ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρέγκλινγκ: Χωρίς το ΔΝΤ δεν δίνονται νέες δόσεις στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ θα εξετάσει το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα σε συνεδρίαση στις 6 Φεβρουαρίου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση νέων δόσεων για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι δόσεις που έχουν εκταμιευτεί έως τώρα στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου έχουν εγκριθεί χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο, η δήλωση Ρέγκλινγκ στέλνει σινιάλο πως ενόψει του κρίσιμου εκλογικού κύκλου του 2017 στην Ευρώπη οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να συνδέσουν άρρηκτα τη ροή βοήθειας με την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα.

«Αυτή είναι η υπόθεση εργασίας που κάνω διότι τα μέλη μας το θέλουν έτσι», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο.

Η Ολλανδία και η Γερμανία, που έχουν εκλογές τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, είναι η κυριότεροι υπέρμαχοι της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρά ταύτα, ο οργανισμός έχει καταστήσει σαφές ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν εκ των προτέρων για βαθιά ελάφρυνση χρέους, κάτι που είναι πολιτικά πολύ δύσκολο σε Χάγη και Βερολίνο.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει με νέα δάνεια στο ελληνικό πρόγραμμα, για να κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αρκεστούν σε έναν αμιγώς εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. Δεν είναι γνωστό όμως εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να αναλάβει τέτοια θέση.

Το ΔΝΤ θα εξετάσει το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου, όπου θα εξετάσει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με διαρροές από την Ουάσιγκτον, το Ταμείο εκτιμά πως το ελληνικό χρέος είναι «εκρηκτικά» μη βιώσιμο χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ