ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

WSJ: To ελληνικό χρέος στο 129% του ΑΕΠ «βλέπει» το 2020 το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ υπολογίζει το 2020 το ελληνικό χρέος να φθάσει το 129%.

ΑΜΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται, γράφει στην κυριακάτικη ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την «Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» του ΔΝΤ, το χρέος αυτό θα έχει φθάσει το 2020 το 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί το χρέος στο μέγιστο επίπεδό του να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά, επισημαίνει η εφημερίδα που επικαλείται ως πηγές «τρία πρόσωπα» που έλαβαν γνώση για την έκθεση αυτή.

«Είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η χώρα αυτή μια ημέρα να αποπληρώσει το χρέος της» σχολιάζει η εφημερίδα.

Προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Το ελληνικό χρέος έφθανε στα τέλη του 2011 το 166% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ το Σεπτέμβριο.

Ύστερα από εκτιμήσεις του καθ΄όλη τη διάρκεια του 2010 και στις αρχές του 2011 ότι η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, το ΔΝΤ ζήτησε η Αθήνα να συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές της για να το πράξει και να λάβει παράλληλα πρόσθετους πόρους από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, προβλέπουν να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα αποτρέψει την Αθήνα να προχωρήσεις σε στάση πληρωμών.

Η συνεισφορά του ΔΝΤ σε ένα νέο σχέδιο διεθνούς βοήθειας παραμένει αβέβαιη, καθώς τα κράτη μέλη του είναι διχασμένα ως προς την πιθανότητα για περαιτέρω χρηματοδότηση μιας χώρας που δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στήριζαν το σχέδιο χορήγησης ενός νέου δανείου στην Ελλάδα.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση