ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Τρεις πηγές κρουσμάτων στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούνται τα εισαγόμενα κρούσματα, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, καθώς και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης

Kathimerini.gr

Τρεις πηγές κρουσμάτων απασχολούν έντονα τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούνται τα εισαγόμενα κρούσματα, όπου την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 60, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, καθώς και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων περιστατικών.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της χώρας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως η έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει υψηλή και βρίσκεται σε σημαντική ένταση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις.

«Οι διασωληνωμένοι που προς στιγμήν έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λιγότεροι, ξεπέρασαν τους 70 και σήμερα έφτασαν τους 79. Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη χώρα, είναι σταθερά πάνω από πέντε κάθε μέρα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, είπε ότι στη φάση αυτή οι περισσότερες χώρες τα πάνε καλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σύγκριση. «Η Ελλάδα σε αυτή την φάση έχει ένα καλό προφίλ. Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο δεύτερο κύμα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ, ενώ μιλώντας για τα εμβόλια, είπε ότι ίσως υπάρχουν αποτελεσματικά δεδομένα μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου από το εμβόλιο της Phizer, οι δοκιμές του οποίου βρίσκονται πλέον σε φάση 3, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, επισήμανε πως ενδεχομένως θα είναι διαθέσιμο ακόμα και μέσα στο 2020.

Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατέστησε σαφές πως το ζήτημα «δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα», αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωσε ότι 93 στα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X