

Του Παύλου Ξανθούλη
Ανατροπές καταγράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με την προσπάθεια καταδίκης της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, με αφορμή την 51η επέτειο της εισβολής. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στη συνεδρία της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος που ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ (Τετάρτη), εγκρίθηκε πρόταση-πλαίσιο συζήτησης για καταδίκη της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει σαφή αναφορά τόσο στην επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού όσο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραπέμποντας ευθέως στη συμφωνημένη βάση λύσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Κ», η εν λόγω συμβιβαστική πρόταση, που θα αποτελέσει και τον τίτλο της συζήτησης για καταδίκη της Τουρκίας, την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, αναφέρει: «51 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας: Καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και στηρίζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών για μια περιεκτική λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ, τις αρχές και το κεκτημένο της Ε.Ε». Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η εν λόγω συμβιβαστική πρόταση υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά-ΑΚΕΛ και έτυχε στήριξης από τους Φιλελευθέρους και τους Πρασίνους, δημιουργώντας θετικό κλίμα και εν συνεχεία και από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-ΔΗΣΥ, η οποία έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της έγκρισής της, ως επίσης και από τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες-ΔΗΚΟ. Από την έγκριση της εν λόγω συμβιβαστικής πρότασης, προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα, τόσο επί της ουσίας, όσο και γύρω από τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
1. Η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αριστερά-ΑΚΕΛ, επανέφερε το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού στη γνωστή του βάση, περιέλαβε αναφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών, ως επίσης και αναφορά των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (ΔΗΚΟ) για το κοινοτικό κεκτημένο. Καθορίζοντας τον τίτλο, υπό τον οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση καταδίκης της Τουρκίας, για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.
2. Η στάση που τήρησε η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-ΔΗΣΥ, υποβάλλοντας αρχικά πρόταση χωρίς νύξη στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και χωρίς αναφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών, είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς ήταν πανομοιότυπη με πρόταση που είχε καταθέσει πολύ νωρίτερα, από τις 23 Ιουνίου, το ΕΛΑΜ. Στη συνέχεια όμως, 24 ώρες αργότερα, η πολιτική συμπεριφορά του ΔΗΣΥ επανήλθε στο πλαίσιο των γνωστών διακηρυγμένων του θέσεων. Πρόσωπα μάλιστα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα, έλεγαν στην «Κ», ότι η στάση του ΕΛΚ-ΔΗΣΥ ήταν αυτή που εν πολλοίς καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια το πλαίσιο των συζητήσεων για καταδίκη της Τουρκίας, συναινώντας μαζί με άλλες πολιτικές ομάδες στην έγκριση της συμβιβαστικής πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αριστερά-ΑΚΕΛ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τόσο ο ΔΗΣΥ, όσο και το ΑΚΕΛ τάσσονται υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ, που έχει διαφορετική θέση.
3. Ως αποτέλεσμα της στάσης που εν τέλει τήρησε ο ΔΗΣΥ, η πρόταση του ΕΛΑΜ, δεν πέρασε. Ενώ ανατράπηκε και η προσπάθεια να αφεθεί εκτός αναφοράς, το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε νέα πρόταση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων, το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών, με το οποίο είναι συνδεδεμένο το ΕΛΑΜ, διαφοροποίησε εν μέρει την αρχική πρότασή του, κάνοντας λόγο για «δημοκρατική λύση» του Κυπριακού προβλήματος και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ψηφίσματος. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η πρόταση του ΕΛΑΜ δεν πέρασε.
Σύμφωνα με την υπό διαμόρφωση ατζέντα της Ευρωβουλής, η συζήτηση για καταδίκη της Τουρκίας αναμένεται να είναι ολιγόλεπτη και ενδέχεται να λάβει χώρα την προσεχή Τετάρτη, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται αλλαγές.