ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα βήμα πιο κοντά στις φρεγάτες Belharra

Πώς θα γίνει η παραλαβή τους από το Πολεμικό Ναυτικό

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Η κοπή του πρώτου κομματιού χάλυβα για την κατασκευή της φρεγάτας F-603 «ΦΟΡΜΙΩΝ», της τρίτης ελληνικής FDI Belharra, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα απόκτησης κύριων Μονάδων Επιφανείας του ελληνικού Στόλου που μπαίνει πλέον σε φάση πλήρους ανάπτυξης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία παρουσία εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας και του Πολεμικού Ναυτικού. Πλέον και οι τρεις ελληνικές φρεγάτες FDI βρίσκονται στο στάδιο της ναυπήγησης με τους Γάλλους να προγραμματίζουν τις παραδόσεις των πλοίων νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Η πρώτη FDI της κλάσης «ΚΙΜΩΝ», η F-601 αναμένεται να καθελκυστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει πως θα επιδιώξει να επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Λοριάν μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στα ελληνικά πλοία.

Η διαδικασία παραλαβής

Σύμφωνα με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας, η F-601 «ΚΙΜΩΝ» θα ξεκινήσει δοκιμές εν πλω την άνοιξη του 2024. Θα προηγείται ελαφρώς η γαλλική «Admiral Ronarc’h», η πρώτη του προγράμματος φρεγατών άμυνας και επέμβασης FDI, στις δοκιμές της οποίας αναμένεται να φανούν οι όποιες «παιδικές ασθένειες» των πλοίων, αν υπάρχουν, και να διορθωθούν.

Αν η επίπονη διαδικασία των δοκιμών στη θάλασσα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα αποδοθεί στην Ελλάδα στις αρχές του 2025. Θα προηγηθούν, όμως, τρία σημαντικά τεστ τα οποία το πλοίο θα πρέπει να περάσει με «άριστα» προκειμένου να γίνει η παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό.

Το πρώτο είναι το FAT (Factory Acceptance Test). Πραγματοποιείται από το προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας και εκεί ελέγχεται η ναυπήγηση του πλοίου και η τοποθέτηση των συστημάτων. Οι «δυσκολίες» ξεκινούν στο επόμενο τεστ, το ΗΑΤ (Harbour Acceptance Test) δηλαδή οι δοκιμές εν όρμω και το τελευταίο είναι το SAT (Sea Acceptance Test) οι δοκιμές στη θάλασσα. Στα δύο τελευταία τεστ θα συμμετέχει και το πλήρωμα παραλαβής της F-601 «ΚΙΜΩΝ» το οποίο αναμένεται να ταξιδέψει στη Λοριάν μαζί με τους βασικούς πυρήνες του πληρώματος παραλαβής της δεύτερης FDI «ΝΕΑΡΧΟΣ». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι να φτάσει η ώρα του HAT, το πλήρωμα θα εκπαιδεύεται σε θεωρητικό επίπεδο και σε προσομοιωτές.

Η F-602 «ΝΕΑΡΧΟΣ» προγραμματίζεται να αποδοθεί έξι μήνες μετά την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» και περίπου έναν χρόνο αργότερα θα έρθει η σειρά της F-603 «ΦΟΡΜΙΩΝ». Η συγκεκριμένη θα είναι και η πρώτη που θα κατασκευαστεί με την πλήρη ελληνική διαμόρφωση, θα διαθέτει δηλαδή, μεταξύ άλλων, περισσότερα κελιά για τους κατευθυνόμενους πυραύλους Aster 30 και σύστημα εγγύς προστασίας RAM. Αφού έρθει στην Ελλάδα, θα προγραμματιστεί η αποστολή των δύο πρώτων φρεγατών στη Γαλλία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετασκευές και να τοποθετηθούν τα επιπλέον συστήματα που προβλέπει η σχετική σύμβαση.

Δοκιμές όπλων

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο η πρώτη FDI που θα πραγματοποιήσει δοκιμές οπλικών συστημάτων να είναι η ελληνική F-601 «ΚΙΜΩΝ». Για λόγους που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό των παραδόσεων, οι Γάλλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν προτεραιότητα στο ελληνικό πλοίο ώστε να πραγματοποιήσει βολές Aster 30 και πυροβόλου σε περιοχή κοντά στον χώρο ναυπήγησης. Αν και οι βολές ολοκληρωθούν με επιτυχία, η φρεγάτα και το πλήρωμα θα έρθουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, εκεί όπου βρίσκεται η βάση των ελληνικών φρεγατών.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν και οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του νέου συνεργείου όπλων για τα κατευθυνόμενα βλήματα Aster 30 ενώ μαζί με το πλήρωμα παραλαβής, στη Λοριάν της Γαλλίας θα μεταβούν και στελέχη της Διεύθυνσης Ναυτικών Όπλων προκειμένου να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για την υποστήριξη των κατευθυνόμενων πυραύλων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ