ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θρύλος ετών...95!

Κλείνει 95 χρόνια ζωής ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Σαν σήμερα πριν από 95 χρόνια ιδρύθηκε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, ένας σύλλογος ο οποίος έγραψε και συνεχίζει να γράφει λαμπρή ιστορία στα αθλητικά, και όχι μόνο, δρώμενα της Κύπρου.

Αναμφισβήτητα ο ΑΠΟΕΛ είναι η πιο πετυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Κύπρου βάσει τίτλων και διακρίσεων, έχοντας στην τροπαιοθήκη του 28 πρωταθλήματα, 21 κύπελλα και 14 ασπίδες. Αρκετές διακρίσεις είχαν κατά καιρούς και τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα. Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα απέκτησε με τα χρόνια το προσωνύμιο «Θρύλος».

Οι παράγοντες, οι αθλητές, τα μέλη και οι αγνοί οπαδοί της ομάδας και (ειδικά οι οργανωμένοι) έβαλαν, ο καθένας από το μετερίζι του, το λιθαράκι τους για να έρθουν οι τίτλοι και οι λαμπρές ευρωπαϊκές επιτυχίες. Ωστόσο, οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ γράφτηκαν εκτός των αθλητικών χώρων.

Η δράση και η προσφορά του ΑΠΟΕΛ δεν περιορίστηκε μόνο στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου. Αθλητές και μέλη του σωματείου πρωτοστάτησαν σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, πολλά μέλη και αθλητές του ΑΠΟΕΛ εντάχθηκαν στην οργάνωση υπό τις οδηγίες του αρχηγού Διγενή. Οι αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου για την Ένωση με τον μητροπολιτικό κορμό, έβρισκαν πάντα υπέρμαχο και μπροστάρη τον ΑΠΟΕΛ.

Ο απαγχονισθείς ήρωας της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκης Καραολής, αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ, κατά την διάρκεια της κράτησης του ανέφερε σε ένα γράμμα προς τους φίλους του τα παρακάτω: «Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν και πως την πατρίδα να τιμούν».

Πραγματικά είναι ανατριχιαστικά τα λόγια του Καραολή. Ο ΑΠΟΕΛ καλλιεργούσε, εξευγένιζε και εξύψωνε την εθνική συνείδηση των μελών του. Η Ένωση αποτελούσε όρκο απαράβατο για τους αθλητές και τα μέλη της ομάδας.

Τα χρόνια πέρασαν, από την Ένωση πήγαμε στην ανεξαρτησία, η οποία δεν ήταν ο στόχος του αγώνα της ΕΟΚΑ. Ακολούθησαν η τουρκοανταρσία, το πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Τα μέλη της διοίκησης και οι αθλητές του ΑΠΟΕΛ ανταποκρίθηκαν ξανά στο κάλεσμα της πατρίδας, αυτή τη φορά για να αποκρούσουν τους Τούρκους εισβολείς.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Υποστράτηγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ Τάσος Μάρκου αρνήθηκε τις άνωθεν διαταγές για να εγκαταλείψει την Μια Μηλιά και μαζί με τα παλικάρια του πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσεως. «Μόνο πάνω από τα πτώματα μας θα περάσει ο εχθρός» είπε ο σύγχρονος ήρωας του Ελληνισμού.

Ο Τάσος Μάρκου και δυο ακόμα από τα εκλεκτότερα μέλη του ΑΠΟΕΛ, ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος και ο πρωταθλητής στην επιτραπέζια αντισφαίριση Μιχαλάκης Ζαμπάς έπεσαν μαχόμενοι από τα πυρά του Τούρκου εισβολέα, όπως και πολλοί μη επώνυμοι υποστηρικτές της μεγάλης ιδέας του ΑΠΟΕΛ.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος. Οι αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει αυτό το σωματείο μπορούν να αποτελέσουν φάρο και πυξίδα για τις νέες γενιές σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της ηθικής και αξιακής κατάπτωσης που ζούμε.

«Σαν πονεί και υποφέρει στη συμφορά και στη χαρά πάντα γελά. Σκορπάει τις πίκρες του τ’ αγέρι πόνους φαρμάκια τα ξεχνά».

Χρόνια πολλά ΑΠΟΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Έξτρα καμπανάκι…

ΑΠΟΕΛ: Έξτρα καμπανάκι…

Μπορεί να παίζουν με τον ουραγό οι «γαλαζοκίτρινοι» όμως τυχόν εφησυχασμός θα αποβεί καταστροφικός
24sports.com.cy
 |  ΑΠΟΕΛ
X