ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «καταιγίδα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο

Εστάλησαν μηνύματα τα οποία πιστεύω πως έγιναν κατανοητά, δήλωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το κουβάρι της διαφθοράς με φόντο το ποδόσφαιρο ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με την χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Κι ενώ μια σημαντική πτυχή του προβλήματος αφορούσε στον αγώνα της Β’ κατηγορίας, μεταξύ Αγίας Νάπας και Οθέλλου Αθηένου, η ισπανική εφημερίδα El Confidencial προέβη σε δημοσίευμα που εκθέτει και το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Κύπρου. Δεδομένων των πιο πάνω, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, συγκάλεσε έκτακτης σύσκεψης στο Υπουργείο, παρούσης και της ηγεσίας της Αστυνομίας, το απόγευμα της Τρίτης, ζητώντας ενημέρωση για τα πεπραγμένα και τα κακώς κείμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Confidencial, έκανε αναφορά στους χειραγωγημένους αγώνες στην Κύπρου, λέγοντας ότι αποτελούν εστία διαφθοράς για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μέσα από τις παρακολουθήσεις στις οποίες προχώρησαν οι ισπανικές αρχές στην προσπάθεια εξάρθρωσης του σκανδάλου στην Ισπανία, προέκυψε ότι οι επικεφαλής της οργάνωσης αντλούσαν πληροφορίες από τον σύνδεσμό τους στην Κύπρο, που φέρεται να είναι πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Λάρνακας, ο Χόρχε Λαρένα. «Διαπιστώθηκε ότι το πράγμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον επηρεασμό παικτών για να κερδίζονται χρήματα στα στοιχήματα. Στην Κύπρο υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα. Καθορίζουν τίτλους, ολόκληρα πρωταθλήματα και συμμετοχές ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε εταιρείες στοιχημάτων για να έχουν κέρδη», σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σε δηλώσεις που παραχώρησε την Τρίτη 18/02 ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι από τον Μάρτιο του 2019 η Αστυνομία είχε ενημερωθεί από τις ισπανικές αρχές. Κλήθηκαν, μάλιστα, και οι Ισπανοί ανακριτές στην Κύπρο, οι οποίοι παρέθεσαν μεταφρασμένα έγγραφα, χωρίς ωστόσο να κατέχουν περισσότερα στοιχεία. Η Αστυνομία έχει αποταθεί στην Νομική Υπηρεσία για οδηγίες ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης, τον Ιανουάριο 2020.

Μετά την συνεδρία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Υπουργός, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε πως σε σχέση με το θέμα εγείρονται αρκετά σοβαρά και νομικά ερωτήματα τα οποία εστάλησαν στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση. Πρόσθεσε ότι κατά την σύσκεψη, ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση και εστάλησαν κάποια μηνύματα, τα οποία πιστεύει πως έγιναν κατανοητά. Θα προχωρήσει η υπόθεση στον Γεν. Εισαγγελέα και η Αστυνομία θα αναμένει την γνωμάτευση και τις οδηγίες του για το πώς θα προχωρήσει, είπε, επίσης. Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί να μπορούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και εάν αυτό είναι που θα αναφέρεται στη γνωμάτευση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτή θα αφορά διάφορα θέματα, σημειώνοντας πως «δεν θέλω να προσδιορίσω τα θέματα αυτά, αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι ο σκοπός για τον οποίο ζητείται η γνωμάτευση είναι, λαμβανομένου υπόψη του είδους και της ποιότητας των πληροφοριών, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει σωστά η διερεύνηση της υπόθεσης, στο βάθος που υποσχεθήκαμε ότι θα διερευνάται η κάθε υπόθεση που έρχεται ενώπιον της Αστυνομίας».

Ως προς το θέμα της αναδρομικότητας του νόμου των παρακολουθήσεων και κατά πόσον στοιχεία που υπάρχουν να μην μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο προ της εφαρμογής του, ο Υπουργός απάντησε πως αυτά είναι συγκεκριμένα νομικά ερωτήματα, για τα οποία αναμένεται η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο κ. Σαββίδης εξήγησε πως ο Κώστας Κληρίδης θα κληθεί να γνωματεύσει για θέματα «όπως είναι αυτό της αναδρομικότητας του νόμου των παρακολουθήσεων ή για άλλα παρεμφερή θέματα που εγείρονται, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της υπάρχουσας μαρτυρίας. Θα πράξουμε εκείνο το οποίο θα συμβουλεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

Έτοιμη η Ομόνοια

Εν τω μέσω των αντιδράσεων, η Ομόνοια εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Τρίτης 18/02, δηλώνοντας την ετοιμότητά της να στείλει στην UEFA την έκθεσή της για τους χειραγωγημένους αγώνες. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε και την δυσπιστία της απέναντι στις αρχές: «Εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχουν τα στοιχεία που καθημερινά αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του Κυπριακού Ποδοσφαίρου ζητάνε σχετικά με διαπλοκή και διαφθορά στο ποδόσφαιρό μας, επιβάλλεται να αξιοποιηθούν από τις Αρχές του Κράτους. Έχουμε τις αμφιβολίες μας αλλά αισιοδοξούμε, καθώς αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να αποδείξει το Κράτος τη βούλησή του για να καθαρίσει τον Στάβλο, αλλά και να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι μπορούν να του εμπιστευθούν επιπλέον στοιχεία που ενδεχομένως να κατέχουν».

«Red Button» και η υπόθεση Μασιά-Κωνσταντίνου

Η χρήση του «Red Button», που έγινε για πρώτη φορά, αλλά και οι μαρτυρίες που έφταναν στην Αστυνομία, οδήγησαν στις συλλήψεις του Προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγίας Νάπας, Δημήτρη Μασιά, και του διαιτητή, Ανδρέα Κωνσταντίνου, σε σχέση με τον επίμαχο ποδοσφαιρικό αγώνα της Β’ κατηγορίας, μεταξύ του Οθέλλου Αθηένου και της Αγίας Νάπας, που πραγματοποιήθηκε στις 8/2/2020. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, την Τετάρτη 12/02 αποφάσισε την οκταήμερη κράτηση των δύο υπόπτων με τους ανακριτές να εξασφαλίζουν διατάγματα και για την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων τους, καθώς και για τους τραπεζικούς λογαριασμός των υπόπτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ανακριτές, στο πλαίσιο της οκταήμερης προσωποκράτησης των Μασιά και Κωνσταντίνου, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν όλο το μαρτυρικό υλικό που χρειάζονται, ώστε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου να ζητήσουν από το Δικαστήριο την καταχώρηση της υπόθεσης. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις από ποδοσφαιριστές και παράγοντες οι οποίοι ήταν παρόντες στον αγώνα μεταξύ των ομάδων της Αγίας Νάπας και του Οθέλλου.

Οι κατηγορίες

Εναντίον του προέδρου της Αγίας Νάπας και μάνατζερ ποδοσφαιριστών, Δημήτρη Μασιά και του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου, διερευνάται υπόθεση που αφορά συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και αδικημάτων κατά παράβαση του Νόμου περί καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Αγώνων και του Νόμου περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
Σε σχέση με τον Δημήτρη Μασιά, η Αστυνομία έχει στην διάθεσή της μαρτυρία που αφορά στην συνάντηση με τον πρόεδρο του Οθέλλου, τον οποίο προσπάθησε να δωροδοκήσει με 10 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να κερδίσει τον μεταξύ τους αγώνα η Αγία Νάπα. Ο δεύτερος του απάντησε «ας κερδίσει ο καλύτερος», με τον πρώτο να του απαντά ότι θα επικοινωνούσε με τον διαιτητή. Επίσης, ο Δημήτρης Μασιάς φέρεται να είχε προσεγγίσει, χωρίς επιτυχία, και ποδοσφαιριστή της Αθηένου, του οποίου είναι και μάνατζερ. Μάλιστα, άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Αθηένου παραπονέθηκε στον Μασιά ότι ενοχλεί τους ποδοσφαιριστές του, με τον τελευταίο να απαντά πως δεν τους ενόχλησε ο ίδιος αλλά ο μόνος με τον οποίο επικοινώνησε ήταν ο διαιτητής, Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Ο διαιτητής, από την πλευρά του, σύμφωνα με την μαρτυρία εναντίον του, φέρεται να λειτουργούσε υπέρ της Αγίας Νάπας, αφού έδωσε δύο κόκκινες κάρτες στους τερματοφύλακες του Οθέλλου, ενώ, μεταξύ άλλων, όρισε ως χρόνο καθυστερήσεων οκτώ λεπτά, πλαίσιο στο οποίο σφύριξε πέναλτι υπέρ της Αγίας Νάπας, με το οποίο η ομάδα κέρδισε το παιχνίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση