ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Προσδοκίες για ισχυρή εντολή διακυβέρνησης

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι θα ήθελε τους καλύτερους στην κυβέρνησή του και αυτοί δεν βρίσκονται κατ’ ανάγκην στο κόμμα ή μόνο σε αυτό

Kathimerini.gr

Στους πολίτες περνά πλέον η ευθύνη για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας και πάλι έκκληση για μαζική συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής. Είναι μία από τις προσδοκίες ότι οι πολίτες θα εμφανιστούν μαζικά και θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους για να μην μπει η χώρα σε «νέες περιπέτειες», αλλά και ότι θα επιλέξουν τη Ν.Δ. που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και όχι μικρά κόμματα της οργής, όπως του Γ. Βαρουφάκη και του Κ. Βελόπουλου. Ούτε καν το ΚΙΝΑΛ, έναν «αχταρμά», όπως είπε χθες, σχολιάζοντας τη στάση του σε ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής στη Ν.Δ. ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται να κόψει το νήμα. Oμως, παρότι η νίκη φαίνεται να έχει προεξοφληθεί, δεν έχουν προεξοφληθεί ούτε η αυτοδυναμία ούτε το εύρος της. Προφανώς, ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά και ένα ποσοστό που θα δίνει ευρεία αυτοδυναμία στη Ν.Δ. δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας είναι η ιδανική έκβαση για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς θα στείλει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μια ευρεία εντολή από τον ελληνικό λαό θα του δώσει πραγματική δύναμη διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, καθώς έχει θέσει ως στόχο –αφού προηγουμένως χτίσει αξιοπιστία εκπέμποντας μηνύματα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας, ειδικά στο μέτωπο των επενδύσεων, όπου ήδη έχει μιλήσει για ταχεία δρομολόγηση των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό– τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η αυτοδυναμία και η ισχυρή εντολή είναι το ευκταίο, προκειμένου να μην αναγκαστεί να κάνει «εκπτώσεις» και συμβιβασμούς στο πρόγραμμά του.

Αυτό προφανώς αφορά και τα πρόσωπα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι θα ήθελε τους καλύτερους στην κυβέρνησή του και αυτοί δεν βρίσκονται κατ’ ανάγκην στο κόμμα ή μόνο σε αυτό. Ο ίδιος φέρεται να έχει κλειδωμένη στο μυαλό του τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης –και πολλά ονόματα για κάθε υπουργείο–, παρότι οι πληροφορίες από την Πειραιώς επιμένουν ότι επισήμως δεν έχει ειδοποιηθεί κανένα στέλεχος (εκτός ίσως από τους εξωκοινοβουλευτικούς). Eχει ήδη προαναγγείλει εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, ειδικά στις θέσεις υφυπουργών – «και με εξειδικευμένη γνώση από τις Βρυξέλλες». Οι γνωρίζοντες τον κ. Μητσοτάκη (όχι, πάντως και τα πρόσωπα) εκτιμούν ότι αυτά θα αποτελέσουν έκπληξη. Το τελικό μείγμα και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν, όμως, ανάμεσα σε κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα. Προφανώς δεν θα είναι ίδια μια κυβέρνηση με πλειοψηφία 151 ή 152 βουλευτών με μια κυβέρνηση των 160, σενάριο κατά το οποίο θα λυθούν τα χέρια του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν έχει περίοδο χάριτος και ότι έχει μπροστά του σκληρά μέτωπα, αλλά και «νάρκες» που του κληροδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να δημιουργήσει ένα θετικό σοκ στις αγορές, αλλά και ότι πρέπει να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα του πολίτη όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και στα «καυτά» μέτωπα της ασφάλειας, της Παιδείας και της Υγείας. «Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, δεν ζητώ κάτι που δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω, γιατί κάθε μέρα μετράει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. (στον real fm), ο οποίος γνωρίζει ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και το κλείσιμο ενός κύκλου, κατά το οποίο το εκκρεμές γυρίζει στο μέτωπο της κοινής λογικής, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για μια κυβέρνησή του και, άρα, και πιο βαριά ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X