ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά τον Μουζάλα και σύμβουλος του Φίλη κάνει λόγο για «Μακεδονία»

Καμμένος - Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα

Kathimerini.gr

Μείζον ενδοκυβερνητικό πρόβλημα προέκυψε αργά χθες το βράδυ, με αφορμή δήλωση του κ. Γ. Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε σε συνέντευξή του «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ. Ο κ. Πάνος Καμμένος ζήτησε αμέσως την παραίτησή του υπουργού και σε τηλεοπτικές δηλώσεις του (MEGA) ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. "Οσες συγγνώμες κι αν ζητήσει ο κ. Μουζάλας, θα υπάρχει πάντα το βίντεο στο οποίο ο έλληνας υπουργός αποκαλεί Μακεδονία τα Σκόπια..." δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Την παραίτηση του κ. Μουζάλα ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης (ΣΚΑΪ), υποστηρίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη, διότι "στην πολιτική αυτά που λέμε πρέπει να έχουν και επιπτώσεις", ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις "εντός της ημέρας".

"Χρεώνω συνολικά στην κυβέρνηση τεράστια ανεπάρκεια στην διαχείριση της προσφυγικής, μεταναστευτικής κρίσης" δήλωσε ο κ. Μησοτάκης. "Δεν αντέχει αυτή η χώρα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Αποκορύφωμα, η πλήρης απουσία του κράτους στο κολαστήριο της Ειδομένης.Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη, θα έπρεπε να αποτρέψει 15.000 ανθρώπους να μεταβούν εκεί. Από τη στιγμή που συνέβη, δεν μπορεί το κράτος να είναι απόν. Αυτό που είδα χθες στην Ειδομένη δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Εκατοντάδες παιδάκια να περιμένουν στη βροχη, εμπύρετα, να εξεταστούν από εθελοντές ιατρούς και έναν κρατικό λειτουργό!

Και σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας κάνει λόγο για "Μακεδονία" 

Στη συζήτηση που άνοιξε με την αναφορά Μουζάλα περί "Μακεδονίας", ενεπλάκησαν και λοιποί παράγοντες της κυβέρνησης της Ελλάδας, όπως ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, αρμόδιος για θέμα Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Δικαιωμάτων/ Αλληλεγγύης, Θέμης Δημητρακόπουλος.

Με σχετική ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, τόνισε πως "Μακεδονία αποκαλούνταν η περιοχή επί δεκαετίες". 

Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής: 

«Μακεδονία αποκαλούνταν η περιοχή επί δεκαετίες, ως επαρχία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Και τότε, κανείς δεν διαμαρτυρόταν από τους δικούς μας». Και προσθέτει: Είναι παράλογο από ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε έναν τόπο που τον έλεγαν Μακεδονία να τους στερείς το δικαίωμα να ζουν σε αυτή τη χώρα με αυτό το όνομα. Ετσι κι αλλιώς, δεν μπορώ να συμφωνήσω με τίποτα με τα αιτήματα των χρυσαυγιτών, των ακροδεξιών και των εθνικοφρόνων. Ούτε συναρτώ την ευημερία της πατρίδας μου που υπεραγαπώ με το όνομα μιας μικρής αδύναμης χώρας στα βόρεια σύνορά μας. Οπότε...»

 

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις 09:30 το πρωΐ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός συσκέπτεται για το θέμα με μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο προεδρος της Βουλής Ι.Βούτσης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο κ. Μουζάλας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Καμμένος, που συγκάλεσε για την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, χαρακτήρισε "τραγικό έγκλημα" αυτό που είπε ο κ. Μουζάλας και υποστήριξε ότι "δεν μπορεί να συνεχίσει" ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διότι οι θέσεις του "είναι εθνικά επιζήμιες".

Το Μέγαρο Μαξίμου – απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία που είχε, επίσης, ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού – είχε προσφέρει πλήρη κάλυψη στον κ. Μουζάλα. «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή» ήταν η αναφορά των στελεχών δίπλα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, αυτή η θέση, όπως άλλωστε και οι δημόσιες δηλώσεις συγγνώμης του ίδιου του κ. Μουζάλα περί «γκάφας δεν φάνηκαν, επί του παρόντος, ικανές να σβήσουν τη φωτιά που άναψε στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ