας Κουκουλάς

Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Μια γιορτή που ενώνει διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς πολιτισμούς, που για σχεδόν ένα μήνα κινούνται στους ρυθμούς της «στρογγυλής θεάς». Μια έκφραση κλισέ, αλλά τόσο αληθινή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μπαίνει από σήμερα στη ζωή μας και θα παραμείνει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Για πρώτη φορά καταχείμωνο, για πρώτη φορά σε αραβική χώρα, για πρώτη φορά στη μέση των πρωταθλημάτων και των μεγάλων συλλογικών διοργανώσεων, που συμπίεσαν σε εξοντωτικό βαθμό τα προγράμματά τους.

Η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ δίχασε. Οχι μόνο γιατί οι παίκτες θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς κατάσταση, αλλά και διότι το εμιράτο της Μέσης Ανατολής με τους σχεδόν 2,6 εκατ. κατοίκους έχει κατηγορηθεί πολλάκις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα τους χιλιάδες θανάτους μεταναστών στα εργοτάξια των γηπέδων.

Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, αποτελούν για τη FIFA ψιλά γράμματα, καθώς άναψε το πράσινο φως για να φιλοξενήσει το Κατάρ την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Από σήμερα, πάντως, όλα αυτά θα περάσουν για λίγο καιρό σε δεύτερη μοίρα και τα φώτα θα πέσουν στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της φιέστας. Τριάντα δύο ομάδες θα μπουν σαν μονομάχοι στις υπερσύγχρονες αρένες του Κατάρ με στόχο την κατάκτηση του πιο ανεκτίμητου τροπαίου.

Τέσσερις από αυτές μπορούν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να θεωρηθούν τα απόλυτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αν και αυτό το Μουντιάλ μοιάζει να είναι το πιο αμφίβολο από όλα τα προηγούμενα.

Η κάτοχος Γαλλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Γερμανία δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο για να πάρουν πίσω στη βάση τους το κύπελλο των 36,5 εκατοστών και των 18 καρατιών. Πρόσωπο της διοργάνωσης δεν είναι άλλο από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πιο ώριμος από ποτέ καλείται να οδηγήσει την Αργεντινή στη γη της ποδοσφαιρικής Επαγγελίας. Αλλωστε, για τον 35χρονο σούπερ σταρ, άλλη ευκαιρία δεν υπάρχει εάν θέλει να μπει στην ποδοσφαιρική ιστορία της πατρίδας του στην ίδια θέση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Λίγο πιο πίσω, άλλες τέσσερις ομάδες είναι αυτές που μπορούν να μπουν σφήνα στα μεγάλα φαβορί. Η Αγγλία, που ταξιδεύει στο Κατάρ ως φιναλίστ του τελευταίου Ευρωπαϊκού, το Βέλγιο των μεγάλων παικτών, που όμως ποτέ δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην πηγή, η ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο Ολλανδία και η Ισπανία, που αν και βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μπορεί να φτάσει έως το τέλος. Από κει και πέρα, υπάρχουν άλλες δύο ομάδες που δεν αποκλείεται να κάνουν την έκπληξη και να τις δούμε να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι την οκτάδα, ίσως και ακόμη ψηλότερα. Η Πορτογαλία, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον δικό του τελευταίο χορό σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και η Ουρουγουάη, που έχει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ, αν και λίγο… γερασμένο.

Οι όμιλοι του τουρνουά

Η κλήρωση των ομίλων δεν έκρυβε παγίδες για τους ισχυρούς που, εύκολα ή δύσκολα, θα βρεθούν στη φάση των «16». Ο 1ος απαρτίζεται από το Κατάρ, την Ολλανδία, τη Σενεγάλη και τον Ισημερινό, με τους «οράνιε» να είναι το απόλυτο φαβορί, ενώ οι από την άλλη οι Αφρικανοί, παρά την απώλεια του Μανέ, έχουν τον πρώτο λόγο για το δεύτερο εισιτήριο. Αγγλία, Ουαλλία, ΗΠΑ και Ιράν απαρτίζουν το 2ο γκρουπ, με τα «λιοντάρια» να ξεχωρίζουν για την πρώτη θέση. Οι ΗΠΑ και η Ουαλλία θα παλέψουν για την άλλη «προνομιούχο». Η Αργεντινή είναι αυτή που δείχνει να έχει καπαρώσει από τώρα την κορυφή του 3ου ομίλου, με το Μεξικό και την Πολωνία να δίνουν «μάχη» για τη 2η, ενώ χωρίς τύχη για κάτι παραπάνω από τη συμμετοχή είναι η Σαουδική Αραβία.

Στο 4ο γκρουπ (Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία), οι δύο πρώτες παίζουν χωρίς αντίπαλο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον 5ο όμιλο, όπου Ισπανία και Γερμανία φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» τις δύο πρώτες θέσεις, αφήνοντας πίσω Ιαπωνία και Κόστα Ρίκα. Υπόθεση για δύο είναι και ο 6ος όμιλος, όπου Βέλγιο και Κροατία δεν κινδυνεύουν από το Μαρόκο και τον Καναδά. Αντίθετα, λίγο πιο αμφίρροποι είναι οι δύο τελευταίοι όμιλοι. Στον 7ο, η πρώτη θέση μάλλον ανήκει στη Βραζιλία, όμως από κει και πέρα Ελβετία, Σερβία και Καμερούν θα παλέψουν για τη 2η θέση. Στον 8ο, τρεις ομάδες, Πορτογαλία, Ουρουγουάη και Γκάνα, διεκδικούν δύο θέσεις, ενώ πιο αδύναμος κρίκος δείχνει να είναι η Νότια Κορέα.

Τα γήπεδα

Η διοργάνωση θα μοιραστεί σε οκτώ γήπεδα, με τις αποστάσεις μεταξύ τους πάντως να μην ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα. Αυτά είναι τα «Khalifa International Stadium» (40.000 θέσεις), «Al-Bayt Stadium» (60.000), «Al-Janoub Stadium» (40.000), «Education City Stadium» (40.000), «Ahmad Bin Ali» (40.000), «Al-Thumama» (40.000), «Lusail Iconic Stadium» (80.000), όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός, ενώ το πιο ιδιαίτερο από όλα είναι το «Stadium 974» (40.000) το οποίο κατασκευάστηκε από κοντέινερ και άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά και θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.

Οι ημερομηνίες: Φάση ομίλων: 21 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου. Φάση «16»: 3-6 Δεκεμβρίου. Προημιτελικά: 9 και 10 Δεκεμβρίου. Ημιτελικά: 13 και 14 Δεκεμβρίου. Αγώνας 3ης θέσης: 17 Δεκεμβρίου. Τελικός: 18 Δεκεμβρίου.

Το ρόστερ της Εθνικής Αγγλίας είναι το ακριβότερο στο Μουντιάλ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, όμως τα πάντα κρίνονται στο χορτάρι. Φωτ. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Από την Αγγλία του 1,5 δισ. ευρώ στην Κόστα Ρίκα των 23 εκατ.

Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσουν το «παρών» 831 παίκτες, που αποτελούν τις αποστολές των 32 εθνικών ομάδων, με τη συνολική αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή ομάδα είναι η Αγγλία, με τους διεθνείς της να αξίζουν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η πιο… φθηνή η Κόστα Ρίκα, με αξία μόλις 23 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών ρόστερ σε αυτό το Μουντιάλ συμπληρώνουν, σύμφωνα με το Football Observatory Weekly Post, η Βραζιλία (1,45 δισ.), η Γαλλία (1,34 δισ.), η Ισπανία (1,2 δισ.), η Πορτογαλία (1,54 δισ.), η Γερμανία (1,02 δισ.), η Ολλανδία (756 εκατ.), η Αργεντινή (748 εκατ.), η Ουρουγουάη (590 εκατ.) και το Βέλγιο (562 εκατ.). Στον αντίποδα, εκτός από την Κόστα Ρίκα, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται: Τυνησία (57 εκατ.), Ιράν (53 εκατ.), Σαουδική Αραβία (49 εκατ.), Αυστραλία (38 εκατ.) και Κατάρ (29 εκατ.).

Οσον αφορά τους παίκτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έκπληξη κάνει ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ, αφού ο 19χρονος μέσος της Αγγλίας και της Ντόρτμουντ αξίζει αυτή τη στιγμή 202 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στη 2η θέση τον Βραζιλιάνο Βινίσιους Τζούνιορ (200 εκατ.), αλλά και τον Γάλλο σούπερ σταρ Κιλιάν Εμπαπέ (185 εκατ.). Ακολουθούν οι Πέδρι (Ισπανία – 158 εκατ.), Μουσιάλα (Γερμανία – 151 εκατ.), Βαλβέρδε (Ουρουγουάη – 128 εκατ.), Ρούμπεν Ντίαζ (Πορτογαλία – 118 εκατ.), Γκβάρντιολ (Κροατία – 110 εκατ.), Ντε Γιονγκ (Ολλανδία – 110 εκατ.) και Λαουτάρο Μαρτίνεζ (Αργεντινή – 99 εκατ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο ο πιο ακριβός παίκτης, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι ο Ντε Μπρόινε, αλλά ο Τιμπό Κουρτουά (66 εκατ. ευρώ).

Βέβαια, καμιά φορά οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, καθώς ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να αξίζει αυτή τη στιγμή στο transfermarkt μόλις 50 εκατ. ευρώ, όμως παραμένει το πιο μεγάλο όνομα της διοργάνωσης και δεν αποκλείεται να είναι και παίκτης του οποίου η απόδοση να κρίνει και τον τελικό νικητή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Ρονάλντο, τον οποίο το transfermarkt τον κοστολογεί μόλις 20 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
World Cup  |  Ασία  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  |  Αφρική  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση